HMD Skyline

Efter att ha tagit över Nokia från Microsoft har HMD Global (Human Mobile Devices) ägnat det senaste decenniet åt att rulla ut nya Nokia-märkta mobiltelefoner. Nu säger företaget hejdå till Nokia namnet och introducerar nya mobiltelefoner under sitt eget HMD varumärke. Den senaste versionen är en mobil i övre mellansegmentet, HMD Skyline.
Denna smartphone har skarpa hörn, plan framsida och baksida botten. Den stora displayens rundade hörn står i skarp kontrast till chassits skarpa vinklar.
På höger långsida sitter volymreglaget och Powerknappen med integrerad fingeravtrycksläsare. Båda knapparna sitter lite för högt upp på kanten, så man måste sträcka sig med tummen för att kunna nå dem.
Bakstycket som är avtagbart är gjord av glas med en frostad yta och kameramodulen sticker inte ut så mycket från chassit.
Det här mobiltelefonen är definitivt en av de mest lätta att reparera på marknaden just nu.
HMD designade mobilen för att vara så lätt att reparera som möjligt. Man behöver bara ta bort en skruv för att exponera insidan och det tar inte mer än 10 minuter att byta ut batteriet eller en trasig display.
HMD Skyline har en IP-54 Certifiering vilket innebär att den klarar av lättare regnstänk och damm.
Telefonen finns i färgerna Neon Pink eller Twisted Black.

HMD Skyline är byggd kring en 6,55 tums AMOLED display med en standardupplösning på 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 402 PPI (pixlar per tum). Displayen och stöder en bilduppdaterings frekvens på upp till 144Hz, har bildförhållandet 20:9 och skyddas av Gorilla Glas 3.
Under chassit sitter en åttakärnig Snapdragon 7 Gen 2 processor vilket är en kapabel processor som levererar tillräckligt med ström för daglig användning. Den här mobiltelefonen är möjlig att använda för att spela avancerade mobilspel men den ligger inte riktigt på flaggskepps nivå  Vad processorn erbjuder är en smidig upplevelse för din webbläsare och dina nyckelappar, samt bearbetning av foton och videor.
Den här mobiltelefonen finns i två varianter med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB respektive ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. Minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare genom att montera in ett minneskort.
På baksidan inne i den rektangulära kameramodulen i övre vänstra hörnet sitter tre kameralinser. De är på 108 Megapixlar (vidvinkel lins), 50 Megapixlar (telefoto lins) samt en kameralins på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). 
Kameralinserna har PDAF, optisk bildstabilisering, 
50 MP, (telephoto), PDAF, 2×Optisk Zoom och LED blixt.
Selfie kameran är på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) och den har autofokus.
Kamerorna har en mycket tilltalande färgprofil som är naturlig, men ändå levande nog att ge imponerande foton. Bilder tagna med kameralinserna kan visa upp fina detaljer när man kommer nära ett motiv och lågljusbilder är anständiga för att vara en mobiltelefon i den här mobilkategorin.
HMD lovar endast att släppa  två stora Android uppdateringar. Med tanke på att HMD Skyline kommer med operativsystemet Android 14 som kommer att ersättas av Android 15 under de närmaste månaderna blir den andra och sista operativsystems uppdateringen i stort sett planerad till 2025. Tre år av säkerhetsuppdateringar ger dock lite mer lugn i  sinnet.
Hela systemet drivs av ett 4600 mAh batteri som stöder laddning på 33W. Skyline stöder också 15W trådlös laddning men ingen av dessa siffror är särskilt imponerande. En batteri storlek på under 5000 mAh är inte särskilt bra för dagen mobiltelefoner och den svaga laddningen ger inte den snabba laddning de flesta är vana vid idag 
Just nu är många konsumenterna mer medvetna än någonsin om miljöpåverkan av deras teknik. Genom att lyfta fram reparerbarheten utnyttjar HMD denna växande trend och kan locka miljövänliga köpare. Det är ett smart drag för ärligt talat sticker HMD Skyline inte ut precis annars. Med sina övre mellanklass specifikationer, funktioner i övre mellansegmentet och sitt pris behöver den något unikt som gör att telefonen sticker ut. Detta blir ännu viktigare när det rör sig om ett nytt och okänt mobilmärke. Tänk på att HMD Global trots det kända märket Nokia inte lyckats att nå ut till oss konsumenter. Majoriteten av alla människor känner inte till att Nokia mobiler fortfarande lanserades regelbundet under ett flertal år. Hur stor blir då sannolikheten till att deras egna mobiler kommer att bli kända hos allmänheten?
HMD Skyline kostar 5790 kronor och det priset gäller för instegs modellen.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.
Mitt råd är alltid att jämföra flera olika mobiltelefoner inom samma prisklass genom att bland annat gå igenom vilka specifikationer och funktioner du får för dina pengar. Läs recensioner innan du bestämmer dig för att få tillräckligt med information för att kunna göra ett genomtänkt val.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Doro 8030