Huaweis försäljning sjunker rejält.


Ingen kan väl ha undgått att känna till att Huawei har hamnat på Entity List vilket innebär att de har blivit svartlistade i USA och det medför att amerikanska företag inte längre får göra affärer med kinesiska Huawei. Det har bland annat lett till att mobiltillverkaren inte längre får tillgång till operativsystemet Android som ju ägs av det amerikanska företaget Google. Svartlistningen innebär även ytterligare problem då de bland annat inte längre har möjlighet att använda Qualcomms Snapdragon processorer i sina smartphones.
Allt detta är en hård smäll för den populära tillverkaren som innan problemen uppstod var världens näst största mobiltillverkare. Om deras problem blir långvariga kommer de snart halka nedåt på listan över de största tillverkarna och det vore synd.


Ett tag såg Huawei ut att vara på väg att gå om Samsung och bli världens största tillverkare av mobiltelefoner. Tills de hamnade på Entity List vill säga.
Förra året sålde Huawei 206 miljoner mobiltelefoner totalt och ungefär hälften av dessa mobiler såldes utanför hemlandet Kina. Därmed uppstår gigantiska problem då man inte längre får använda den licenserade versionen av Android. De telefoner som inte redan har lanserats påverkas och inte de mobiltelefoner som lanserades innan företaget svartlistades. Det är ett faktum som uppenbarligen inte bara vi svenskar har missuppfattat då mobiltillverkaren själva beräknar att se en minskad försäljning på 60 miljoner enheter.
Jag har tidigare tagit upp detta i mitt tidigare blogginlägg " Den stora missuppfattningen om Huaweis problem". Så länge som man beställer en smartphone som redan finns till försäljning finns inga problem.
Missförståndet verkar leda till att folk redan nu undviker Huaweis mobiltelefoner och den nyligen lanserade Honor 20 riskerar att i många länder dras tillbaka på grund av en svag försäljning. Den telefonen har den officiella versionen av Android.
Enligt företagets grundare har mobilförsäljningen i Europa redan sjunkit med fyrtio procent. Det finns inga siffror för Sverige men i Tyskland har försäljningen minskat med lite mer än hälften och det är en stor skillnad.
Att Huaweis försäljningssiffror skulle sjunka drastiskt på grund av att de har hamnat i kläm på grund av handelskriget mellan USA och Kina var väntat. Däremot var det inte väntat att det skulle ske innan nya mobiltelefoner utan operativsystemet Android har släppts till försäljning.
Att så redan har skett beror helt på att konsumenter lätt får panik och inte tar reda på fakta.
Många amerikanska teknik företag är bekymrade över situationen då de direkt påverkas genom att deras inkomster minskar som en följd av att de inte längre får göra affärer med Huawei. Att förlora en så pass stor kund blir naturligtvis kännbart ekonomiskt. Bland de oroliga företagen finns bland annat Google, Intel och Qualcomm.
Det är alltså mycket möjligt att Huaweis problem kan upphöra efter ett tag om företagen lyckas få svartlistningen att upphöra genom påtryckningar på amerikanska regeringen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.