Sony Xperia 1 VI 2024

Den sjätte generationen av Sony Xperia 1 VI är äntligen här och Sony förändrar saker den här gången. I en överraskande förändring av produktstrategin tappar den nya flaggskeppsmobilen några av sortimentets basfunktioner. För att tilltala en bredare publik införlivar Sony dedign och funktionsförändringar som har visat sig vara framgångsrika för deras konkurrenter.
Pannan och hakans kanter runt displayen är tjockare än de är på långsidorna och det finns inget punch hål för selfiekameran. Alla sensorer och kameralinsen sitter i den övre kanten tillsammans med en av stereo högtalarna. De är båda vända framåt och kräver extra utrymme.
Stereo högtalarna har 24 bitars ljud på 192kHz och kommer med Hi Res och Hi Res trådlöst ljud. Telefonen har även ett hörlursuttag vilket är ovanligt hos flaggskepps mobiler. Mobilen har också ett dynamiskt vibrations system och Snapdragon ljud.
Sony Xperia 1 VI är tillverkad av högkvalitativa kvalitetsmaterial och har Gorilla Glass Victus 2 på framsidan, standard Victus på baksidan och kanter av aluminium.
På höger långsida sitter alla knappar. Volymreglaget är placerat precis ovanför Powerknappen med en integrerad fingeravtrycksläsare och båda är bekvämt placerade. Powerknappen som fungerar som fingeravtrycksläsare ligger dock i en liten fördjupning och gör den svår att trycka på.
Baksidan av telefonen finns i tre färger, inklusive en mörkgrön version som ser fantastisk ut. Det är en strukturerad finish som gnisslar om du kör naglarna mot den. Den medför att man får ett stadigt grepp om mobilen vilket förmodligen är syftet.
Tack vare dess IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Denna smartphone finns i färgerna Black, Platinum silver, Khaki green samt Scar red.

Sony Xperia 1 VI byter ut den extra långa 21:9 4K display man brukar använda sig av mot en mer standard 19:5 display. Det är en AMOLED display på 6,5 tum med 1080×2340 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 396 PPI (pixlar per tum). Denna display skyddas av Gorilla Glas Victus 2 och har en bilduppdaterings frekvens på upp till 120Hz.
Displayen är naturligtvis av en hög kvalitet, det här är trots allt en toppmobil och det i kombination med displayens storlek gör denna smartphone till en utmärkt multimedia mobil väl lämpad för att titta på Netflix, YouTube och för att spela grafiskt intensiva mobilspel.
Den här mobiltelefonen drivs av en åttakärnig Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 processor som är otroligt snabbt och kraftfullt. Som ett resultat av detta gör den här mobiltelefonen allt snabbt eftersom detta är en av de snabbaste processorerna för närvarande tillgängliga för Android mobiler.
Det är inga problem för Snapdragon 8 Gen 3 att rendera aktuella spel smidigt. När man till exempel spelar New State, Arena Breakout eller Lost Light flyter allt på smidigt även med maximala grafiska inställningar.
Telefonen existerar i två olika varianter med ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB respektive ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 512 GB. 
Båda varianterna har plats för ett minneskort så minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare och det alltså trots att man redan från start har gott om minneskapacitet. Det går enligt min uppfattning att ha för mycket tillgänglig minnesmängd i en mobiltelefon.
På baksidan sitter tre kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 12 Megapixlar (telefoto lins) och ytterligare en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dual pixel PDAF, optisk bildstabilisering, 3,5x-7,1x kontinuerlig optisk zoom och LED blixt.
Kameralinserna har Carl Zeiss optik och Zeiss T lins beläggning.
Selfie kameran är på 12 Megapixlar (vidvinkel lins).
Det är huvudkameran som tar de bästa bilderna av kameratrion och imponerar med sin fina och realistiska färgskildring i automatiskt läge.Är man ute efter en mobil som är kapabel till att ta fina bilder är den här mobiltelefonen ett bra alternativ 
Sony Xperia 1 VI kommer med operativsystemet Android 14 som mobiltillverkaren Sony har lagt till sitt eget så kallade skinn över. Endast ett fåtal tredjepartsappar är förinstallerade men man kan dock inte avinstallera alla. Sony lovar tre operativsystems uppgraderingar samt fyra års säkerhetsuppdateringar.
Mobiltelefonen kommer utan laddare eller kabel, så man måste skaffa de två på egen hand. Telefonen stöder upp till 30W laddning och trådlös laddning på 15W. Med rätt laddare kan batteriet laddas femtio procent fullt på trettio minuter.
En Sony Xperia 1 VI 2024 kostar 11 990 kronor och det priset gäller basmodellen med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB. Vill du istället ha den bästa modellen behöver du förstås betala ännu mer. Om man vill äga en modern flaggskepps mobil hamnar man i den här prisklassen men det är alltid möjligt att hitta så kallade flaggskepps dödare om man spenderar lite mer tid med att leta efter information om sådana mobiler på nätet. 
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.
Mitt råd är alltid att jämföra flera olika mobiltelefoner inom samma prisklass genom att bland annat gå igenom vilka specifikationer och funktioner du får för dina pengar. Läs recensioner innan du bestämmer dig för att få tillräckligt med information för att kunna göra ett genomtänkt val.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Doro 8030