Google Pixel 6a

Det förhåller sig dessvärre så att väldigt många människor inte känner till att operativsystemet Android, det operativsystem som sitter i de flesta mobiltefoner faktiskt ägs av Google. Ännu färre känner till att Google har ett eget mobilmärke.
Nu har Google presenterat den kommande Google Pixel 6a.
Pixel 6a har en stor display med en centrerad håltagning i mitten av överkanten för den främre kameralinsen.
Pixel 6a använder den vanligare sandwichdesignen med en aluminiumram, glasskärm och en "termoformad" kompositbaksida. Lyckligtvis låter den nya designen fortfarande Pixel 6a behålla sin IP67-Certifiering så den överlever att vara på I meter djupt vatten i upp till trettio minuter.
På ljudfronten har mobiltelefon stereo högtalare men saknar hörlursuttag.
Det finns en fingeravtrycksläsare under displayens yta så man behöver inte använda en bakmonterad fingeravtrycksläsare för att låsa upp telefonen.
På baksidans övre del sitter en rektangulär kameramodul som går över hela mobilens bredd och kameralinserna är nu samlade under ett enda avlångt glasskydd vilket gör linserna mer framträdande.
De färgval Google erbjuder är kolsvart, kritvitt eller salviagrönt.

Displayen är en AMOLED display på 6,1 tum med bildförhållandet 20:9 med 1080×2400 pixlar och en pixeltäthet på 429 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 3. Displayen är skarp och tydlig vilket pixeltätheten indikerar. Att titta på pixeltätheten hos en display är ett utmärkt sätt att kunna få en aning om hur skarp en display är utan att behöva titta på den rent fysiskt. En pixeltäthet på 300 PPI eller mer betyder att displayen är skarp. Detta är också en AMOLED display vilket innebär att svarta färger har mer svärta än vad den skulle ha ifall den istället haft en LCD display.
Tyvärr har displayen endast standard bilduppdaterings frekvensen på 60 Hz. Det är långsammare än de flesta moderna Android mobiler inom samma kategori vilka har gått över till jämnare 90Hz eller 120Hz bilduppdatering.
Processorn är en egentillverkad åttakärnig Google Tensor processor på 2,8 GHz. Processorn gör Google Pixel 6a mycket kraftfull, till och med kraftfull på flaggskeppsnivå. Den kommer att klara i stort sett alla krävande arbetsuppgifter utan problem. 
Detta är en processor som gör många av Pixel 6:s mjukvarufunktioner, som förbättrad taligenkänning möjlig.
RAM minnet är på 6 GB och internminnet är på 128 GB. För ovanlighetens skull existerar bara en enda variant av den här mobiltelefonen. Det vanligaste är att det brukar finnas minst två olika varianter av samma modell där skillnaderna ligger i RAM minne och internminne. 
Google PIxel 6a kommer med operativsystemet Android 12 förinstallerad vid lanseringen och det finns gott om AI funktioner inklusive de vanliga Google exklusiva funktionerna. Det inkluderar Live Translate.
Google lovar tre Android-uppgraderingar och fem år av säkerhetsuppdateringar. Det betyder att Google Pixel 6a kommer att få Android 13 när den släpps 2022.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter två kameralinser på 12,2 Megapixlar (vidvinkel lins) och 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dubbla pixel PDAF, optisk bildstabilisator samt dubbla LED blixtar.
Kamerakvaliteten på Pixel 6a kommer att vara sämre än kvaliteten hos den dyrare Google Pixel 6 serien. Pixel 6a kommer sannolikt fortfarande att producera fantastiska bilder. 
Mobilens kamera kommer utrustad med mjukvarufunktioner som Realtone, för mer korrekt återgivning av olika hudfärger, Night Sight, för förbättrade bilder tagna i mörkare miljöer och Magic Eraser med vilken man som användare kan använda för att sudda ut de delar i en bild man inte vill ska synas.
Batteriet är på 4410 mAh och har stöd för snabbladdning på 18W. Den låga snabbladdningen medför att man inte kommer att få en särskilt snabb laddning hos den här telefonen. Batteritiden är dock hyfsat bra och det hjälper faktiskt att denna smartphone inte har en bilduppdaterings frekvens på 120 Hz eftersom det drar mer ström.
Google sparar in här och där för att hålla telefonens pris nere och i slutändan blir detta en fantastisk Pixel mobil för kontantmedvetna köpare. 
I jämförelse med flaggskepps mobilen Google Pixel 6 har Google Pixel 6a har en display av lägre kvalitet, ett kamerasystem av lägre kvalitet, mindre RAM, ett mindre batteri och inga val när det kommer till intern lagring.
Det är oklart om Google Pixel 6a kommer att lanseras i Sverige så ett eventuellt svenskt pris är i nuläget okänt. Mobilen kostar däremot 430 Euro vilket motsvarar ungefär 4500 kronor exklusive moms.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?