Xiaomi 13T Pro

Xiaomi 13T Pro är en flaggskepps mobil som lanserades 2023 och som har mycket att erbjuda.
Runt den stora AMOLED displayen finns ramar som är tunna och symmetriska, faktiskt tunnare än hos föregångaren Xiaomi 12T Pro.
I mitten av displayens överkant sitter ett punch hål för selfie kameran.
Fingeravtrycksläsaren under displayens yta är lyhörd och snabb att låsa upp. Stereohögtalare, längst upp och längst ner på ramen, producerar anständigt ljud, så länge du inte av misstag täcker dem med fingrarna
Denna smartphone kommer med två versioner när det gäller design. Med glas både på framsidan och baksidan eller en med vegansk läderbaksida, båda med kanter av plast med matchande färger och metallliknande finish. 
Baksidan är något böjd över de längre sidorna mot kanterna och detta gör att Xiaomi 13T Pro ser lite tunnare ut än vad den är.
Den stora avfasade kvadratiska kameramodulen är svår att missa och den sticker ut en aning från chassit så telefonen gungar när man använder den liggande på en plan yta.
Den förblir svart på alla modeller.
Det finns inga klagomål på byggkvaliteten heller utan det är precis den högkvalitativa smartphone man kan förvänta sig från en mobiltelefon i den här kategorin av mobiltelefoner.
Mobiltelefonen har stereo högtalare och hörlursuttag och det sistnämnda är ovanligt när det gäller dagens flaggskepps mobiler.
Högtalarna har 24 bitars ljud på 192kHz så ljudet bör vara hyfsat bra vilket naturligtvis alltid är bra. Helst när man likt mig använder sin mobiltelefon för att konsumera media.
Denna flaggskepps mobil har en IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meters djup i upp till 30 minuter.
Mobilen finns i färgerna Marshmallow Blue, Midnight Blue och Viva Magenta.

Xiaomi 13T Pro har en AMOLED display på 6,5 tum med 1220×2712 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 446 PPI (pixlar per tum). Pixeltäthet är ett bra sätt att förstå hur skarp en display är när man inte har tillgång till mobiltelefonen så att man kan se skarp heten.
Jag brukar säga att en pixeltäthet på 300 PPI (pixlar per tum) är godkänt ifall man är en typ av användare som använder sin mobiltelefon som en multimedia mobil.
För att hålla kostnaderna nere har tillverkaren valt att förlita sig på billigare Gorilla Glass 5 istället för Gorilla Glass Victus.
Displayen har en supersnabb bilduppdaterings frekvens på 144 Hz vilket är väldigt bra när man spelar tekniskt krävande mobilspel på en hög nivå.
Den åttakärniga MediaTek Dimensity 9200 Plus  processorn kanske inte riktigt når upp till Snapdragon 8 Gen 2 på papperet men den hamnar inte långt efter och det finns ingen antydan till lagg eller låsningar. Långa spelsessioner med mobilspel som New State, Lost Light och Arena Breakout fungerar väl även på de högsta grafiska inställningarna.
Grund varianten har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB men som vanligt existerar det flera olika varianter med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 512 GB samt en värsting variant med ett RAM minne på 16 GB och ett inbyggt minne på otroliga 1TB.
Den här mobiltelefonen saknar plats för ett minneskort så minnesmängden är inte möjlig att utöka ytterligare i efterhand men det är inte heller absolut nödvändigt när man har en så stor mängd inbyggt minne redan från start.
Mängden inbyggt minne är ju en av flera viktiga detaljer att ha koll på innan man bestämmer sig för vilken mobiltelefon man ska skaffa.
Operativsystemet är Android 13 med mobiltillverkarens egna skinn MIUI 14. Det  finns dessvärre många förinstallerade appar men samtliga är möjliga att avinstallera om man skulle vilja det.
På baksidan sitter tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 50 Megapixlar (telefoto lins) samt en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering, 2×optisk zoom och LED blixt.
Kameralinserna kommer från den kända kameralins och kamera tillverkaren Leica.
Den främre kameran är på 20 Megapixlar (vidvinkel lins).
Det är lätt att peka och skjuta och få bilder vars resultat du kommer att gilla i de flesta scenarier oavsett om du är inomhus eller i svagt ljus utomhus. Då detta är en flaggskepps mobil kan man förvänta sig absolut topp kvalitet när det gäller det mesta och det samma gäller kamerornas kvalitet.
Xiaomi 13T Pro drivs av ett 5000 mAh batteri vilket laddas med den medföljande 120W HyperCharge snabbladdaren. Xiaomi säger att det bara tar 19 minuter att ladda upp helt från noll till hundra procent.
Modellen med ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 512 GB kostar 9990 kronor och det är mycket pengar att spendera på en smartphone men samtidigt är det betydligt billigare än vad flera andra mobiler inom samma kategori kostar.
Långt ifrån alla behöver faktiskt äga en flaggskepps mobil utan de flesta användare skulle kunna klara sig med något billigare baserat på deras användning.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris.
Läs recensioner, titta på Youtube videor om mobiltelefoner och jämför olika mobilers specifikationer innan du bestämmer dig för att undvika felköp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?