Udio AI Music Maker

Udio är det senaste musikverktyget med artificiell intelligens som har kommit ut på marknaden och det har en kuslig förmåga att få fram musik som lätt kan misstas för att vara professionellt producerat. Jag har exempelvis spelat upp mina egna produktioner och de som har lyssnat har frågat vem som är artisten.
Den har mycket bra sång, instrumenten låter realistiska och man får ett naturligt ljud.
Den har utvecklats av tidigare Google DeepMind forskare för att ge professionell kvalitet i händerna på vem som helst för att alla ska kunna skapa meningsfull musik på ett enkelt och smidigt sätt.
På mindre än en minut kan Udio börja arbeta för att skapa början till en låt som uppfyller professionella standarder med sin ljudkvalitet och har ett stort utbud av funktioner och musik genrer. Att faktiskt göra en komplett låt tar naturligtvis betydligt längre tid.

Just nu ligger fokus på att man som användare ska kunna bygga upp ett bibliotek med egna låtar. Låtar gjorda av människor med ingen eller minimal musikalisk förmåga. Jag har till exempel lyckats komponera ett flertal fantastiska låtar och jag har absolut ingen kunskap om att producera musik och kan inte heller spela något instrument eller sjunga särskilt vackert.
Som alla AI verktyg börjar det med en text. Man skriver in en kort text på engelska om vad sin låt ska handla om och klickar på create. Därefter kommer Udio att göra två helt olika låtar till det tema som angetts i texten. Man kan också ge sina låtar helt egna texter, göra den till en instrumental låt eller lägga till mer specifika genretaggar för att styra resultatet. 
Sidan har en utmärkt förmåga att skapa en komplett låt från en textprompt vilket är imponerande. 
Är man inte nöjd med någon av versionerna gör man ett nytt försök i annat fall väljer man en av dem och fortsätter helt enkelt att bygga ut den tills den blir en komplett låt. 
En mindre nackdel är att man inte kan göra en låt som är längre än 4,22 minuter lång. Ibland vill man trots allt komponera lite längre låtar.
Udio imponerar med sitt detaljerade gränssnitt och omfattande funktioner, trots att den är i beta test fortfarande.
Hemsidan har en omfattande uppsättning funktioner, inklusive möjligheten att utöka spår med intro, sektioner och outros för en sömlös låtstruktur.
UDIO tillåter dessutom kommersiell användning av den genererade musiken utan behov av ett premiumabonnemang och det är helt enkelt fantastiskt.
Som tur är både för Udio själva och vi användare har de kraftfulla åtgärder för upphovsrättsligt skydd. Man kan till exempel inte referera till någon specifik artist och den blockerar också låtar som låter allt för mycket som en artist.
Framtida uppdateringar kommer att innehålla fler musikerfokuserade verktyg, inklusive möjligheten att lägga till referenssång, mer detaljerade skapandealternativ och enkel import av externa spår. 
Utvecklaren arbetar även med att lägga till stöd för fler språk, möjligheten att kopiera stycken från enskilda spår och potentiellt även möjligheten att specificera sångaren.
Jag har den senaste tiden komponerat en kärleks låt till min hustru men har också gjort flera låtar som jag har tänkt ska vara bara för mig. Musik att lyssna på på promenader med hunden eller på väg till arbetet.
Men potentialen finns för att använda Udio som hjälpmedel för mer professionell låtskrivning. Man kan få en uppsättning texter, definiera en melodi och skapa en omedelbar demo att skicka iväg till artister för att sedan spelas in i en riktig studio med riktiga artister.
Man kan med andra ord använda Udio för att tjäna pengar på den musik man komponerar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?