Nokia XR21

Nokia XR21 har som mål att vara en smartphone som betonar hållbarhet och lång batteritid.
Chassit är tillverkad av rejäl plast med räfflad baksida för bättre grepp.
De gummerade smartphonehörnen är inte särskilt synliga men man kan fortfarande känna dem. HMD Global kallar dem dämpande TPU stötdämpare. Baksidan är gjord av stöttålig polykarbonat och framsidan är skyddad av Corning Gorilla Glass Victus.
Ramarna runt displayen är en smula tjockare för att skydda mobiltelefonens display. 
I mitten av displayens överkant sitter ett punch hål för selfie kameran den har därmed en mer modern design än mobiler med flärp.
Denna smartphone är inte bara damm och vattentät enligt IP-68 utan erbjuder även en IP-69K Certifiering vilket gör att den tål en vattenström med ett tryck på 100 bar.
Kanterna runt Nokia XR21 är tillverkat av hundra procent återvunnet aluminium.
Mobilen erbjuder två snabbåtkoms knappar. En på toppen och en annan på telefonens vänstra långsida. Båda kan konfigureras individuellt.
En fingeravtryckssensor integrerad i Powerknappen är tillgänglig för biometrisk säkerhet. Även om upplåsnings hastigheten är ganska anständig är igenkänningsgraden ganska genomsnittlig.
Nokia X21 är en robust mobiltelefon med MIL-STD-810H Certifiering för att vara tydlig  betyder det att den tål ett fall på 1,5 meter.
Den här mobiltelefonen har stereo högtalare så ljudet bör vara hyfsat bra.
Nokia XR21 finns i färgerna Midnight Black och Pine Green.

Denna smartphone har en LCD display på 6,5 tum med 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 406 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 20:9 och skyddas av Gorilla Glas Victus.
Displayen är ljus, kontrastrik och skarp med bra färgåtergivning.
På insidan hittar vi en åttakärnig Snapdragon 695 processor och det innebär att det inte är någon racerfart vi pratar om men det är fullt dugligt för de allra flesta uppgifter. Den klarar alltså av att driva tekniskt krävande mobilspel utan större problem men kanske inte alltid på de högsta grafiska inställningarna.
Denna tåliga smartphone kommer i en enda variant med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB. 
Den har med andra ord godkänd mängd RAM och internminne. Det är viktigt att se till att ha en mobil som har en minnesmängd man kan klara sig med under hela telefonens livslängd vilket många där ute inte verkar ha insett.
Den är tåligare, bra mycket kraftfullare, har bättre kamera kvalitet och är något mindre i handen. Samtidigt har prislappen även höjts en del i jämförelse med föregående modell Nokia XR20.
På baksidan sitter två kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
Kamerorna har PDAF och dubbla LED blixtar.
Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
Bilderna är ganska anständiga och kan imponera med en attraktiv bildkomposition. Men skärpan kunde ha varit något bättre.
Närbilder och bilder i sämre ljus blir snabbt både gryniga och suddiga.
Nokia XR21 levereras fortfarande den äldre versionen av operativsystemet Android 12 men som hålls väldigt rent. Det finns flera tredjepartsappar förinstallerade, som alla kan avinstalleras. HMD Global lovar tre stora uppdateringar för XR21 och månatliga säkerhetskorrigeringar under fyra år. Just detta är en av flera fördelar med att inte beställa en budgetmobil utan satsa lite mer pengar. Lågbudget mobiler och budgetmobiler får aldrig någon uppdatering av operativsystemet överhuvudtaget. 
Batteriet har en kapacitet på 4800 mAh och kan laddas med upp till 33W.
En Nokia XR21 kostar 6490 kronor.
Med en exceptionell batteritid som varar upp till två dagar visar Nokia XR21 sig vara en pålitlig följeslagare, speciellt för exempelvis friluftsentusiaster och byggarbetare.
Man kan absolut få en mer kraftfull mobil med, framför allt bättre kamera för mindre pengar än så här genom att titta på mobiltelefoner från exempel Motorola eller Xiaomi men det här är samtidigt en mobiltelefon för dig som vill ha något mer tåligt i första hand.
Många beställer/köper sina mobiltelefoner utan att först läsa på om mobilen innan man skaffar sig den. Man läser inte recensioner eller tittar igenom mobiltelefonens specifikationer. Varför vill man inte veta vad det är man beställer? 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?