Huawei P30


Huawei som är en av världens största tillverkare av mobiltelefoner som faktiskt hamnar högt upp på listan över de största tillverkarna släpper en mängd nya mobiltelefoner varje år. Mobiler i olika kategorier. Allt från lågbudget mobiler till flaggskepps mobiler och Huawei P30 hamnar i övre mellanklass.
Huawei P30 har en modern design och är välkonstruerad. Chassit är robust och av hög kvalitet. Displayen når långt ut på kanterna av telefonen och ramarna är ganska tunna åt alla håll. Längst upp i displayens överkant sitter en tårdropps formad flärp i vilken den främre kameralinsen huserar.
På baksidan sitter tre kameralinser under varandra, på vänstra övre hörnet. Optiken är från Leica vilket är en känd kameratillverkare som Huawei under många år har samarbetat med.


Displayen är en AMOLED display på 6,1 tum med 1080×2340 pixlar och en pixeltäthet på 422 ppi (pixlar per tum). Den här mobiltelefonen har med andra ord en skarp display med utmärkt kontrast.
Numera är det inte längre ovanligt med stora displayer som når långt ut på kanterna och därmed täcker upp majoriteten av fronten.
Bokstavligen under skärmen sitter fingeravtrycksläsaren så man låser upp skärmen genom att trycka med fingret på ett speciellt ställe. Detta är en funktion som kommer att bli ändå mer vanligt förekommande framöver. Tekniken utvecklas och blir bara bättre och bättre så det är helt enkelt framtiden när det gäller mobiltelefoner.
Under chassit på Huawei P30 sitter en åttakärnig Hisilicon Kirin 980 processor på 2,6 GHz och basmodellen har ett RAM minne på 6 GB samt ett inbyggt minne på 128 GB. Minneskapaciteten går att utöka med ett minneskort på upp till 256 GB.
Det finns även bättre varianter med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 64, 128 eller 256 GB.
Mobilen är en kraftfull sådan med gott om plats för dina appar, fotografier med mera.
På framsidan sitter en kamera på 32 Megapixlar och på baksidan sitter tre kameralinser på 40 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 16 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och slutligen en lins på 8 Megapixlar (telefoto lins). De har laser autofokus, PDAF, 3×Optisk zoom och dubbla LED blixtar. Optisk bildstabilisator saknas tyvärr. Det är något som den dyrare Huawei P30 Pro har.
Leica optik och ett lite högre pris innebär naturligtvis att kamerakvaliteten är hög och ger väldigt bra bilder.
Ju billigare mobiltelefon ju sämre kamera. När mobiltillverkare vill hålla nere priset på en mobiltelefon är de ju tvungna att spara in på komponenter och då får ofta just kameralinserna en sämre kvalitet.
Det inbyggda batteriet är på 3650 mAh och stödjer snabbladdning.
Huawei P30 har en IP-53 Certifiering vilket betyder att telefonen är damm och stänktålig. Den här smartphonen klarar av lätt regn och lite lättare spill men inte mer än så. Men det är i alla fall bra att det finns någon typ av skydd.
Operativsystemet är Android 9.0 Oreo med Huaweis egna skinn EMUI 9.1. Skinnet är hårt anpassat och ligger långt från ett rent operativsystem. Om du tycker att det är okej eller ej avgör du bäst själv. Jag personligen föredrar ett så rent system som möjligt. Ett renare system ger en ökad möjlighet att få uppdateringar av systemet snabbt och samtidigt ger det fördelen att telefonen arbetar på effektivt under en längre tid än en smartphone med ett hårt anpassat och tyngre system. Ett mer annorlunda skinn ger fler funktioner som ju också är en fördel.
Det finns alltså fördelar oavsett vilket allternativ man föredrar.
En Huawei P30 har den vanliga kombinationen av material och har en tjusig design och bra specifikationer. Priset hamnar på runt 6990 kronor så det rör sig knappast om något billigt alternativ till toppmodellerna. Om det är det du är intresserad av finns det många billigare exempel där ute.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.