Oneplus Nord CE 4 Lite

OnePlus Nord CE 4 Lite är den senaste budget modellen i OnePlus-serien. Den nya modellen för med sig flera förbättringar på papperet jämfört med sin föregångare.
Denna budgetmobil i mellansegmentet har relativt tunna ramar runt om och ett punch hål i mitten av displayens överkant. 
Under displayens yta sitter en fingeravtrycksläsare som låser upp mobiltelefonen snabbt och smidigt varje gång man vill väcka displayen.
Precis som OnePlus Nord CE 4 har OnePlus Nord CE 4 Lite ett lodrätt pillerformat arrangemang för kamerorna och blixten på baksidan. Men ett coolt designtrick här är att även om det kan se ut som en separat upphöjd del ur vissa vinklar ligger området runt kameran plant med baksidan.
Trots användning av plast för kanterna och baksidan känns mobiltelefonen väl konstruerad både när man betraktar den och håller den i handen.
Mobilen består mestadels av plast men baksidan ger en glasliknande slät finish. Den känns alltså väldigt premium med tanke på priset. Den enda nackdelen är att hålla den ren eftersom den glansiga bakpanelen kan dra till sig många fingeravtrycksfläckar om man inte använder det skyddande genomskinliga silicon mobilfodralet som följer med telefonen.
Mobiltelefonen har stereo högtalare och faktiskt även ett hörlursuttag.
Det finns en IP-54 Certifiering vilket innebär att den är damm och stänk tålig och det är en fördel men det hade naturligtvis varit ännu bättre om den hade varit helt vattentät istället.
OnePlus Nord CE 4 Lite finns i färgerna Super Silver eller Mega Blue.

Displayen är en AMOLED display på 6,67 tum med 1080×2400 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 395 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 20:9 så den är mer långsmal och displayen kan automatiskt växla mellan bilduppdaterings frekvenserna 60Hz och 120Hz. Man kan välja mellan att optimera batteritiden eller få en mjukare och mer effektiv scrolning på nätet eller i mobilens menyer.
OnePlus har tagit det lite olyckliga beslutet att hålla sig till samma åttakärniga Snapdragon 695 processor som hos föregångaren. Detta kanske inte verkar vara ett stort problem men i mobiltelefon världen kan det vara svårt att motivera eftersom de flesta mobiltillverkare använder sig av nyare processorer. Det faktum att den nya modellen använder samma processor tillsammans med samma RAM minnes och lagringskonfiguration betyder attingenting med prestandan sannolikt inte kommer att kännas annorlunda.
Den här mobiltelefonen existerar ovanligt nog endast i en variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB. Om det skulle behövas kan man dessutom montera in ett minneskort så att man får ännu högre minneskapacitet.
När man ska beställa en ny mobiltelefon bör man undvika att snåla med det inbyggda minnet eftersom ett litet inbyggt minne snabbt fylls upp vilket oundvikligen leder till en seg mobil. 
På baksidan sitter två kameralinser på 50 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering och dubbla LED blixtar men saknar autofokus.
Selfie kameran i fronten är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
Bildkvaliteten ligger någorlunda i nivå med vad man kan förvänta sig från en smartphone inom den här mobiltelefon kategorin. Kameraprestandan hos OnePlus Nord CE 4 Lite är medelmåttig även om den klarar sig bra gentemot sina konkurrenter.
Telefonen levereras med operativsystemet Android 14 som grund för tillverkarens skinn OxygenOS 14 och man utlovas att få två år av stora Android uppdateringar. Systemet är tyvärr inte helt rent vilket är att föredra men det är inte nödvändigtvis en gigantisk nackdel. 
Batteriet är på 5110 mAh och har stöd för snabbladdning på 80W vilket medför att batteriet kan laddas helt fullt på femtio minuter.
Den största fördelen med den här mobiltelefonen är batteriets storlek som är bland det största man kan finna i den här prisklassen.
OnePlus Nord CE 4 Lite klarar sig lätt på en laddning inte bara under den första dagen av användning utan även genom en andra dag av normal användning.
En OnePlus Nord CE 4 Lite kostar 4290 kronor  och det kan vid en första anblick verka vara ett bra pris men om man vet att man kan få exempelvis en Nothing Phone 2A för 3990 kronor ändrar man snabbt uppfattning. Denna smartphone är istället en budgetmobil i övre mellansegmentet som dessutom har en mer unik design samtidigt som den ligger i en högre kategori.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.
Mitt råd är alltid att jämföra flera olika mobiltelefoner inom samma prisklass genom att bland annat gå igenom vilka specifikationer och funktioner du får för dina pengar. Läs recensioner innan du bestämmer dig för att få tillräckligt med information för att kunna göra ett genomtänkt val.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Doro 8030