ASUS ROG Ally

Marknaden för handhållna konsoler har gått igenom en renässans efter den otroliga framgången med Nintendo Switch.
Asus har nu bestämt sig för att gå med i striden med ROG Ally. Liksom några av de andra aktörerna på marknaden har Asus valt att använda Windows 11 som operativsystem i sin bärbara spelkonsol. Det betyder att man inte längre är bunden till att ladda ner spel från bara Steam och i princip har en komplett Windows dator med en otroligt kompakt formfaktor.
Byggkvaliteten är fantastisk. Den bärbara spelkonsolen är robust och böjer inte eller avger några knarrande ljud oavsett hur mycket man trycker på den.
ROG Ally har en standard design för en handhållen spelkonsol med en display i mitten och områden med kontroller på vardera sidan.
Hela chassit består av två stycken hårdplastskal för fram och baksidan. Det finns några olika texturer här, den vanligaste är en finkornig finish för att ge den ett matt utseende. Handtagen på sidan har ett grovare kornmönster för extra grepp och baksidan har några olika vågmönster.
Ovanpå enheten finns axel och avtryckarknapparna med en strukturerad finish. Och slutligen, på baksidan finns ytterligare två tilldelbara greppknappar.
Asus ROG Ally har den vanliga kombinationen av kontroller och ingångar som finns på många andra handhållna speldatorer. Dessa inkluderar dubbla analoga spakar, fyra knappar, Powerknappen, två extra knappar för att öppna Command Centerpanelen och Armory Crate, en D-pad samt ett volymreglage.
Powerknappen har en integrerad fingeravtrycksläsare som fungerar helt okej men tyvärr inte är den allra bästa.

Asus ROG Ally har en  LCD display på 7 tum med 1080×1920 pixlar och displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz. Bilduppdaterings frekvensen stöder en variabel uppdateringsfrekvens med ett uppdateringsfönster på 48-120Hz.
Displayen producerar levande, kraftfulla färger. Det är en fröjd att se under spelande och jag är verkligen imponerade av den.
Den här portabla spelkonsolen har en åttakärnig AMD Ryzen Z1 Extreme processor.
Processorn är tillräckligt kraftfull för att klara av även i de senaste och bästa AAA titlarna.
Denna spelkonsol är kapabel till mestadels smidiga spelupplevelser, så länge man är villig att sänka grafikinställningarna när man spelar de allra mest krävande spelen. På grund av dess högre pixelantal på displayen och högre uppdateringsfrekvens ser spel inte bara fantastiska ut, utan de går också extremt smidigt.
RAM minnet är på 16 GB och internminnet är på 512 GB.
Det är helt okej mängd RAM minne och inbyggt minne även om åtminstone en högre mängd internminne knappast hade skadat. Dagens spel tar ju trots allt upp mycket plats.
Den handhållna spelkonsolen är mycket bekväm att hålla i och man upplever inte att den känns alltför tung i händerna.
Stereohögtalarna som finns på Asus ROG Ally är fantastiska för en handhållen spelenhet. De är extremt högljudda men ändå tydliga, även vid maximal volym. Detta förhöjer upplevelsen när man spelar olika spel. 
Asus har utvecklat och installerat antigravity heat pipes, det vill säga ett ångkammare och vattenrörssystem som fungerar för att kyla systemet under hård påfrestning. Utöver detta finns dubbla bakåtvända fläktar som arbetar för att aktivt kyla systemet, som har ställts in för att förbli så ohörbara som möjligt under belastning. 
Spelkonsolen kommer med Asus Armory Crate appen förinstallerad. Denna app innehåller en något funktionell spelstartare som är mycket lätt att uppdatera med nyinstallerade spel. Det tillhandahåller också en uppsjö av inställningar för att justera kontrollermappningar, kraftprofiler och spelprofiler på ett enkelt och intuitivt sätt.
Batteriet är på 10 800 mAh och det kan verka stort men spelkonsolens batteri räcker endast i ungefär 2 timmar vid intensivt spelande. Denna batteritid är föga imponerande så om man har tänkt använda sin Asus ROG Ally under exempelvis en resa där man saknar tillgång till ett eluttag blir det snabbt problematiskt. Det gäller då att ha med sig en stor powerbank.
Om du är en PC spelare som vill ha en bärbar dator för att spela Windows baserade spel, har ROG Ally mycket att erbjuda.
Denna handhållna spelkonsol kostar 7190 kronor vilket är mycket pengar att spendera men är man en hardcore gamer är den definitivt värd pengarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?