Nokia G60

Nokia G60 är en budgetmobil i mellansegmentet vilken inkluderar en display med en tårdrops formad flärp med ej supertunna ramar och en något tjockare bottenram. 
Med en baksida av plast och kanter tillverkad av sextio procent återvunnen plast ligger Motorola G60 i framkant när det gäller sina miljöambitioner.  men Nokia har lyckats undvika att den känns billig i handen.
Mobiltefonen finns i antingen svart eller ljusgrå och baksidan med sitt mönster skimrar i ljuset. Den matta plastramen smälter in i baksidan på ett fint sätt.
HMD Global har lyckats undvika att denna smartphone känns billigt i handen. Det finns ingen oönskad flex hos bakstycket, ramen känns stadig och designen är fullt godkänd även om den inte direkt sticker ut i mängden av mobiltefoner.
Powerknappen fungerar också som en fingeravtryckssensor, som snabbt kan låsa upp mobilen snabbt och korrekt och är bra placerad.

Nokia G60 har en LCD display på 6,6 tum med bildförhållandet 20:9 och displayen har 1080×2408 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 401 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 5. Här finns en bilduppdaterings frekvens på 120Hz så att bläddra i mobiltefonens menyer, scrolla på sidor på nätet samt att spela mobilspel går smidigt och effektivt.
Betraktningsvinklarna är inte de bästa hos denna display men skärpan är bra och den har fina färger.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 695 processor på 2,2 GHz och det rör sig om en typ av processor som brukar sitta i budgetmobiler i mellansegmentet. 
Mobiltefonen klarar av att spela även avancerade mobilspel utan större ansträngning men det är klart att det går ännu bättre om man istället spelar på en kraftfull flaggskepps mobil.
Det finns som vanligt flera olika varianter av samma smartphone och grundmodellen har ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 64 GB. Det existerar även bättre varianter med ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 128 GB samt en med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Samtliga har plats för ett minneskort så minneskapaciteten är möjlig att utöka i efterhand. 
Nu är det viktigt att känna till att det faktiskt brukar släppas fler än en version av mobiltelefoner vilket många personer där ute helt enkelt inte har insett. Denna okunskap kan lätt leda till felköp.
Den främre kameralinsen är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och det sitter på baksidan tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 5 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Kameralinserna är kapabla till att ge bilder med fina färger men fina detaljer är inte riktigt så definierade som man skulle önska.
Telefonen har en nedre ensam högtalare som inte är den allra bästa. Det finns tillräckligt med volym för att lyssna på en podcast eller titta på YouTube videor men det finns absolut ingen bas och ljudkvaliteten är inte tillräckligt bra för att lyssna på musik enligt min uppfattning.
Operativsystemet är Android 12 och det är en väldigt ren version av systemet vilket är en stor fördel av flera anledningar. Möjligheten att få snabba uppdateringar av operativsystem ökar bland annat därmed på grund av att tillverkaren HMD Global inte behöver lägga ner så mycket arbete på att anpassa sitt skinn för att fungera med Googles system. Den uppmärksama förstår att Nokia inte längre använder sig av Microsofts mobilsystem Windows.
Batteriet är på 4500 mAh och har stöd för snabbladdning på 20W.
Nokia är inte direkt ett lika känt mobilmärke som det en gång var och många människor tror felaktigt att det inte längre lanseras nya mobiltelefoner under det märket. Det är synd eftersom det faktum att man inte vet att Nokia existerar följdaktligen leder till lägre försäljningssiffror. Jag har personligen de senaste åren aldrig sett någon som använder en mobiltelefon från Nokia. 
En Nokia G60 kostar 3690 kronor och det är ett okej pris men när man kan få till exempel en OnePlus Nord 2 till samma kostnad och den har bättre specifikationer och funktioner väljer man väl ändå den som ger mer för pengarna?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?