Blackberry Priv: En mobiltelefon klassiker

Är du en av dem som inte kan låta bli att känna en våg av nostalgi när du tänker på Blackberry Priv? Denna unika smartphone, som släpptes redan 2015, var en viktig mobiltelefon för Blackberry. Spola framåt till 2023, och Blackberry Priv har blivit en klassisk mobiltelefon som fortfarande har en speciell plats i människors hjärtan. 
Blackberry Priv var en smartphone som syftade till att rädda den kämpande mobiltillverkaren Blackberry från att försvinna. Denna Android baserade mobil introducerade en ny version av den traditionella Blackberry designen, som kombinerar ett fysiskt tangentbord med en pekskärm. Dess innovativa tillvägagångssätt tilltalade både Blackber lojalister och de som sökte en unik smartphone upplevelse. År 2023 har Blackberry Priv förtjänat sig själv titeln som en klassisk enhet, omhuldad av både entusiaster och samlare.
Framsidan täcktes av glas och kanterna runt mobiltelefonen och baksidan var av plast.
En fördel var att materialet var extremt greppvänligt och de rundade kanterna på BlackBerry Priv gjorde att den kunde hållas säkert i handen.
En av de avgörande egenskaperna hos Blackberry Priv var dess utdragbara fysiska tangentbord. Denna eleganta integration gjorde det möjligt för användare att enkelt övergå från det enkla att skriva på pekskärmen till precisionen och den taktila feedbacken från ett fysiskt tangentbord. Själva tangenterna var väl placerade på  tangentbordet och hade ett tillfredsställande klick som påminde om den klassiska Blackberry upplevelsen. 

Designmässigt hade Blackberry Priv en elegant och modern estetik. Didplayens böjda kanter på långsidorna och mobilens tunna profil gjorde den bekväm att hålla i och lätt att lägga i fickan. Denna flaggskepps mobil hade också en fantastisk AMOLED display på 5,4 tums med 1440×2560 pixlar vilket innebar en pixeltäthet på 540 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddades av Gorilla Glas 4 samt
gav livfulla färger och skarpa bilder för en uppslukande tittarupplevelse.
Under huven hade Blackberry Priv det årets mest kraftfulla topp processorer. Nämligen den sexkärniga Qualcomm Snapdragon 808 processorn.
Denna flaggskepps mobil fanns endast i en version med ett RAM minne på 3 GB och ett inbyggt minne på 32 GB.
Den hade också en microSD kortplats som gav utbyggbara lagringsalternativ för användare som behövde mer utrymme för sina appar, media och filer. Man märker tydligt hur utvecklingen har gått framåt. En mobiltelefon med ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på endast 32 GB skulle idag knappast duga för de flesta användare men det var annorlunda 2015.
Kombination av en effektiv och kraftfull processor och för den tiden gott om RAM minne som säkerställde smidig multitasking och effektiv prestanda, även när man körde resurskrävande applikationer. Oavsett om man surfade på webben, strömmade media, jonglerade mellan flera produktivitetsappar eller spelade den tidens mest krävande mobilspel kunde Blackberry Priv hantera allt med lätthet.
Blackberry Priv använde operativsystem Android 5.1.1 Lollipop och var uppgraderingsbar till Android 6.0.1 Marshmallow vilket erbjöd användarna tillgång till ett stort ekosystem av applikationer och tjänster. Blackberry kompletterade operativsystemet med sin svit av produktivitetsfokuserade appar, som Blackberry Hub och DTEK säkerhetssvit. Denna sammansmältning av Blackberrys mjukvaruexpertis med mångsidigheten hos Android gjorde Blackberry Priv till ett övertygande val för både arbete och underhållning.
Blackberry Priv hade en ensam bakre kamera på 18 Megapixlar (vidvinkel lins). Denna ensamma huvudkamera hade PDAF, optisk bildstabilisering och dubbla LED blixtar. Den framåtriktade kameralinsen var på 2 Megapixlar.
Den hade kameralinser som enligt sin tids förväntningar gav imponerande resultat. Med optisk bildstabilisering och fasdetekteringsautofokus levererade denna kamera skarpa, levande och välexponerade bilder. Dessutom säkerställde mobiltelefonens Schneider Kreuznach objektiv högkvalitativa bilder. Dessa objektiv förbättrade den övergripande fotograferingsupplevelsen.
För multimediaentusiaster erbjöd mobiltelefonen en rik ljudupplevelse med sina dubbla framåtriktade högtalare. Oavsett om man tittade på videor, spelade mobilspel eller lyssnade på musik levererade mobilen ett klart och uppslukande ljud, vilket ökade njutningen av mediekonsumtion.
När det kom till batteritiden gjorde Blackberry Priv ingen besviken. Dess inbyggda batteri på  3410 mAh batteri gav tillräckligt med kraft för att hålla igång mobiltelefonen hela dagen även vid tung användning. Dessutom stödde enheten Quick Charge 2.0 vilket möjliggjorde snabbladdning. Batteriet hade stöd för laddning på 18W.
När det gäller anslutning inkluderade Blackberry Priv alla viktiga funktioner, såsom 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth och GPS. 
Sammanfattningsvis förblir Blackberry Priv en klassisk mobiltelefon som kapslar in Blackberrys försök att återuppfinna sig själv. Dess unika design, som kombinerar ett fysiskt tangentbord med en pekskärm skiljde sig från mängden av vanliga smartphones. Blackberry Privs prestanda, kamerafunktioner och multimediafunktioner gjorde den till ett utmärkt val för dem som ville ha en tangentbords upplevelse utan att kompromissa med funktionaliteten.
Oavsett om du är en Blackberry entusiast eller bara är någon som uppskattar charmen och innovationen med tidigare smartphones är Blackberry Priv utan tvekan en ikonisk mobiltelefon som fortsätter att imponera även 2023.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?