iPhone 16

iPhone 16 lanserades i September 2024 och är som vanligt en mycket bra flaggskepps mobil.
Som man kan förvänta sig finns det några uppgraderingar hos de nya iPhone 16 modellerna jämfört med iPhone 15 modellerna.
Längst upp i mitten av displayens överkant sitter ett lodrätt piller format punch hål för selfie kameralinserna.
De färska modellerna har de tunnaste ramarna runt displayen som setts på någon iPhone hittills. Denna förfining skapar en mer uppslukande display upplevelse, vilket ger mobiltelefonen ett modernt och elegant utseende utan att öka den totala storleken för mycket. De minskade kanterna gör att iPhone 16 känns mer kompakt trots sin större display.
Det finns också den helt nya kamerakontroll knappen som i princip är en till knapp på sidan av mobilen som ger granulär kontroll över kameraupplevelsen.
Denna nya flaggskeppsmobil har vertikal kameralayout och detta går designmässigt tillbaka till designen på iPhone X.
Baksidan är täckt av glas och kanterna är av aluminium.
Mobiltelefonen har numera en USB C-port för laddning samt erbjuder MagSafe funktionalitet.
Det finns stereo högtalare men saknar hörlursuttag vilket är vanligt när det gäller flaggskepps mobiler. 
Den har en IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 6 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
De bekräftade iPhone 16 färgerna är Ultramarine, Teal, Pink, White eller Black.

Displayen är en AMOLED display på 6,1 tum med 1179×2556 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på 460 PPI (pixlar per tum). Den kompakta displayen har bildförhållandet 19.5:9 så den är lite mer långsmal.
Detta är en högkvalitativ display som erbjuder livfulla färger och djupa kontraster och erbjuder användaren en fantastisk tittarupplevelse.
iPhone 16 kommer med en Ceramic Shield display som Apple hävdar är dubbelt så tuff som glas på alla andra mobiltelefoner. Denna förbättrade hållbarhet hjälper mobiltelefonen att motstå fall och stötar,
Apples senaste standardmodell drivs av den nya sexkärniga A18 processor som är en processor som ligger ett par steg över A16 Bionic processorn som sitter inuti iPhone 15 och iPhone 15 Plus. Det är en stor sak, eftersom Apple nästan alltid ger fjolårets topp processor även till sina nya standardmodeller.
Mobilen levererar solid prestanda med sin processor vilket ger snabbhet och effektivitet för vardagliga uppgifter. Oavsett om man bläddrar genom appar, spelar mobilspel eller multitaskar.
Basmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men som vanligt existerar även flera andra varianter och dessa har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB och ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 512 GB.
Den här mobiltelefonen saknar plats för ett minneskort så minnesmängden man får från början behöver man klara sig med hela telefonens livslängd.
Som de flesta användare rimligen förstår är minnesmängden väldigt viktig att ha koll på när man tänker beställa en ny smartphone.
På baksidan sitter två kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins) och en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kameralinserna har dubbel pixel PDAF, sensor shift optisk bildstabilisering samt dubbla LED blixtar.
Selfie kamerorna är på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) med PDAF och en djupsensor/ biometrisk sensor på SL 3D.
Kameralinserna fångar detaljerade och skarpa bilder i en mängd olika ljusförhållanden. Det ultravida objektivet, som också är uppgraderat, tillåter användare att ta vidsträckta bilder vilket gör det idealiskt för landskaps och gruppfoton.
Bland de mest spännande Apple Intelligens funktionerna vid horisonten är en ChatGPT driven Siri som kan ge textsammanfattning, skrivhjälp och generativ bildskapande.
Som vanligt när det gäller Apple vägrar företaget att avslöja batteri storleken hos sina mobiltelefoner. Det är verkligen dåligt att man som eventuell kund inte får reda på den viktiga detaljen. Men det är klart att de som köper iPhone brukar ofta inte alls bry sig om att kolla upp specifikationerna överhuvudtaget. 
Batterilivslängden gynnas dock av  effektiviteten hos A18 processorn. Den låter mobiltelefonen hantera tyngre arbetsbelastningar samtidigt som energieffektiviteten bibehålls vilket i sin tur ger användarna en hel dags användning på en enda laddning. Information från den brasilianska myndigheten Anatel avslöjar att batteriet ligger på 3561 mAh. Alla fyra modellerna i iPhone 16 serien ser ut att rankas bland de bästa iPhones någonsin och erbjuder nya knappar, omdesignade kameror och Apple Intelligence funktioner som också kan göra dem till några av de bästa AI mobiltelefonerna 2024.
En iPhone 16 kostar från 11 495 kronor och det är naturligtvis mycket pengar att spendera på en smartphone. Man kan lätt få en likvärdig mobiltelefon för en betydligt billigare peng om man letar sin nästa smartphone bland Android mobiler istället.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.
Mitt råd är alltid att jämföra flera olika mobiltelefoner inom samma prisklass genom att bland annat gå igenom vilka specifikationer och funktioner du får för dina pengar. Läs recensioner innan du bestämmer dig för att få tillräckligt med information för att kunna göra ett genomtänkt val.
Se alltså till att vara en medveten mobilköpare för att på så sätt undvika felköp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Doro 8030