Samsung Galaxy A14 vs Motorola G53

Om jag ska välja en ny smartphone till mig själv jämför jag olika mobiltelefoner med en prislapp som hamnar inom min budget och väljer bästa möjliga mobiltelefon för pengarna.
När det kommer till att jämföra Samsung Galaxy A14 och Motorola G53 måste man utvärdera deras specifikationer, design och konstruktion för att avgöra vilken av dessa likvärdigt prissatta modeller som erbjuder mer värde.
I det här blogginlägget ska vi jämföra två konkurrerande mobiltelefoner som båda finns i versioner som i dagsläget kostar 2690 kronor.
Samsung Galaxy A14 har en LCD display på 6,6 tum med 1080×2408 pixlar och en pixeltäthet på 400 PPI (pixlar per tum). Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 90Hz.
Motorola G53 däremot har en LCD display på 6,5 tum med 720×1600 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på endast 270 PPI (pixlar per tum). Den här mobiltelefonen har dock en display med en bilduppdaterings frekvens på 120Hz.
Samsung vinner helt klart denna rond eftersom den har en mer skarp och kontrastrik display.

Mobiltelefonen från Samsung har en åttakärnig Mediatek MT6833 Dimensity 700 processor och dess basmodell har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB.
Samsung Galaxy A14 5G har en svag åttakärnig processor som knappt klarar av vanliga enkla arbetsuppgifter.
Motorolan däremot har samma mängd RAM minne och internminne som konkurrenten så båda dessa smartphones har på gränsen till för lite RAM minne och internminne.
Motorola G53 har dessutom en lika svag processor som Samsung Galaxy A14 5G i form av en åttakärnig Snapdragon 480 plus processor. 
I det här avseendet ligger de alltså på samma nivå. Värt att notera är att både de här modellerna existerar i flera varianter så ifall man skulle vilja köpa något av alternativen bör man satsa på någon av de bättre varianterna.
När det gäller design har Samsung Galaxy A14 tjockare ramar runt sin display samt en mindre modern flärp. Motorola G53 har relativt tunna ramar och ett litet punch hål för selfie kameran istället.
Båda mobilerna är lika bekväm att hålla och använda.
När det gäller byggkvalitet har de robusta konstruktioner vilket säkerställer hållbarhet och livslängd. Motorola vinner klart design omgången på grund av att den har en tjusigare och mer moderna design.
Samsung har tre kameralinser på baksidan. En Kameralins på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Selfie kameran är på 13 Megapixlar (vidvinkel lins).
Motorola har två kameralinser på baksidan. En kameralins på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) och en Makrolins på 2 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
På kamerafronten vinner Samsung Galaxy A14 nätt och jämnt eftersom den har en djupsensor och en bättre selfie kamera.
Båda dessa budgetmobiler kommer med operativsystemet Android 13 men Samsung Galaxy A14 har ett hårt anpassat skinn kallat One UI Core 5 och Motorola kommer med ett nästan helt rent operativsystem. Motorola vinner därmed den här ronden.

Samsung Galaxy A14 har ett stort batteri på  5000 mAh och det har stöd för snabbladdning på 15W. Det laddas med andra ord ganska långsamt.
Motorola G53 har också ett stort batteri på 5000 mAh men det har stöd för laddning på 10W så det laddas om möjligt ännu långsammare. 
Båda de här budgetmobilerna klarar av upp till två dagar på en laddning så de hamnar på en liknande nivå. Det finns ingen klar vinnare i det avseendet.
Motorola G54 och Samsung Galaxy A14 har specifikationer och funktioner som skiljer sig åt en aning men de är trots allt relativt likvärdiga men om man vet att man för 2690 kronor får en bättre variant med dubbelt så mycket inbyggt minne när man väljer Motorola G53 blir Motorola en klar vinnare. Om man letar lite mer kan man ibland hitta den till ett lägre pris vilket i så fall gör den till ett ännu bättre köp i jämförelse med Samsung Galaxy A14.
Men jag skulle inte välja någon av de här mobiltelefonenerna utan mitt val skulle istället bli Xiaomi Redmi Note 12. Jag väljer den mobilen på grund av att den trots att den kostar ungefär lika mycket som de jämförda mobiltelefonerna erbjuder en mycket mer kraftfull processor, en aning bättre kameror och en IP-53 Certifiering. Man får till det priset ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. 
Jag förstår inte varför man skulle vilja äga en budgetmobil med en svag processor och möjligen även välja en variant med begränsat inbyggt minne. Varför välja en sådan om man har möjlighet att välja en smartphone till samma kostnad och få något betydligt kraftfullare?
En uppenbar orsak är att många väljer sin nästa smartphone helt utan att titta på specifikationerna eller läsa recensioner. Man verkar inte riktigt förstå hur viktigt det är att göra ett påläst och genomtänkt val.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?