Budgetmobiler

Statistik undersökningsföretaget YouGov har släppt resultatet av en undersökning där man ställt frågor angående mobilanvändares inställning till mobiltefoner.
Där framgår en utbredd uppfattning bland de tillfrågade att de anser att alla mobiltelefoner ser likadana ut och i grunden har samma tekniska specifikationer. Den uppfattningen har 45 procent av de svenska konsumenterna och 54 procent av de globala.
Det finns dessvärre många personer där ute som felaktigt tror att alla mobiltefoner är mer eller mindre likvärdiga och de här personerna har uppenbarligen inte förstått att det existerar flera olika kategorier av mobiltefoner att välja bland. 
I en värld där de flesta människor ständigt fokuserar på den senaste och bästa flaggskepps mobilen glömmer vi alltför ofta bort de mer budgetvänliga mobiltelefonerna. Företag som Xiaomi, Motorola och Redmi är några av de mobiltillverkare som är duktiga på att ta fram billigare smartphones. 
Utvecklingen av toppmobiler går inte så snabbt. För det mesta är exempelvis skillnaderna mellan årets Samsung Galaxy S22 och Apple 14 och förra årets modeller inom samma kategori minimal. Såvida det inte finns en ny specifik funktion eller specifikation som man som användare är ute efter är chansen stor att det som kvalificerade sig som en bra toppmobil för några år sedan för det mesta också duger gott och väl idag.
Flaggskepps mobilerna har visserligen blivit mycket bättre under de senaste fem åren, men de har inte förbättrats lika mycket eller på ett lika betydande sätt som budgetmobiler har gjort. 

Det är möjligt att hitta gott om fina, billiga alternativ som ger användaren tillräckligt kraftfulla och prisvärda mobiler.
Medan Android mobiler i grunden fungerar ganska lika har varje tillverkare sin egen unika twist för hur de lägger upp allt och hur mobilen fungerar under daglig användning. Detta kallas för ett skinn. Ett lager med inställningnar, funktioner samt meny upplägg som ligger som ett lager över operativsystemet Android. Det betyder att man som användare känner igen sig även om man har bytt mobilmärke.
Tekniken har på det hela taget blivit bättre för varje år som går och den tekniken har dessutom blivit mycket billigare. Man behöver inte längre ifall man inte vill spendera större summor kontanter på nästa smartphone. Flytta blicken bort från flaggskepps mobilerna så kommer du med lite kunskap att hitta ett fantastiskt fynd, eftersom det finns en hel del budgetmobiler att välja bland.
Det var inte länge sedan som köpet av en sådan smartphone innebar att man fick en extremt svag processor, ont om inbyggt minne, litet batteri och usel kamerakvalitet. Så är det inte längre. Idag kan en billig budgetmobil med ett pris runt 2000 kronor duga hyfsat bra för den vanliga användaren som ändå mest bara ringer samtal, skickar sms, är ute på sociala medier och läser tidningen i sin mobiltelefon.
Vi har alla har olika behov såväl som budgetar och många beställer en dyr flaggskepps mobil helt i onödan. Vad är det för vits med att beställa en smartphone vars funktioner och specifikationer man aldrig någonsin använder sig av i särskilt hög utsträckning?
Även om det finns några premium funktioner som billiga mobiltelefoner nu har tillgång till såsom Face Unlock, fingeravtrycksläsare och i vissa fall snabbladdning finns det andra som NFC, trådlös laddning, vattentäthet och högre bilduppdaterings frekvenser som förblir utom räckhåll.
Det är självklart att displayerna som finns hos flaggskepps mobilerna i slutändan kommer att se bättre ut men dagens billiga telefoner gör ett anständigt jobb med att se bra ut. Ibland faktiskt på en nivå där budgetmedvetna kanske inte ens märker av någon större skillnad.
Inom alla andra kategorier än toppmobilerna
finns ofta stora prestanda skillnader som medför att en mobilelefon kan vara mer än dubbelt så snabb som en annan. Även fast prisskillnaden inte är särskilt stor och det innebär att det blir viktigt att vara påläst. Att läsa recensioner, jämföra specifikationer och pris och faktiskt känna till vad man ska ha koll på. 
När det kommer till prestanda är skillnaden mellan rena budgetmobiler och något dyrare budgetmobiler i mellansegmentet eller till och med i övre mellansegmentet lite svåra faktorer att förbise.
Eftersom budgetmobiler tenderar att förlita sig på äldre eller långsammare processorer och mindre eller långsammare minne tenderar de att släpa efter sina motsvarigheter i mellansegmentet och övre mellansegmentet när det kommer till daglig användning. Rent praktiskt betyder det att appar på en billig mobiltelefon laddas långsammare och att multitasking blir mer krävande. Att spela tekniskt krävande mobilspel på en budgetmobil ger inte samma optimerade uppleve som hos en dyrare modell. 
Att välja en billig telefon framför en dyrare kommer alltid att innebära fler kompromisser. Men att köpa en billig telefon som inte kompromissar för mycket med prestanda är ett av de mest meningsfulla sätten att ändå få en bra upplevelse när man använder sin mobiltelefon. Man vill ju trots allt få mer valuta för pengarna.
Så i slutända gäller det att ha kunskap och vara medveten om att skillnaderna finns för att kunna avgöra vilka mobiler som ger godkända minimum krav. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?