Huaweis problem är på väg att upphöra.


Världens näst största mobiltillverkare Huawei har de senaste sex veckorna haft stora problem i och med att företaget hamnade i amerikansk skottlinje på grund av ett handelskrig mellan USA och Kina. Som en följd av detta satte den amerikanska regeringen upp företaget på en svart lista ( Entity List ) vilket förbjöd amerikanska företag att göra affärer med Huawei och i förlängningen dess dotterbolag Honor. Det hela var en gigantisk katastrof för Huawei eftersom vissa komponenter i deras smartphones kommer från just amerikanska tillverkare och det operativsystem som de har satsat på ägs av Google som ju är ett amerikanskt företag.
Huawei var dock till en stor del förbered på en sådan eventualitet så de har byggt upp ett stort lager av komponenter som räcker i flera månader och samtidigt ökat produktionen av sina egentillverkade processorer för att kunna fortsätta tillverka mobiltelefoner.
I hemlighet har de till och med arbetat på att ta fram ett helt eget operativsystem vilket kallas Ark OS, också känt som Hongmeng OS.
Men som historien tidigare har visat är det extremt bekymmersamt att ha ett helt eget operativsystem i sina smartphones och surfplattor. Titta bara på hur det gick för Microsoft och Blackberry som under många år använde sina helt egna system i sina enheter. De hade svårigheter att locka konsumenter delvis på grund av att man om man väljer en mobil från dem låser sig till just deras telefoner nästa gång det är dags att skaffa en ny mobiltelefon. Ett mindre system med färre användare får besvärligt att få apputvecklare att ta fram appar och spel kompatibla med sagda operativsystem. Man når helt enkelt färre personer men spenderar samma ekonomiska resurser för att utveckla sina applikationer.


I samband med ett möte mellan Donald Trump och Kinas president Xi Jinping har början till en överenskommelse mellan länderna kommit upp till ytan vilket  innebära att  amerikanska företag nu återigen fullt lagligt kan sammarbeta med Huawei.
Huawei kommer endast kunna köpa amerikanska produkter som är allmänt tillgängliga runt om i världen.  Känslig utrustning hålls fortfarande borta från tillverkaren.
Kommande smartphones kan troligen fortsätta att använda den lisenserade versionen av operativsystemet Android precis som vanligt. Det kommer i så fall att finnas tillgång till Googles PlayStore, YouTube, Facebook och Gmail och alla appar och själva systemet kommer att uppdateras som det alltid har gjort.
Om vapenvilan håller kan företag som Google, ARM Holdings, Qualcomm och andra Huawei-leverantörer i USA fortsätta att göra affärer med den kinesiska tillverkaren.
Med tanke på att Huawei är en av världens största tillverkare av mobiltelefoner och därmed blir en stor kund som köper mycket komponenter lär säkerligen samtliga företag börja att sälja sina produkter till Huawei så fort som möjligt.
Det är faktiskt så att många av dessa företag har gjort påtryckningar på amerikanska kongressen för att få bort Huawei från den svarta listan.
Huawei är för tillfället kvar på listan men sanktionerna har lättats en hel del och förhandlingarna fortsätter under en tid och förhoppningsvis kommer Huawei att helt strykas från Entity List någon gång i en nära framtid.
Om Huawei även i nya inte redan lanserade smartphones kan ha Android installerat ökar naturligtvis försäljningen av dessa vilket hade varit betydligt svårare med ett helt eget operativsystem och utan Googles tjänster.
Framtiden ser genast så mycket ljusare ut för Huawei nu. Nu kan de återuppta sin satsning på att gå om Samsung och bli världens ledande tillverkare av mobiltelefoner. En satsning som helst och hållet bromsades upp när Huawei hamnade på Entity List och vilket har lett till en gigantisk minskning av de globala försäljnings siffrorna. Allt detta innebär att kampen har försenats med kanske flera år.
Ðet är alltid trist när mobiltillverkare får ekonomiska problem och minskande försäljnings siffror men det känns ändå värre när det inte beror på felsatsningar från tillverkaren själv. När de blir en bricka i ett stort ekonomiskt krig mellan två länder utan att ha något med det hela att göra.
Nu gäller det att majoriteten av alla konsumenter tar till sig den nya informationen och förstår vad det innebär.
Missförstånden och alla felaktiga slutsatser folk drog när Huawei hamnade på Entity List får vi hoppas inte upprepas denna gång.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.