Vad är en flaggskepps mobil?

Jag har märkt att det finns många personer som inte förstår vad man menar när man säger att en smartphone hamnar i kategorin flaggskepps mobiler. Du som inte vet det kan gärna fortsätta att läsa detta blogginlägg och ni andra kan istället välja något annat av mina många inlägg.
Om du vill ha en smartphone med den bästa möjliga prestandan precis nu, den allra senaste tekniken, den elegantaste designen och de senaste funktionerna är det flaggskepps mobiler du ska välja bland.
Det finns nu för tiden mycket att välja bland i detta segment.
Vilken mobil som är bäst är subjektivt och ibland räcker det inte att endast titta på specifikationerna för att se hur pass bra en mobiltelefon verkligen är.
Det är alltid hur de olika delarna i en mobil sammarbetar och hur bra allt är kallibrerat som är allra viktigast men specifikationer ger en indikation av hur kraftfull och bra en telefon är.
Vad är då en flaggskepps mobil? Det är den eller de mobiltelefoner som anses vara den bästa och mest påkostade produkten från en mobiltillverkare. Det är helt enkelt de fåtal mobiler de har satsat på allra mest när det gäller design, prestanda och funktioner. Många tillverkare tar fram en mängd olika mobiltelefoner varje år inom olika kategorier  och ett fåtal av dessa kallas för flaggskepp.

Ett undantag är Apple som bara producerar sin toppmodell iPhone och det företaget släpper bara två modeller om året.
Det är flaggskepps mobilerna (toppmobilerna) som leder utvecklingen och bara blir bättre och bättre från år till år och trots att konkurrensen är oerhört hård i detta segment har de i stort sett alltid ett väldigt högt pris.
Ofta har de flesta toppmodeller en hög kvalitet när det kommer till designen och specifikationerna är många gånger jämförbara med konkurrenterna produkter. De är nu för tiden nästan alltid antingen tillverkade av en kombination av metall och glas ( metall ram och glas på front och baksida) eller huvudsakligen av metall. De flesta har fingeravtryckläsare under displayens yta, ett flertal Kameralinser som ger bilder av högsta kvalitet och batterier som stödjer snabbladdning.
Ram minnet ligger i år på minst 8 GB men internminnet kan variera väldigt mellan de olika modellerna men hamnar oftast från 128 GB och uppåt. Det är sällan toppmodellerna har sämre displayer än QHD displayer men det finns undantag som nöjer sig med en HD display. Dessa displayer har väldigt tunna ramar runt om och displayerna har bilduppdaterings frekvenser på 90Hz eller 120Hz vilket ger en mer smidig upplevelse när man använder displayen. 
Det är förstås så att om du absolut vill och anser att du behöver en av de bästa mobiltelefonerna där ute så är en flaggskepps mobil det enda alternativet och då får du också spendera mycket pengar. 
Min personliga åsikt är dock att personer som mest använder sin mobiltelefon för att ringa och kanske läsa tidningen på nätet någon gång ibland under dagen faktiskt inte behöver en mobil av den här kalibern. En betydligt enklare budgetmobil duger gott och väl för sådant. Dagens smartphones är så mycket mer än bara en telefon, de går faktiskt att jämföra med kraftfulla mini datorer och därför är det synd om man inte utnyttjar hela dess potential.
Om du har bestämt dig för att din nästa smartphone ska vara en toppmodell blir det extra viktigt att inte välja på impuls eftersom du förlorar mer pengar vid ett felköp än ifall du skulle välja bland billigare typer av mobiltelefoner. Fundera hur du brukar använda din smartphone och basera ditt slutgiltiga beslut efter det. Ifall man vill ha flaggskepps prestanda till en lägre kostnad skulle jag rekommendera att leta sin nästa mobiltelefon bland flaggskepps dödarna istället.
När man väl har vant sig med att använda en flaggskepps mobil blir det oerhört svårt att gå tillbaka till en budgetmobil eftersom skillnaden i prestanda är så himla stor.
Oavsett vilken typ av smartphone du väljer är det viktigt att vara en medveten mobilköpare.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?