Xiaomi Redmi 10 5G

Xiaomi Redmi 10 5G är en budgetmobil i mellansegmentet som erbjuder ett riktigt överkomligt pris. 
Den stora displayen har en tårdrops formad flärp lokaliserad i mitten av displayens överkant. Ramarna runt displayen är som man kan förvänta sig av en mobiltelefon i den här prisklassen inte alls lika tunna som de är hos dyrare mobiler. Hakan är en aning tjockare än övriga ramarna. Eftersom det här är en billigare smartphone blir det föga överraskande att både kanterna runt telefonen och baksidan är konstruerade av plast 
Ytan på baksidan av telefonen är blänkande och reflekterar ljus väl. Eftersom mobilens kanter är avrundade får man ett stadigt och skönt grepp av en mobil vilken ligger bekvämt i handen.
I denna smartphones överkant sitter ett hörlursuttag samt en IR Blaster med vilken man kan styra vissa moderna elektroniska produkter. Man kan bland annat använda Xiaomi Redmi 10 5G som en fjärrkontroll till Tvn.
Mobiltelefonens högra långsida har en Powerknapp med en integrerad fingeravtrycksläsare och volym upp/ner knappar. 
Xiaomi Redmi 10 5G finns att tillgå i färgerna Graphite Gray, Chrome Silver eller Aurora Green. 

Xiaomi Redmi 10 har en LCD display på 6,58 tum med en bilduppdaterings frekvens på upp till 90 Hz. Denna display har 1080×2408 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 401 PPI (pixlar per tum). Displayens bildförhålland är på 20:9 så den är lite mer långsmal än displayer var för flera år sedan. Detta är en skarp och tydlig display med utmärkt färgåtergivning som man med njutning kan titta på streamad film eller YouTube på. 
Den drivs av en åttakärnig MediaTek MT6833 Dimensity 700 processor på 2,2 GHz och det rör sig om en processor som är framtagen för att sitta i budgetmobiler i mellansegmentet. Mobiltefoner inom den här kategorin av mobiltefoner klarar av att hålla igång även mer tekniskt krävande mobilspel utan större ansträngning men det är klart att ifall man har väldigt höga krav är det i princip endast flaggskepps mobiler som gäller. 
Basmodellen har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB. Nu är det viktigt att känna till att många mobiltefoner släpps i flera varianter och det gäller även för Xiaomi Redmi 10. En annan variant har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och värsting varianten har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB.
Samtliga varianter har plats för ett minneskort så minneskapaciteten går att utöka i efterhand ifall man monterar in ett microSD kort. 
Huvudkameran är på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) och det finns en djupsensor på 2 Megapixlar. Selfie kameran är på låga 5 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt. Men saknar autofokus, optisk bildstabilisator och optisk zoom. Den här mobiltelefonens kameror är definitivt det område tillverkaren har sparat in på för att kunna få ner kostnaderna och i slutändan priset på den här mobiltelefonen. Huvudkameralinsen ger helt godkända bilder vid bra upplysta miljöer men selfie kameran är inte särskilt bra på grund av sin låga upplösning. 
Den här mobiltelefonen kommer med ett överkomligt pris och erbjuder hyfsat mycket för pengarna man spenderar. När detta blogginlägg publiceras kostar varianten med ett internminne på 128 GB hos NetOnNet 2490 kronor men hos Elgiganten kostar den lite mindre med ett pris på 2390 kronor men den varianten har endast ett inbyggt minne på 64 GB. En person som "glömmer" bort att kolla upp specifikationerna hos telefonen riskerar helt klart att göra ett felköp. Skillnaden i pris är väldigt liten och man får dubbla mängden internminne. Nu vill jag vara tydlig med att Elgiganten också säljer den bättre modellen för 2490 kronor. Det här exemplet visar tydligt hur pass viktigt det är att vara påläst när man ska skaffa sig en ny smartphone.
Batteriet är på hela 5000 mAh och har stöd för snabbladdning på 18W. En sådan stor batterikapacitet innebär att den lättare användaren utan problem kan klara av två dagar på en laddning. Vad menar jag då med en lätt användare? Jo. En person som mest bara använder sina mobiltelefoner för att ringa enstaka samtal under dagen, läser dagstidningar på nätet och skickar sms. En person som använder sin mobiltelefon mer än så tömmer naturligtvis batteriet betydligt snabbare. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?