HMD Fusion

HMD Fusion är den senaste mobiltelefonen från HMD Global och trots sitt mellanpris och specifikationer bör den hamna på listan över en av de mest intressanta mobiltelefonerna som släpptes 2024. 
När det kommer till specifikationer är HMD Fusion i bästa fall en budgetmobil i mellansegmentet.
Displayen är stor med inte särskilt tunna ramar runt om och ett punch hål som sitter i mitten av displayens överkant.
Denna smartphone är likt företagets HMD Skyline mer reparerarbar genom ett partnerskap med iFixit vilket tillåter ägaren att själv enkelt byta ut delar som displayen, batteriet och bakstycket.
Det första man lägger märke till när man tittar på mobiltelefonen är dess minimalistiska design. Den har ett chassi och kanter av plast.
De böjda kanterna och den matta finishen ger den en smidig och ergonomisk känsla.
HMD Fusion har en sidomonterad fingeravtrycksläsare vilken är integrerad i Powerknappen och som låser upp telefonen relativt snabbt och smidigt.
Baksidans nedre del består av rostfritt stål med skruvar för att enkelt komma åt insidan. På så sätt kan man byta ut batteriet när det börjar att bli dåligt.
HMD har konstruerat ett system med sex metallstift som fungerar som anslutningspunkt för tillbehör. Dessa tillbehör  kommer i butik senare i år.

På framsidan sitter en LCD display med en uppdateringsfrekvens på 90Hz. 
Displayen är på 6,56 tum med 720×1612 pixlar vilket ger en pixeltäthet på låga 269 PPI (pixlar per tum). Den här displayen har bildförhållandet 20:9.
HMD Fusions display levererar okej skarphet vilket gör att den kan duga för mediekonsumtion, mobilspelande och läsande av texter.
Färgerna är dock dämpade och i direkt solljus kan det som visas på displayen vara svårt att se. Det nämns heller inget om skyddsglas men tack och lov kan displayen bytas ut ifall den skulle gå sönder.
HMD Fusion drivs av en blygsamt kraftfull åttakärnig Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 processor. 
Den är på flera sätt jämförbar med Snapdragon 695. Båda är åttakärniga mobila processorer med på 2,2 GHz. Detta betyder att mobiltelefonen på sätt och vis är en budgetmobil i mellansegmentet men displayen indikerar mer att den är en lågbudgetmobil. Det är synd att HMD inte valt att använda sig av en skarpare, bättre display men det är säkerligen ett sätt att få ner priset på denna smartphone.
Instegs modellen har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. De övriga varianterna har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB och ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. 
Minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare genom att montera in ett minneskort.
Den levereras med operativsystemet Android 14 och kommer att få två system uppgraderingar och tre års säkerhetsuppdateringar.
På baksidan sitter en kameralins på 108 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. Kameralinsen har autofokus och LED blixt.
Selfie kameran är på 50 Megapixlar.
Mobilen bör baserat på dessa specifikationer kunna leverera åtminstone hyfsat fina bilder. Nackdelen är att det saknas autofokus och optisk bildstabilisering vilket är två mycket viktiga kamera funktioner. Exempelvis utan optisk bildstabilisering behöver fotografen ha en stadig hand. 
Batteriet är på 5000 mAh och har stöd för laddning på 33W.
En HMD Fusion kommer enligt obekräftade uppgifter kosta från 2990 kronor när den lanseras och det är i så fall ett godkänt pris med tanke på vad man får för pengarna.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.
Mitt råd är alltid att jämföra flera olika mobiltelefoner inom samma prisklass genom att bland annat gå igenom vilka specifikationer och funktioner du får för dina pengar. Läs recensioner innan du bestämmer dig för att få tillräckligt med information för att kunna göra ett genomtänkt val.
Se alltså till att vara en medveten mobilköpare för att på så sätt undvika felköp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Doro 8030