Valve Steam Deck

Jag har älskat handhållet spel så länge jag kan minnas, men saker och ting har sällan varit så bra för spel på språng som nu. Även om min favorit handhållna spelkonsol fortfarande är min mobiltelefon imponerar Valve Steam Deck med sina funktioner, prestanda, och sitt stora spelbibliotek.
Handhållna spelkonsoler har ökat i popularitet de senaste åren. Populariteten gäller inte bara Nintendo Switch och PlayStation Portal utan även inom PC spelkonsoler med Windows installerat. Bärbara spelkonsoler som Asus Rog Ally och Lenovo Legion Go. 
Valve Steam Deck följer standarddesignen med att ha en display inklämd mellan kontroller på båda sidor. Det lätt kurvade chassit med den mattsvarta finishen ger dock spelkonsolen ett elegant och modernt utseende.
Steam Deck känns fortfarande stor att hålla i och använda, men det är inte lika stort som vissa konkurrenter. Steam Deck är gjord av högkvalitativ plast och väger cirka 640 gram men om man håller den i två händer upplever man inte att den är för tung.
Två analoga spakar flankerar displayens vänstra och högra hörn, medan de fyrkantiga styrplattorna sitter till vänster om displayen. På toppen hittar man en USB-C port och ett hörlursuttag. På undersidan finns en microSD-kortplats. Den här spelkonsolen har stereo högtalare vilket medför att spelupplevelsen blir så mycket bättre.
När det gäller anslutning kommer Steam Deck tyvärr med en enda USB-C port vilket är en mindre nackdel.

Den nya Steam Deck har en AMOLED display på 7,4 tum med samma upplösning som LCD modellen på 1200×800 pixlar. Displayen ser ändå mycket mer levande och färgstark ut. den här displayen är iögonfallande vacker och är en enorm uppgradering.
Processorn är en åttakärnig AMD Zen 2 processor på 3,5 GHZ och det är en kraftfull processor som med lätthet klarar av de mest tekniskt krävande pc spelen utan några större problem.
AMOLED modellen har ett RAM minne på 16 GB och existerar i två olika varianter med ett inbyggt minne på 512 GB eller 1TB.
Minneskort plats finns så minnesmängden är möjlig att utöka i efterhand.
Detta är ett Nintendo Switch alternativ mer än något annat, bara större och kraftfullare och med en dockningsstation som säljs separat. Steam Deck körs på Windows men SteamOS gränssnittet är otroligt enkelt att använda och det låter spelaren enkelt installera och spela många Windows spel.
Man kan använda den handhållna spelkonsolen för att spela spel från andra spelbutiker eller för att köra gamla spel från olika system. Allt som krävs är tålamod, tid och en och annan hjälpsam YouTube tutorial.
Kontrollerna på Steam Deck är bra. Allt är inom räckhåll, och feedbacken är bra för alla triggers. De programmerbara axelknapparna tillför mycket. Med dessa knappar kan man ha  anpassade åtgärder för varje spel och det är en användbar funktion för de flesta användare.
Batteritiden varierar enormt beroende på vilka spel man spelar, men man kan knappast förvänta sig långa spelsessioner utan att koppla in handenheten till ett eluttag. Utvecklaren Valve uppskattar så lite som tre timmar mellan laddningarna för spel som använder mycket processorkraft.
Den är riktigt stor och har inte så lång batteritid, men för hemmabruk är det här en av de bästa. Har du tänkt använda den utanför hemmet och utan tillgång till ett eluttag skulle jag inte rekommendera den här bärbara spelkonsolen.
Steam Deck är fortfarande en av de bästa bärbara spelkonsolerna man kan köpa både när det gäller design och prestanda.
En Valve Steam Deck med ett internminne på 512 GB kostar 9995 kronor och det är förstås mycket pengar men att spela dataspel är en kostsam hobby. 
Vill man spela till en billig kostnad föreslår jag istället mobilspelande. Det finns väldigt många intressanta, spännande och underhållande mobilspel som är väl värda din tid och majoriteten av alla mobilspel är gratis att ladda ner och spela.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?