Motorola G53

Motorola G53 är en budgetmobil som lanserades den 15 December 2022 så den är inte en helt ny smartphone längre.
Displayen dominerar framsidan av den här budgetmobilen med ett litet hål i toppen för att hysa den främre kameran. Ramarna runt sidorna och upptill hålls relativt tunna men är något tjockare i botten.
Det är en stabilt byggd mobiltelefon även om dess övergripande design är lite oinspirerad.
Kanterna runt mobiltelefonen och baksidan är konstruerade av plast men mobilen känns solid i handen.
Bakstycket har en matt yta som dessutom verkar vara fingeravtrycksresistent till viss del. I det övre vänstra hörnet sitter en rektangulär kameraremodul innehållande två kameralinser och den sticker endast ut från chassit något.
Mobiltelefonen är boxig med raka kanter, men de är inte vassa så man behöver inte oroa sig för att mobilen ska gräva in i handen när man håller i den.
På höger långsida av denna smartphone hittar man Powerknappen komplett med inbyggd fingeravtrycksläsare. Den låser upp mobiltelefonen snabbt och lyhördt.
På vänster långsida sitter SIM kortsfacket som också rymmer en plats för ett microSD kort så minnesmängden är alltså möjlig att utöka i efterhand ifall man skulle vilja det.
Telefonen har stereo högtalare och hörlursuttag vilket är två stora fördelar och är något som längt ifrån alla mobiltelefoner har idag. Ett hörlursuttag är till exempel inte något som finns hos budgetmobiler i övre mellansegmentet eller i flaggskepps mobiler.

Motorola G53 har en LCD display på 6,5 tum med 720×1600 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på endast 270 PPI (pixlar per tum). Den här mobiltelefonen har dock en display med en bilduppdaterings frekvens på 120Hz.
Motorola har gjort det bra när de har valt att att inkludera en bilduppdaterings frekvens på 120Hz.  Särskilt i en mobiltelefon som kostar så lite som denna,
Det kompenserar litegrann för bristen av en skarp display.
Den åttakärniga Snapdragon 480 Plus 5G processor som sitter inuti Motorola G53 slår inga rekord men den gör sitt jobb väldigt anständigt när det kommer till vardagliga uppgifter som att navigera i mobiltelefonens menyer och surfa på nätet. En så här pass svag processor duger naturligtvis inte om man vill spela mobilspel.
Som vanligt existerar flera olika varianter av samma modell. Instegs modellen har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB och de övriga varianterna har ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 128 GB, ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och slutligen ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB.
Minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare genom att montera in ett minneskort.
Jag skulle inte rekommendera någon att beställa basmodellen eftersom mängden inbyggt minne är på gränsen till för lite. Med så pass lite utrymme riskerar man att fylla upp minneskapaciteten nästan helt och hållet på bara ett år. Detta leder till en seg mobil som ofta låser displayen periodvis.
Motorola har två kameralinser på baksidan. En kameralins på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) och en Makrolins på 2 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
Om fotografen befinner sig i bra, starkt solljus kan denne ta snygga bilder även om de knappast ligger på samma höga nivå som de kameralinser som sitter i lite dyrare smartphones. Bilder saknar fortfarande någon verklig livlighet och klarhet, och resultaten lider under försämrade ljusförhållanden.
Denna smartphone kör den senaste versionen av Android 13 och hålls i stort sett fri från extra funktioner i form av så kallade skinn. Det rör sig alltså om ett i det närmaste helt rent operativsystem vilket har uppenbara fördelar. 
Snabba uppdateringar av operativsystemet underlättas då mobiltillverkaren slipper bli tvungen att anpassa den nya Android versionen innan den kan släppas. Mobiltelefonen riskerar inte att på kortare tid sega ner sig på grund av ett tyngre system.
Motorola G53 kommer med ett stort 5000 mAh batteri som passar bra tillsammans med dess strömsnåla processor vilket gör att det håller mer än tillräckligt för vanlig användning. Man  lyckas ofta klara ungefär två dagar utan att behöva ladda batteriet. Ibland  räcker det till och med längre tid om man inte använder mobilen så mycket under dagen. Batteriet har stöd för laddning på 10W så det laddas långsamt när det väl ska laddas.
En Motorola G53 kostar när det här blogginlägget publiceras 2690 kronor och det priset gäller varianten med ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 128 GB.
Jag skulle inte rekommendera den här mobiltelefonen till någon eftersom den kommer med en så svag processor. Det blir snabbt riktigt irriterande att använda den här mobiltelefonen då den känns väldigt seg. 
Det finns flera olika kategorier när det gäller mobiltelefoner och inom dessa kategorier varierar priset på mobilen. 
Var en medveten mobilköpare. Undvik att beställa en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner, konstruktion och pris. Allt för många människor beställer en ny smartphone utan att ens ögna igenom specifikationerna innan man gör sin beställning. 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?