iQOO Z7 Pro

iQOO Z7 Pro är en budgetmobil i övre mellansegmentet och erbjuder ett snyggt iögonfallande utseende och slimmad design med bra processorkraft
Displayen är stor med tunna ramar runt om och långsidorna böjer sig över kanterna på ett sätt som var mycket vanligt hos flaggskepps mobiler för några år sedan.
I mitten av att överkant sitter ett punch hål för selfie kameran och mobiltelefonen har en fingeravtryckssensor under displayens yta som omedelbart låser upp mobiltelefonen bara genom att hålla fingret på sensorn.
Den är snygg, med böjda kanter och en slimmad profil. Den erbjuder ett bekvämt och ergonomiskt grepp som möjliggör enkel och lång användning. Bakstycket har en subtilt gnistrande matt yta, som inte bara tillför estetiskt tilltal utan också effektivt döljer fingeravtryck och fläckar.
Baksidan av mobiltelefonen har en kameramodul med tre bakre kameralinser vilka sitter i en rektangulär kameramodul lokaliserad i övre vänstra hörnet på telefonens baksida.
Mobilen har en powerknapp och volymknappar på höger långsida. Den nedre delen är fullproppad med en SIM kortplats, primär mikrofon, USB Type-C-port och en högtalargrill. Den sekundära mikrofonen finns på toppen. Den har inget hörlursuttag men den har stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192kHz och Hi-Res ljud.

iQOO Z7 Pro har en AMOLED display på 6,78-tum med 1080×2400 pixlar och har en pixeltäthet på 388 PPI (pixlar per tum).
Denna display har bildförhållandet 20:9, en bilduppdaterings frekvens på 120Hz samt skyddas av Asahi glas.
Som framgår av pixeltätheten är displayen skarp och kontrastrik och den har dessutom bra betraktningsvinkel och visar mycket detaljer. 
Mobilen drivs av den senaste åttakärniga MediaTek Dimensity 7200 processorn vilket innebär att den är en budgetmobil i övre mellansegmentet.
Multitasking går smidigt och bakgrundsappar förblir aktiva, vilket möjliggör sömlösa övergångar mellan uppgifter som surfning, sociala medier, mobilspelande och streaming. Att spela på mobilspel är en trevlig upplevelse med en mobiltelefon som hanterar de flesta titlar smidigt. Spel som New State Arena Breakout Blood Strike  och Lost Light  med höga grafiska inställningar och höga bildhastigheter fungerar smidigt. 
Den erbjuder till och med en jämn spelprestanda även i grafikintensiva spel och mobiltelefonen blir inte för varm även under långa timmars spelande. Detta förmodligen tack vare en stor ångkammare och en 3D grafitstruktur.
Denna smartphone kommer med en basmodell med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB men det finns även en bättre variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB. Tyvärr finns det inget utrymme för att utöka lagringen eftersom minneskorts plats saknas.
Den minnesmängd man får från start får man alltså leva med hela mobilens livslängd så tänk noga igenom hur mycket inbyggt minne du kommer att behöva. När en mobiltelefons inbyggda minne börjar att bli fullt leder det oundvikligen till att mobiltelefonen blir långsam och kanske till och med låssr sig emellanåt.
När det kommer till operativsystemet körs mobiltelefonen på Android 13 med mobiltillverkarens egna skinn Funtouch OS 13 ovanpå. Den får två års Android uppdateringar och tre år med månatliga säkerhets uppdateringar vilket är okej men inte världsledande.
På baksidan sitter två kameralinser på 64 Megapixlar (vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar.
Huvudkameran har PDAF, optisk bildstabilisering samt LED blixt.
Selfie kameran är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
När det gäller kamerakvaliteten är dagsljusbilderna bra och bilder tagna i svagt ljus är bra men det kunde ha varit bättre.
iQOO Z7 Pro rymmer ett 4600 mAh batteri som är en liten minskning från föregångarens 4700 mAh. Ändå klarar den bekvämt en hel dag, även vid hård användning, tack vare effektiv optimering. Med stöd för 66W snabbladdning kan den nå 50 procent laddning på cirka 22 minuter och uppnå full laddning på mindre än en timme.
En iQOO Z7 kostar enligt vissa källor från 270 Euro vilket motsvarar ungefär 3100 kronor exklusive moms. Med moms skulle priset i Sverige landa på cirka 3900 kronor och det är ett bra pris med tanke på vad man får för pengarna. Det är dock inte realistisk att tro att den här mobiltelefonen kommer att säljas här i Sverige men den går naturligtvis alltid att beställa från en utländsk nätbutik. Tänk bara på att det pris en internationell nätbutik anger är butikens pris. Den summa man som konsument i slutändan betalar blir alltid betydligt större eftersom den svenska momsen, tullavgifter, postens hanterings avgifter och frakt tillkommer. 
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.