Sony Xperia 10 VI

Sony Xperia 10 IV är en budgetmobil i mellanklassaren från 2022 som gav mindre förbättringar av föregångaren Sony Xperia 10 III.
Designen på denna smartphone är typisk för sena Sony mobiltelefoner. Den dubbla kamerauppsättningen på baksidan och den övergripande formen gör att den här mobiltelefonen liknar många andra mobiler från samma mobiltillverkare.
Sonys medvetet blockiga och enkla designspråk har i stort sett blivit lite av ett kännetecken för deras smartphones.
Sony Xperia 10 IV har en mer avlång display med någorlunda tunna ramar på långsidorna men tjockare panna och haka.
Den tjockare delen över displayen är i första hand till för att hysa mobiltelefonens selfiekamera, snarare än att störa displayen med det vanliga punch hålet.
Sony har blivit mycket mer kompakt än de flesta av sina konkurrenter på grund av att Sony Xperia 10 IV har en mindre display. Detta gör den till en av de mer kompakta mobiltelefonerna på marknaden.
Kanterna runt mobiltelefonen och baksidan är gjorda av plast.
Fingeravtrycksläsaren sitter integrerad i Powerknappen och låser upp mobiltelefonen snabbt och smidigt nästan varje gång man använder den.
Denna smartphone finns i färgerna svart, vit, mint och lavendel.

Displayen är en AMOLED display på 6 tum med 1080×2520 pixlar och ger en pixeltäthet på 475 PPI (pixlar per tum).
Displayen är mer långsmal med ett bildförhållande på  21:9 och skyddas av Corning Gorilla Glass Victus.
Färgerna är något över mättade men som tur är kan dock färgerna ställas in i inställningarna efter användarens önskemål.
Processorn är en åttakärnig Snapdragon 695 5G processor på 2,2 GHz vilket innebär att mobilen hamnar i kategorin mobiltelefoner i mellansegmentet.
Sony Xperia 10 IV är en anständig mobiltelefon för dagligt bruk men mobilspelande imponerar dock inte alltid. Krävande spel som Arena Breakout är spelbara men förvänta dig inte superjämna bildhastigheter. Processorn kommer att få kämpa för att hålla igång och mobiltelefonen kommer att bli varm inom en timme.
Ovanligt nog existerar denna smartphone endast i en enda variant med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB. Den har plats för ett minneskort så minnesmängden är möjlig att utöka ytterligare i efterhand.
På baksidan sitter tre kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins), 8 Megapixlar (telefoto lins) och en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kameralinserna har PDAF, optisk bildstabilisering, 2×optisk zoom och LED blixt.
Selfie kameran är på 8 Megapixlar (vidvinkel lins).
I dagsljus är det svårt att se att bilderna är tagna med en mobilkamera och det är imponerande med tanke på att det här är en mobiltelefon i mellansegmentet. Bilderna har både fina färger och skarpa detaljer. Bilder blir däremot inte lika bra i sämre belysning där uppstod en del bildbrus.
Sony hade lovat tre år av säkerhets uppdateringar och två år av operativsystems uppdateringar  där mobiltelefonen så småningom fick Android 13.
Sony Xperia 10 IV är en av de tunnaste och lättaste mobiltelefonerna som har ett 5000 mAh batteri. Batteriet har stöd för laddning på 21W.
Mobilen har en alldeles utmärkt batteritid. Man kan använde mobilen i två hela dygn innan man behövde ladda den och då är det fortfarande några procent kvar av batteriet.
Sony Xperia 10 IV är en mycket bra smartphone att köpa direkt. Naturligtvis sitter den i den mycket konkurrensutsatta mellanklassen så man har massor av andra smartphones att fundera på när man ska fatta ett köpbeslut.
En Sony Xperia 10 IV kostar 4990 kronor och det är ett helt okej pris men till ungefär samma kostnad kan man få en Nothing Phone 2A som ju har en mer spännande design och liknande specifikationer.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Doro 8030