Sony Xperia 1IV

Sony Xperia 1 IV är en flaggskepps mobil från Sony vilken lanserades 2022. Den är ett bra exempel på hur Sonys inställning till mobiltelefondesign är lite annorlunda än konkurrenternas.
Mobiltelefonen antar samma designstil som alla tidigare Sony Xperia flaggskepp på så sätt att den är en kvadratisk box med skarpa kanter och hörn.
Sony vet definitivt hur man bygger snygga och eleganta smartphones. Sony  Xperia 1 IV har  metall kanter och en matt finish på baksidan samtidigt som den täcks av Gorilla Glass Victus på både fram och baksidan.
Baksidan på Sony Xperia 1 IV är täckt av texturerat glas med ett präglat prickmönster som gör att det känns mycket mindre som glas. Dess kanter i aluminium har också en serie präglade linjer längs den.
Den använder en sidomonterad fingeravtrycksläsare vilken är integrerad i Powerknappen så den sitter inte under displayens yta likt den gör hos många andra flaggskepps mobiler.
Detta är en av de få kvarvarande toppmobilerna som har ett hörlursuttag och den har också stereo högtalare vilket båda två är stora fördelar. 24-bit/192kHz audio
Dynamic vibration system
Denna smartphone har en IP-68 Certifiering som ger motståndskraft mot damm och vatten. Sony Xperia 1 IV kan hantera nedsänkning i vatten till ett djup av 1,5 m.
Mobiltelefonen finns i färgerna svart, violet och vit.

Displayen är en AMOLED display på 6,5 tum med 1644×3840 pixlar vilket innebär att displayen har en pixeltäthet på hela 643 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 21:9 så hela konstruktionen är mer långsmal.
Den skyddas av Gorilla Glas Victus.
Färg och maximal ljusstyrka är bra och displayen har faktiskt perfekt kontrast. Displayens uppdateringsfrekvens når också en topp på 120Hz.
Den stora, superskarpa displayen medför att den här mobilen blir en utmärkt multimedia mobil med vilken man till exempel kan avnjuta film, YouTube videor och tekniskt krävande mobilspel vilket är en stor fördel.
Sony Xperia 1 IV hade den bästa topp processorn du kan hoppas på vid lanseringen år 2022 och det är den åttakärniga Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 processorn.
Handenheten kämpar inte för att köra dina favoritappar, multitaska eller ens hantera spelsessioner.
Instegs modellen har ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB men som så ofta annars existerar även andra varianter med i det här fallet ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 512 GB samt ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 512 GB.
Minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare genom att montera in ett minneskort.
Nu är det här en flaggskepps mobil vilket innebär att den naturligtvis föga förvånande har gott om minneskapacitet. Just mängden internminne är en av flera specifikationer som det är viktigt att ha koll på innan man beställer en mobiltelefon. För liten mängd inbyggt minne leder på kort sikt till att man får en seg och nästan oanvändbar telefon vars display ofta låser sig. Dessutom får man inte plats för att installera appar, uppdateringar av operativsystemet och dessa appar.
Operativsystemet är Android 13 med ett lätt Sony skinn som ett lager ovanpå. 
Sony tillhandahåller dessvärre bara två års systems uppdateringar och tre år med säkerhetsuppdateringar. Det är mer vad vi kan förvänta oss av en solid budgetmobil i mellansegmentet än en modern flaggskepps mobil.
På baksidan sitter fyra kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 12 Megapixlar (telefoto lins) och 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Det TOF 3D djupsensor.
Kamerorna med Zeiss optik har optisk zoom, optisk bildstabilisering och dubbla LED blixtar.
Selfie kameran är på 12 Megapixlar (vidvinkel lins).
Kameralinserna kan återge en bra mängd detaljer och håller en okej kvalitets nivå i dålig belysning,
Färgåtergivningen är respektabel, den saknar den typ av uppenbar övermättnad som får bilder att se lite onaturliga ut.
Utrustad med ett robust 5000 mAh batteri, seglar Sony Xperia 1 IV genom en hel dag av måttlig till tung användning vilket säkerställer att du håller dig uppkopplad och produktiv hela dagen. Mobiltelefonen stöder även laddning på 30W som klarar av att ladda batteriet femtio procent fullt på trettio minuter vilket gör att du snabbt kan fylla på batteriet när du är på språng.
En Sony Xperia 1 IV kostar från 14 490 kronor och det är mycket pengar att spendera på en smartphone men samtidigt får man förstås något med en väldigt hög kvalitet. 
Se alltid till att vara en medveten mobilköpare. Beställ/köp inte en mobiltelefon på impuls utan gå först igenom specifikationer, funktioner, konstruktion och pris för att kunna hitta en mobil som passar dig och ditt användnings mönster.
Läs recensioner och omdömen innan du fattar ett beslut. 


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?