Månadens mobil (Maj 2022)

Xiaomi Poco X3 Pro är en flaggskepps dödare på grund av den topp prestanda och de avancerade funktioner man får till budgetpris. Den här mobiltelefonen ger helt enkelt en fantastisk prestanda till en mycket låg kostnad framförallt ifall man skulle jämföra den med vad man normalt får i den här prisklassen. 
Denna smartphone har knappast någon elegant, premium design utan den är istället en lite tjockare mobil helt konstruerad av plast.
Den väger 215 gram och den är 9,4 millimeter tjock.
Det är det man får inne i telefonen som imponerar. Poco X3 Pro kommer nämligen med en mycket kraftfull topp processor och en bilduppdaterings frekvens på 120 Hz och denna processor är så bra att den passar utmärkt för oss användare som gärna spelar mobilspel. Speciellt för oss gamers med en tight budget skulle det vara dumt att välja något annat. Man kan omöjligen få någon annan likvärdig mobiltefon till ett så billigt pris.
På baksidan har man en unikt designad kameramodul och det står Poco på bakstycket.
Xiaomi måste inse att det inte är ett bra sätt att locka köpare att ha telefonens namn tryckt i gigantiska bokstäver på baksidan av mobiltelefonen.
På höger långsida sitter en fingeravtrycksläsare inbäddad i Powerknappen och den låser upp mobilen snabbt och korrekt nästan varje gång man använder den.

Poco X3 Pro har en LCD display på 6,67 tum med bildförhållandet 20:9 och den har 1080×2400 pixlar vilket innebär en pixeltäthet på 395 PPI (pixlar per tum). Displayen skyddas av Gorilla Glas 6. Den höga bilduppdaterings frekvensen på 120 Hz gör utan tvekan att scrolla genom gränssnittet går extremt smidigt och när man spelar mobilspel är det verkligen lyhört och förhöjer spelupplevelsen.
Sammantaget rör det sig om en anständig display för priset men den ligger inte på samma höga nivå som de som används i dyrare flaggskepps mobiler.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 860 processor på 2,9 GHz och det är en topp processor som alltså är riktigt kraftfull och effektiv. Processorn är en något uppgraderad variant av Snapdragon 855 Plus. Många människor som skaffar sig en ny smartphone har inte ens koll på vilken processor som sitter i den mobil de väljer och det är verkligen inte särskilt smart. Vilka specifikationer en mobiltelefon har är viktigt att veta när man letar efter sin nästa smartphone och processorn är oerhört viktig för att få en bra upplevelse när man använder sin mobiltelefon.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och som ofta är fallet existerar också bättre varianter av samma smartphone där mängden inbyggt minne och i vissa fall även RAM minnet skiljer sig åt. Resten av specifikationerna är alltid de samma. 
Selfiekameran är på 20 Megapixlar (vidvinkel lins) och på baksidan sitter fyra kameralinser på 48 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kameralinserna har PDAF och dubbla LED blixtar men saknar optisk bildstabilisator och autofokus vilket är bra funktioner att ha hos kameralinser.
Bilder tagna av huvudkameran är ganska bra i dagsljusscenarier. Det finns ett riktigt bra dynamiskt omfång, skärpa och  gott om detaljer.
Batteriet är på 5160 mAh och har stöd för snabbladdning på 33W som enligt tillverkaren laddar batteriet fullt på en timme. 
Det ovanligt stora batteriet bör klara en hel dag på en laddning även om man spelar mobilspel i ett par timmar.
Poco X3 Pro ger sin köpare imponerande prestanda för pengarna men tydliga uppoffringar gjordes för att nå den låga prissättningen. Bland annat är chassit helt och hållet konstruerad av plast men en plast av relativt hög kvalitet och displayen är av typen LCD istället för AMOLED. Trots det är den fortfarande ett utmärkt alternativ för gamers och teknik entusiastister som faktiskt vet någonting om mobiltefoner. Om man tillhör majoriteten som bara beställer en ny mobiltelefon på impuls utan att ha någon som helst förkunskaper missar man lätt prisvärda telefoner som till exempel Poco X3 Pro. 
Det finns många olika kategorier av mobiltefoner och i det här fallet köper man en mobil med flaggskepps prestanda till budgetpris. Den här mobiltelefonen kostar just nu när det här blogginlägget publiceras 2290 kronor hos Netonnet och det innebär att du normalt skulle få en budgetmobil i mellansegmentet för de pengarna men istället får du en toppmobil. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?