Samsung Galaxy A14 5G

Budgetmobilen Samsung Galaxy A14 5G är en av få billiga lågbudgetmobiler som inkluderar NFC för kontaktlösa betalningar och stöd för 5G.
Runt displayen sitter ganska tjocka ramar och hakan är ännu tjockare än de övriga ramarna.
I mitten av displayens överkant sitter en flärp innehållande selfie kameran.
Bakstycket av plast har är strukturerad med ett mönster av fint fördelade men stora koncentriska cirklar. Det ger denna smartphone ett unikt utseende, och visar sig också medföra att mobilen blir extremt greppvänlig. Det hjälper också till att avvärja fingeravtryck och smuts vilket alltid är välkommet.
Den här mobilen har inte någon kameramodul. I stället har den tre kameralinser som ligger på rad under varandra i det vänstra övre hörnet. 
Mobiltelefonen känns lite tjock i handen med en blockig konstruktion som saknar rundade kanter. Hörnen är däremot avrundade.
Fingeravtryckssensorn är sidomonterad och är integrerad i Powerknappen på mobilens högra långsida.
Med en tjocklek på 9,11 millimeter är den inte den tunnaste mobiltelefonen på marknaden men den är fortfarande relativt lätt med en vikt på 201 gram.
Mobiltelefonen spelar upp ljud via en ensam högtalare vilket är en nackdel men den har ett hörlursuttag vilket är en fördel.

Den här mobiltelefonen har en LCD display på 6.6 tum med 1080×2408 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 400 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 20:9 och en bilduppdaterings frekvens på 90Hz.
Telefonen kommer med en åttakärnig Mediatek MT6833 Dimensity 700 processor och basmodellen har ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 64 GB. Det existerar även andra varianter med ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB, ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB samt slutligen en värsting variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB.
Det är till och med möjligt att montera in ett minneskort ifall man skulle vilja göra det.
Den största märkbara skillnaden jämfört med dyrare mobiltelefoner under daglig användning är laggande och låsta animationer när man navigerar runt i operativsystemet. Att spela mobilspel på den här mobiltelefonen kan man bara glömma för dess prestanda är överlag något trög. Man kan få mer för pengarna med likvärdigt prissatta modeller från konkurrerande märken.
Om man vill ha en bättre övergripande prestanda måste man köpa en mobiltelefon med en mer kraftfull processor vilket ofta men inte alls alltid innebär en högre prislapp.
Operativsystemet är Android 13 med Samsungs skinn One UI Core 5. Det är långt ifrån en ren version av systemet vilket innebär ett par nackdelar. Snabba uppdateringar av operativsystemet blir inte möjlig då mobiltillverkaren först blir tvungen att anpassa den nya Android versionen innan den kan släppas. Mobiltelefonen riskerar att på kortare tid sega ner sig på grund av ett tyngre system.
Anmärkningsvärt är att Samsung tillhandahåller två års Android uppdateringar tillsammans med fem år av säkerhetsuppdateringar för mobilen när de flesta rivaler med liknande priser stannar vid en system uppdatering och tre år av säkerhetsuppdateringar.
Samsung har tre kameralinser på baksidan. En Kameralins på 
50 Megapixlar (vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Selfie kameran är på 13 Megapixlar (vidvinkel lins).
Huvudkameran är kapabel till att ta bilder med skarpa detaljer, bra färgeråtergivning och hög ljusstyrka. Men bilder med färgen vitt i sig överexponerar lätt.
Så länge man använder huvudkameran i starkt dagsljus fungerar den förvånansvärt bra med tanke på telefonens pris men att ta bilder i mörkare miljöer kan ej rekommenderas.
Det inbyggda batteriet på 5000 mAh i Samung Galaxy A14 5G kommer bekvämt att ta användaren igenom en dag eller två utan påfyllning.
Batteriet stöder laddningshastigheter upp till 15W vilket inte är särskilt snabbt men det är vad man kan förvänta sig för en telefon i den här prisklassen.
Samsung sparar in på kostnader genom att använda en ganska trist design och en långsammare processor som får användaren att tålmodigt vänta på att appar ska laddas.
En Samsung Galaxy A14 kostar 2690 kronor just nu när det här blogginlägget publiceras och det priset gäller varianten med ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 64 GB.
Det finns flera olika kategorier när det gäller mobiltelefoner och inom dessa kategorier varierar priset på mobilen. 
Var en medveten mobilköpare. Undvik att beställa en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner, konstruktion och pris. Allt för många människor beställer en ny smartphone utan att ens ögna igenom specifikationerna innan man gör sin beställning. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?