Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets

Smartphones, mobiltelefoner, mobiler, phablets
MobilExperten

tisdag 22 november 2016

Sonim XP7Sonim XP7 riktar sig till företag som behöver tillförlitlig prestanda i de värsta förhållanden. Du kan tappa den från hög höjd, blöta ner den och behandla den hårdhänt men den fungerar ändå efteråt. Denna smartphone behöver inget fodral för att skydda den mot väder och vind. Den är konstruerad att klara av det mesta. Telefonen är tjock, otymplig och tung vilket medför att den känns som en tegelsten i handen. Den har ett hårt gummerat ytterhölje som skyddar mobilen från både tryck och brutala fallskador.
Många rejält tåliga mobiltelefoner brukar tyvärr inte ha de bästa specifikationerna och det beror på att det är dyrt att tillverka sådana telefoner och därför blir man som tillverkare tvungen att ha lägre prestanda för att få ner priset. Mobiltelefonen skulle annars bli väldigt dyr och det skulle leda till att få skulle köpa den. Det gäller förstås också för Sonim XP7.
Denna smartphone är IP 69 Certifierad och det innebär att den kan vara på upp till 2 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Sonim XP7 har en 4 tums display på endast 480×800 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 233 ppi (pixels per inch). Displayen är urvattnad och inte särskilt skarp och betraktningsvinkeln är inte heller särskilt bra. Man borde helt enkelt satsat på en något bättre skärm än så. Det hade inte behövt vara en HD display direkt utan det hade räckt om man hade använt en display med till exempel 720×1280 pixlar. För att kompensera med den högre produktions kostnaden är mitt förslag att man valt ett lite mindre batteri. Batteriet är på hela 4800 mAh så det hade inte gjort så mycket om man valt ett bara lite mindre batteri.
Batteritiden hade fortfarande varit fantastisk. Sonim XP7 har ett batteri som klarar av flera dagar på en laddning utan problem. Just batteritiden och att telefonen tål så pass mycket stryk är de stora fördelarna.
Den processor som håller igång det hela är en fyrkärnig Snapdragon 400 processor på 1,2 GHz och detta är en sorts processor som är vanlig i budgetmobiler.
Ram minnet är på 1 GB och internminnet är på 16 GB.
Huvudkameran på baksidan är på 8 Megapixlar och har autofokus och LED blixt. Den framåtriktade kameran är på 1 Megapixlar.
Det operstivsystem som kommer förinstallerat är Android 4.4.2 KitKat och det är en numera gammal version av systemet. Den senaste uppdateringen är Android 7.0 Nougat som precis har börjat nå ut till flaggskepps mobiler.
Den här mobilen släpptes till försäljning i April 2015 och har ett pris runt 6995 kr. Den är med andra ord prissatt som en toppmodell men utan att ha prestanda som motsvarar priset. Sonim XP7 är invändigt en budgetmobil men en sådan med ett tåligare chassi.
Det finns billigare tåliga mobiltelefoner med minst likadana specifikationer så jag har svårt att se vilket företag som ska tänka köpa den här mobilen till sina anställda.
De flesta företag vill inte spendera fullt så mycket pengar på kommunikation. Det blir ju trots allt en ganska häftig summa om nästan alla anställda ska ha varsin Sonim XP7 även fast luren blir något billigare för företag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar