Poco M5s

Poco M5s är en budgetmobil i mellansegmentet och den är ett utmärkt alternativ för personer som vill ha en duglig smartphone till ett överkomligt pris.
Designmässigt finns det verkligen inget utöver det vanliga här. Det finns ingenting som sticker ut från mängden men det här är en ganska robust smartphone med ett chassi och kanter av plast tack med en krökt baksida.
Man får en slät, matt baksida, blanka kanter med en blank metallisk finish och en kameramodul som påminner om många andra kameramoduler hos andra mobiltefoner från samma tillverkare.
På överkanten sitter en av två stereohögtalare och en av mina favoritfunktioner som man sällan hittar nuförtiden. Nämligen en IR Blaster med vilken man kan styra viss elektronik som stereo apparater och en TV.
I underkanten sitter den andra stereohögtalaren, USB-C-porten och ett hörlursuttag.
Telefonen låses upp via en fingeravtrycksläsare placerad på höger långsida och den är inbyggd i Powerknappen vilken är placerad under volymknappen. Sensorn är snabb och exakt.

Xiaomi M5s har en AMOLED display på 6.4 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar samt en pixeltäthet på 409 PPI (pixlar per tum). 
När man tittar på streamad film, spelar mobilspel eller surfar på nätet får man en mycket trevlig upplevelse. Färgerna var kraftfulla utan att vara alltför mättade och mörka färger ger en stor grad av djup och svärta.
Mobiltelefonen använder en relativt gammal processor i form av en åttakärnig Mediatek Helio G95 processor på 2,05 GHz.
Processorn är när det här blogginlägget skrivs två år gammal.
När det gäller mobilspelande ligger prestandan hos Xiaomi M5s mestadels i nivå med de flesta andra mobiler inom samma kategori. Förvänta dig dock inte supersömlöst spel eftersom processorn är avsedd för billigare mobiltefoner.
Basmodellen har ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 64 GB där det inbyggda minnet är på gränsen till att vara för lite men som tur är existerar även bättre varianter. Det finns en variant med ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och en värsting variant med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB. Det finns också plats för ett minneskort så minneskapaciteten är möjlig att utöka i efterhand.
Denna smartphone har ett 
Game Turbo läge vilket ger extra prestandahöjningar och optimeringar för att göra spelande roligare under uppslukande spelsessioner.
POCO M5s kommer med operativsystemet Android 12 med tillverkarens egna skinn MIUI 13 vilket innebär att användaren får massor av Xiaomi och POCO exklusiva funktioner och appar.
På baksidan har telefonen hela fyra kameralinser. De är på 64 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) och en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar. På framsidan får man hålla till godo med en selfie kamera på 13 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF och LED blixt men saknar optisk zoom, laser autofokus och optisk bildstabilisator. 
I ljusa och väl upplysta miljöer klarar Poco M5s i allmänhet av att fånga godkända färgbilder som såg helt okej ut.
Tack vare sitt stora batteri på 5000 mAh batteri och lagom snabba 33W snabbladdning är Poco M5s en enhet där man verkligen måste vara beroende av den för att få mindre än 2 dagars batteritid.
Snabbladdningen innebär att den laddas 64 procent fullt på 30 minuter.
För användare som letar efter en reservtelefon eller en billig ny smartphone är Poco M5s en bra enhet att överväga om du är villig att acceptera dess kompromisser inom området fotografering. 
Poco M5s kostar från 3600 kronor och det är ett överkomligt pris men när man vet att man kan få en OnePlus Nord 2 som är en billig flaggskepps mobil för 3490 kronor blir den inte längre lika intressant. Men för att känna till det krävs att man har läst på och förstår att man måste jämföra mellan mobiltefoners design, funktioner, specifikationer och pris för att kunna få bästa möjliga mobil för pengarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?