Vad är bloatware?

Man kan anpassa sin Android mobiltelefon så mycket man vill förutom på ett område. Det området är de förinstallerade apparna som redan finns installerade i din smartphone när du köper den. Samtliga mobiltillverkare inkluderar bloatware i sina mobiler. Vissa mobiltillverkare har dock fler förinstallerade appar än andra. 
En del av det som folk älskar så mycket med Android är att man enkelt själv kan välja och installera de appar man vill ha. Det finns ett oändligt utbud av fantastiska produktivitetsappar, filhanterare och mobilspel. Majoriteten av dem är dessutom helt gratis att ladda ner och använda. 
Man kan också anpassa sin mobiltelefons systems utseende och känsla genom att installera en Android launcher från Google PlayStore.

Att köpa en ny mobiltelefon kan vara spännande men det finns en hake som nästan ingen pratar om. Dessa mobiltelefoner är vanligtvis laddade med oönskade, förinstallerade appar från mobilstillverkaren eller från App utvecklare. När dessa appar är oönskade eller inte används av de flesta kallas de bloatware.
Problemet med bloatware är att tillverkare och telefon operatörer låser apparna vilket hindrar användaren från att avinstallera dem. Androids basoperativsystem kommer också med många kärnappar och ofta kan man tvingas att ha två liknande appar installerade samtidigt. Där en är från Google och den andra från din mobiltillverkare.
Dessa förinstallerade appar är för det mesta inte möjliga att avinstallera eftersom de läggs till i Android bassystemet och därmed blir en del av operativsystemet.
Vissa bloatware appar kör bakgrundsprocesser som kontinuerligt förbrukar systemresurser även när du inte aktivt använder dem. Detta kan påverka mobilens prestanda och ladda ur batteriet snabbare.
Denna typ av applikationer kan likt de man installerar själv också ofta uppmana användare att uppdatera dem eller visa aviseringar vilket kan vara irriterande och kan påverka användarupplevelsen.
Bloatware upptar en hel del av mobiltelefonens internminne vilket leder till mindre tillgängligt utrymme för viktiga filer, appar och data. Detta kan också sakta ner mobilen, särskilt om lagringsutrymmet är nästan fullt.
Det inbyggda minne som en mobiltillverkare anger är alltid det totala inbyggda minnet så man inkluderar alltså den minnesmängd som upptas av själva operativsystemet och de förinstallerade appar som redan finns i mobiltelefonen från början. Det innebär med andra ord att ifall du beställer exempelvis en budgetmobil med ett internminne på 32 GB har du egentligen tillgång till kanske i bästa fall 20 GB. Detta är dessvärre en liten detalj som väldigt få verkar tänka på när de beställer en ny smartphone.
Om du upptäcker att bloatware påverkar din mobiltelefons prestanda kan du överväga att inaktivera eller avinstallera dessa appar om alternativet är tillgängligt. Om man inaktiverar förinstallerade appar stoppas dem från att köra i bakgrunden utan att helt avinstallera dem.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till ämnet mobiltelefoner även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Doro 8030