Samsung Galaxy Fold


Samsung Galaxy Fold är en ny flaggskepps mobil med en ny inovativ design. Den går att vika upp för att på det sättet få en stor display på 7,3 tum. Ihopvikt blir mobiltelefonen mer kompakt och den här ytterligare en mindre display på framsidan.
När man gör enkla saker som att kolla notifieringar och ringa kan man med fördel använda den mindre displayen och när man tittar på streamad film, YouTube eller surfar på nätet kan man använda den stora skärmen. Det är oerhört praktiskt men det har kommit in rapporter om att åtminstone tidiga exemplar har haft problem med hållfastheten. Det är i första hand den uppvikta skärmen som har stött på problem då den ovanliga konstruktionen leder till att det finns en hel del glipor runt skärmen där smuts kan komma in. Att ha smuts under displayen leder förstås alltid till risken att displayen havererar. Displayen kommer med en skyddsfilm som man absolut inte får avlägsna men det har en del recensenter gjort och det är den största orsaken till  att springor har blivit öppna och smuts därmed har hamnat under displayen.
Det är alltså inte själva gångjärnet som är det största problemet. Ett frekvent användande kan dock rent teoretiskt leda till att gångjärnet med tiden går sönder.
Mobilen är konstruerad av den vanliga kombinationen av material. Det vill säga metall, plast och glras. Kanter av metall och baksida av plast täckt av glas.
Stereo högtalare med Dolby Atmos/ AKG ljud finns och de ger ett väldigt högt, klart ljud.
Fingeravtryckläsaren sitter på ena långsidan av mobilens kanter och låser upp telefonen snabbt och korrekt.


Den mindre främre displayen är en AMOLED display på 4,6 tum med 1680×720 pixlar. Den utvikta inre displayen är även den en AMOLED display och den är på hela 7,3 tum så telefonen blir på det sättet likvärdig en surfplatta. När det gäller pixlar har den 1536×2152 pixlar så pixeltätheten landar på 362 ppi (pixlar per tum).
Samsung Galaxy Fold har ett RAM minne på otroliga 12 GB och ett internminne på 512 GB med så pass mycket inbyggt minne behöver man knappast utöka minneskapaciteten med ett minneskort så den möjligheten saknas helt.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 855 processor på 2,8 GHz vilket är en kraftfull processor som brukar sitta i årets toppmodeller.
Mobilen har dubbla kameralinser på framsidan och tre kameralinser på baksidan. I fronten sitter en kamera på 10 Megapixlar och en djupsensor på 8 Megapixlar. Den på 10 Megapixlar är en vidvinkel lins.
Kameralinserna på baksidan är på 12 Megapixlar (vidvinkel), 12 Megapixlar (telefoto) och en på 16 Megapixlar (ultra vidvinkel) och de har dubbel PDAF, optisk bildstabilisator, 2×optisk zoom samt en LED blixt. Samsung Galaxy Fold är en dyr flaggskepps mobil så kamerakvaliteten är med andra ord otroligt hög.
Batteriet är på 4380 mAh och stödjer snabbladdning och trådlös snabbladdning.
Ihopvikt har Samsung Galaxy Fold måtten 160,9×62,9 med en tjocklek på 15,5 mm. Uppvikt har den istället måtten 160,9×117,9 och en tjocklek på 6,9 mm. Av naturliga orsaker blir den här typen av konstruktion tjockare än en vanlig mobiltelefon eftersom man i princip ska montera ihop två olika mobiltelefoner via ett gångjärn på ena långsidan. Man ska också få plats för alla komponenter som behövs i en mobiltelefon.
Samsung Galaxy Fold är onekligen en intressant smartphone vilken om man beställer ett exemplar kommer att väcka intresse från din omgivning.
Tänk dig till exempel att du sitter på ett kafé, tar fram den ur fickan för att därefter vika upp den inför andra gäster. Vilka nyfikna blickar du skulle få.
Folk kanske till och med kommer fram till dig och frågar vilken mobil du har.
Men smakar det så kostar det naturligtvis. Denna smartphone är väldigt dyr med ett pris på 1980 dollar vilket motsvarar ungefär 18929 kronor exklusive moms.
Att betala så mycket pengar för en mobiltelefon med en konstruktion vilken kan leda till problem är nog inte riktigt att rekommendera. Åtminstone inte så här i början innan Samsung har försökt att lösa problemet så att framtida exemplar inte har samma konstruktions fel.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.