Motorola Moto G 5G (2024)

Motorola Moto G 5G (2024) har en enkel och elegant design som är vanlig för en mobiltelefon i den här mobiltelefon kategorin. Den finns endast i en färg nämligen Sage Green. Den har rundade kanter av plast vilket förväntas för en mobiltelefon i mellansegmentet men den känns inte billig när det väl ligger i handen.
Den har även ett punch hål i toppen av displayen för selfiekameran vilket är ganska standard. Det finns också några ganska fult tjocka ramar runt displayen varav den tjockaste är längst ner under displayen.
På plast kanternas vänstra långsida hittar man SIM kortsfacket, som även rymmer en plats för ett microSD-kort (upp till 1 TB) om man skulle vilja utöka minneskapaciteten. Den motsatta långsidan har volymknappen och Powerknappen medan det i underkant sitter en USB-C laddningsport, högtalare och ett hörlursuttag.
En annan intressant aspekt av designen är att baksidan varken är av glas eller plast utan veganskt läder, med Motorolas signatur M logotyp i mitten.
Kameramodulen i övre vänstra hörnet sitter nästan i linje med resten av bakstycket.

Motorola Moto G 5G (2024) har en LCD display på 6,6 tum med 720×1612 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 267 PPI (pixlar per tum). Att ta reda på pixeltätheten är ett praktiskt sätt att veta ifall en display är tillräckligt skarp och kontrastrik utan att man faktiskt behöver kolla på displayen vilket man ju inte alltid har möjlighet till innan man beställer sin smartphone. Jag brukar rekommendera en pixeltäthet på minst 300 PPI (pixlar per tum).
Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz.
För att vara en LCD display ser färgerna tillräckligt bra ut men om man är van med att ha en mobil med en AMOLED display blir skillnaden tydlig. De flesta lite dyrare smartphones använder AMOLED nuförtiden så denna display kommer till korta.
Videor och mobilspel ser bra ut, men de mer dämpade färgerna gör det tydligt att Motorola kompromissade med displayen för att behålla mobilens låga pris.
Nu är detta en budgetmobil vilket blir tydligt när man tittar på specifikationerna.
Inuti är den utrustad med en åtta kärning Qualcomm Snapdragon 4 Gen 1 processor.
Som en daglig enhet är den här mobiltelefonen märkbart undermålig. Den klarar av att driva de flesta appar, klarar av multitasking och det går utmärkt att lyssna på musik, skicka sms och läsa artiklar på nätet men den duger inte för att spela tekniskt krävande mobilspel som exempelvis New State Arena BreakoutLost LightBadlanders  och Call of Duty Mobile .
Den kommer ovanligt nog bara i en konfiguration med ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 128 GB. Det finns en möjlighet att utöka minnesmängden ytterligare i efterhand eftersom det finns plats för ett minneskort.
Motorola Moto G 5G levereras med operativsystemet Android 14. Men dessvärre kommer den bara att få en uppdatering till nästa upplaga av Android. Fördelen är att det är en ren version av operativsystemet så systemet tyngs inte ner lika mycket med tiden som de gör hos mobiler med hårt anpassade skinn. Det tråkiga är att den här telefonen bara nås av en uppdatering vilket är märkligt för på grund av att operativsystemet är så rent skulle det vara enklare att uppdatera. Mobiltillverkaren behöver då inte anpassa den nya system versionen för att fungera ihop med något skinn.
På baksidan sitter en huvudkameralins på 50 Megapixlar samt en Makrolins på 2 Megapixlar med PDAF och LED blixt.
På framsidan sitter en kameralins på 8 Megapixlar.
Kamerorna tar hyfsat bra bilder, och det är ett stort plus för alla som funderar på den här mobiltelefonen. Men nu är det här ju inte någon flaggskepps mobil  så man kan därför ej förvänta sig flaggskepps kvalitet när det gäller bildkvaliteten.
Motorola Moto G 5G har stereohögtalare som blir ganska högljudda och det finns en Dolby Atmos app för att aktivera rumsligt ljud och växla equalizer inställningar för filmer, musik, podcasts och mobilspel.
Telefonens 5000 mAh batteri räcker enkelt i en och en halv dag. Batteriet har stöd för snabbladdning på 18W vilket fyller på  mobiltelefonens batteriet relativt snabbt. Det går från noll till trettiosex procent på trettio minuter men därefter enheten saktas laddningen ner betydligt så det tar ytterligare två timmar att ladda batteriet helt fullt.
Om du är den typen av person som inte behöver flaggskepps specifikationer och istället bara behöver en grundläggande mobiltelefon för att utföra enkla uppgifter och underhållning är årets Motorola Moto G 5G ett helt okej alternativ även om det finns bättre mobiler till samma eller lägre pris.
För en telefon som kostar 2300 kronor bör du inte förvänta dig den bästa prestandan. Kostnaderna måste sparas in någonstans och därmed kan man förvänta sig sämre prestanda från billiga smartphones.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

När är det dags att byta mobiltelefon?

Tips och tricks. Utvecklarläget.