Asus Zenfone 10

År 2023 finns det inte många kompakta mobiltelefoner på marknaden, så alla alternativ som på avstånd liknar en är ett spännande alternativ för personer som föredrar mindre smartphones.
Mobiltillverkaren Asus har under de senaste generationerna av Zenfone satsat på att kunna erbjuda mobiltelefoner med kompakta storlekar. Den goda nyheten är att det inte har förändrats när det gäller Asus Zenfone 10.
Baksidan består av plast medan kanterna och displayglaset behåller de välbekanta materialen aluminium och Gorilla Glass Victus.
Även om omnämnandet av plast på en flaggskeppsmobil kan ha en negativ klang  känns Asus Zenfone 10 inte billig. Även fast den inte är lika lyxig att hantera som en mobiltelefon med glasbaksida.
På höger långsida integrerad i Powerknappen sitter en fingeravtrycksläsare. Den är med andra ord inte placerad under displayens yta likt många av konkurrenternas alternativ.
Ett hörlursuttag kan fortfarande hittas på mobiltelefonens övre kant, en välkommen syn på vilken telefon som helst nu när branschen förväntar sig att alla ska ha gått över till trådlösa hörlurar. Tl
Telefonen har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192kHz.
De två  runda separata kameralinserna på baksidan sticker ut olika mycket från den plana baksidan.
Denna smartphone har en 
IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter utan att ta permanent skada.
Mobiltelefonen finns i färgerna Aurora Green, Midnight Black, Comet White, Starry Blue och Eclipse Red.
Alla färgvarianter förutom den vita färgen kommer med en svart aluminiumram som behandlats med en matt finish medan den vita får en ram som ser silverfärgad ut.

Asus Zenfone 10 använder en liten, men högkvalitativ AMOLED display på 5,9 tum med en bilduppdaterings frekvens som kan nå ända upp till 144Hz.
Displayen har 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 445 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 20:9 så den är mer långsmal och den skyddas av Gorilla Glass Victus.
En så här liten display medför att den här mobiltelefonen inte direkt duger som en multimedia mobil så att till exempel titta på streamade filmer eller spela mobilspel blir inte alls lika njutningsfullt som när man gör det på en mobiltelefon med en större display.
Mobilen är utrustad med en av senaste och mest kraftfulla topp processorerna från Qualcomm nämligen den åttakärniga Snapdragon 8 Gen 2.
Detta är en typ av processor som glädjer oss gamers när man spelar de mest krävande mobilspelen eftersom allt flyter på super smidigt. Den klara av alla appar och krävande spel som Call of Duty Mobile, New State, Lost Light och Arena Breakout och det utan att bli för het i processen trots sin lilla storlek.
Basmodellen har ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB men det existerar även andra varianter av samma smartphone
Dessa har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB, ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 256 GB och slutligen värstingen som har ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 512 GB.
Ingen av varianterna har plats för ett minneskort så minnesmängden är inte möjlig att utöka ytterligare i efterhand.
Det är mycket vanligt att mobiltelefoner släpps i olika varianter men det är det dessvärre långt ifrån alla som har insett vilket lätt kan leda till felköp. Om man till exempel jämför priser på en viss modell utan att ens titta på specifikationerna kan man av misstag köpa den billigare utan att förstå att den var billigare på grund av en mindre mängd internminne.
Det finns en bakre huvudkamera på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) samt en Kameralins på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) på bakstycket och ytterligare en kameralins på 32 Megapixlar på framsidan för selfies,
Kamerorna har PDAF, gimbal optisk bildstabilisering och LED blixt.
Bilder tagna med mobilens kameralinser ligger över genomsnittet när det gäller kvalitet men är alltså samtidigt inte jämförbara med de tagna av de allra bästa kamera mobilerna.
Mobilen tar fina, skarpa bilder med anständig färgåtergivning. Bilder tagna i svagt ljus är också bra.
Zenfone 10 kör operativsystemet Android 13 men Asus lovar bara två uppdateringar för att ta den till Android 15. Det här är inte bra och ligger efter Google, Samsung, Apple och OnePlus.
På något sätt har tillverkaren lyckats att klämma in ett batteri på 4300 mAh i Asus Zenfone 10:s kompakta chassi. Batteriet är ovanligt litet för att sitta i en flaggskeppsmobil i allmänhet men det är mycket batteri för en smartphone av den här storleken.
Batteriet har stöd för laddning på 30W och trådlös laddning på 15W.
Asus Zenfone 10 är en duglig smartphone med en liten display ,toppspecifikationer och alla hårdvaru och mjukvarufunktioner man kan begära, men kamerakvaliteten är inte tillräckligt bra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?