Nokia G310 5G.

Nokia G310 är en budgetmobil från finska HMD Global som sedan flera år tillbaka har tagit över mobilmärket.
Designen hos denna billiga smartphone är faktiskt ganska bra. Den här inte den mest  premium designen där ute och den ser inte ut som en flaggskepps mobil. Men den har en design och konstruktion som håller en tillräckligt hög kvalitet som duger för den lättare användaren.
Den har en flärp för selfie kameran och ramarna runt displayen är inte direkt tunna. Hakan är till och med tjockare än de andra sidornas ramar vilket är en vanlig design hos budgetmobiler.
På baksidan av telefonen ser man en baksida som ser snygg ut i metallfinish även om den egentligen är av plast. 
I baksidans övre vänstra hörn sitter en rektangulär kameraremodul innehållande tre kameralinser.
Kanterna runt mobiltelefonen är platta och är även de gjorda av plast.
På höger långsida av telefonen finns Powerknappen med en inbyggd fingeravtrycksläsare tillsammans med en volymknapp. På undersidan finns det en USB Typ C-port tillsammans med hörlursuttag.
HMD Global designade den här mobiltelefonen för att vara lätt att reparera vilket innebär att vem som helst kan ta isär den och byta ut en skadad display eller ett felaktigt batteri utan massor av teknisk kunskap.

Displayen är en LCD display på 6,56 tum med bildförhållandet 20:9 och en bilduppdaterings frekvens på 90Hz.
Den har 720×1612 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på 269 PPI (pixlar per tum). 
Detta är knappast någon skarp och kontrastrik display utan displayen på den här telefonen ser verkligen lite lågupplöst ut. Kvaliteten duger för den lättare användaren som ändå mest endast ringer telefonsamtal och skickar sms. En mer avancerad användare bör helst undvika den här mobiltelefon kategorin helt och hållet.
Displayen skyddas av Gorilla Glas 3.
Nokia G310 drivs av en åttakärnig Snapdragon 480 Plus 5G processor vilket innebär att den kommer att reagera lite långsammare jämfört med dyrare smartphones.
Mobilen fungerar ungefär som man kan förvänta sig. Det vill säga, den är lite långsam. Det kommer inte att ladda duga för att spela de flesta mobilspel och den kommer regelbundet lagga och sega även under till synes grundläggande arbetuppgifter.
Denna smartphone existerar endast i en enda variant med ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 128 GB. Detta är ganska generöst med både RAM minne och inbyggt minne med tanke på prissättningen av den här mobiltelefonen.
Det finns också stöd för ett microSD-kort upp till 1 TB.
Nokia G310 erbjuder en ganska ren version av operativsystemet Android 13 vilket innebär att Nokia i stort sett gör minimala justeringar av systemet.
När det gäller kamerorna får man en huvudkamera lins på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), en djupsensor på 2 Megapixlar och en Makrolins på 2 Megapixlar. Runt framsidan finns en 8 Megapixlars kamera (vidvinkel lins) för att ta selfies.
Kamerorna har autofokus och LED blixt.
I väl upplysta miljöer är bilderna helt okej. De kommer inte i närheten av flaggskepps mobilernas bilder men de resultatet kan vara godtagbart.
Denna budgetmobil har ett 5000 mAh batteri som stöder 20W snabbladdning.
Den lågupplösta displayen och den svaga processorn medför att den kan överträffa massor av mobiler inom samma kategori och mycket dyrare konkurrenter. Mobiltelefonen kan enkelt ta sig igenom en hel dags användning med över femtio procent av batteriet kvar och de flesta kommer att kunna pressa två dagars måttlig användning ur mobiltelefonen.
En Nokia G310 kostar runt 170 Euro vilket motsvarar ungefär 2000 kronor exklusive moms. Med en sådan prissättning känns den här mobiltelefonen en aning för dyr med tanke på dess prestanda. Man kan hitta bättre mobiltelefoner till ungefär samma kostnad.
Det finns flera olika kategorier när det gäller mobiltelefoner och inom dessa kategorier varierar priset på mobilen. 
Var en medveten mobilköpare. Undvik att beställa en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner, konstruktion och pris. Allt för många människor beställer en ny smartphone utan att ens ögna igenom specifikationerna innan man gör sin beställning. När man letar efter en lågbudgetmobil eller budgetmobil blir det naturligtvis ännu mer viktigt att välja bästa möjliga mobiltelefon för pengarna. Om man till exempel istället har möjlighet att välja sin nästa smartphone bland flaggskepps mobilerna vet man ju på förhand att man i majoriteten av fallen kommer att få något av allra högsta kvalitet. Därför kan man i ett sådant fall möjligen chansa lite mer.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?