Xiaomi 14 Ultra

Xiaomi 14 Ultra är på väg att lanseras globalt och det nya flaggskeppet sitter i toppen av Xiaomi 14 serien som den nya kamerakungen i serien. Mobilen har alla flaggskeppsspecifikationer man kan förvänta sig.
Vid första anblicken kan Xiaomi 14 Ultra se oförändrad ut jämfört med sin föregångare. Designen är densamma med några smärre förändringar.
Displayen är stor med tunna ramar runt om och i mitten av displayens överkant sitter ett punch hål för selfie kameran.
Under displayens yta sitter en optisk fingeravtrycksläsare som låser upp mobiltelefonen snabbt och effektivt varje gång man använder den.
Kanterna runt mobiltelefonen består av en aluminiumlegering som Xiaomi anser är starkare än iPhone 15 Pros titanium.
Fokus på fotografering fortsätter i år så denna flaggskepps mobil har hela fem kameralinser på baksidan samt en kameralins på framsidan.
På baksidan sitter en stor, rund kameramodul 
med en sluttande ramdesign snarare än en uttalad tvär kant runt om.
Mobilen kommer i fyra färg utföranden. Den svarta och den vita modellen har en bakpanel i konstläder medan  den blå modellen kommer med vad Xiaomi kallar Dragon Crystal på baksidan.
Mobiltelefonen har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192kHz Hi-Res & Hi-Res Wireless audio men saknar hörlursuttag.
Dessutom har den en IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Denna flaggskepps mobil finns i färgerna Black, Blue, White och Titanium Gray.

Displayen är en AMOLED display på 6.73 tum med 1440 × 3200 pixlar vilket ger en pixeltäthet på otroliga 522 PPI (pixlar per tum).  Displayen har bildförhållandet 20:9 och skyddas av Xiaomi Shield Glas / Xiaomi Longjing Glas.
Detta är en skarp, kontrast och detaljerade display med fin färgåtergivning.
Den drivs av Qualcomms senaste åttakärniga Snapdragon 8 Gen 3 processor.
Den kraftfulla topp processorn kyls ner av ångkammare och för att säkerställa bästa möjliga prestanda har dessa större ångkylningskammare för att hålla värmen i schack. Mobilen kan köra allt från appar till tekniskt krävande mobilspel på grund av detta kraftpaket och kylsystemet kommer att hålla allt igång smidigt.
Grund modellen har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB men det existerar även flera andra varianter med ett RAM minne på 16 GB och ett inbyggt minne på 512 GB samt en värsting variant vilken inte släpps i samtliga länder som har ett RAM minne på 16 GB och ett inbyggt minne på 1 TB.
Ingen av modellerna har plats för ett minneskort så minnesmängden är inte möjlig att utöka i efterhand men det behöver inte heller när man har så pass mycket internminne från start.
På baksidan i den stora runda kameramodulen sitter fem kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 50 Megapixlar (periskop telefoto lins), 50 Megapixlar (telefoto lins), 50 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en TOF 3D djupsensor.
Kameralinserna har multi-directional PDAF, laser autofokus, optisk bildstabilisering, dubbel pixel PDAF, 5×optisk zoom, 3.2×optisk zoom och LED blixt.
Selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins).
Xiaomi 14 Ultras bildkvalitet står i framkant och sammantaget är bildkapaciteten hos Xiaomi 14 Ultra mycket tillfredsställande.
Man får här verkligen ett högkvalitativt resultat som ligger i ungefär samma nivå som de allra bästa kamera mobilerna.
Batteriet är på 5300 mAh på ett utrymme som är åtta procent tunnare. Xiaomi hävdar att jämfört med den tidigare modellen får man sjutton procent mer uthållighet med denna batteriuppgradering. För att fylla på batteriet får man både 90W snabbladdning och 80W trådlös snabbladdning vilket medför att det tar  12,5 minuter respektive 20 minuter att nå femtio procents laddning.
Mobiltelefonen har några positiva överraskningar i kategorierna batteri, hållbarhet och anslutningsmöjligheter.
En Xiaomi 14 Ultra med ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 512 GB ser ut att komma att kosta 12 990 kronor. Ett absolut säkert pris får jag återkomma till när mobilen väl lanseras i Sverige i April 2024.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?