Xiaomi Mix Fold 4

De stora hopfällbara mobiltelefonerna med en bok liknande design har funnits i åratal men varje generation har fortfarande vissa förbättringar att erbjuda. 
Den 19 Juli lanserades Xiaomi Mix Fold 4 
som med andra ord redan är inne i sin fjärde generation, vilket betyder att det är en ganska mogen produkt. Xiaomi har ytterligare minskat tjockleken och vikten här och vi har äntligen nått en punkt där hopfällbara telefoner inte är så olika storleksmässigt från en vanlig smartphone.
När den är utfälld har Xiaomi Mix Fold 4 endast en tjocklek på 4,59 mm. 
Denna vikbara mobiltelefon har en rundad design i motsats till föregående generations raka kanter vilket ytterligare framhäver dess tunhet och gör att den känns mer rundad och skön att hålla i handen.
Baksidan av Mix Fold 4 är gjord av glas och känns väldigt len och mjuk, faktiskt nästanbart sammetslen vid beröring och drar inte till sig för många fingeravtryck. Tyvärr är det ganska lätt att få report på baksidan och mobilen är rätt så hal.
Telefonen har stereo högtalare med 24 bitars/192kHz Hi-Res trådlöst ljud och Snapdragon Sound. Men precis som majoriteten av dagens flaggskepps mobiler saknar den ett hörlursuttag.
Mobilen har en IPX8 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Denna smartphone finns i färgerna svart, vit eller blå.

Den stora innre displayen är på 7,98 tum när den är i uppvikt läge och har 2224×2488 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på 418 PPI (pixlar per tum).
Den inre displayen är på 6,56 Tum med bildförhållandet 21:9 och den har 1080×2520 pixlar. 
Det är förstås viktigt att ha en skarp och kontrastrik display när man är en person som använder sin smartphone ofta och den här mobiltelefonen har bra displayer. Som passar utmärkt för att läsa/skriva texter, titta på streamade filmer och spela mobilspel.
Som förväntat har Xiaomi Mix Fold 4 den senaste åttakärniga topp processorn Snapdragon 8 Gen 3. Med en sådan topp processor får man naturligtvis en väldigt kraftfull processor som klarar av att driva de mesta teknikt krävande mobilspel utan problem.
Basmodellen har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB men det existerar även andra varianter med ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 512 GB och en värsting variant med ett RAM minne på 16 GB och ett inbyggt minne på 1TB.
Med så pass mycket inbyggt minne klarar man sig förstås utan minneskort så den möjligheten saknas här. 
På baksidan sitter fyra kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 50 Ultra (ultra vidvinkel lins), 10 Megapixlar (periskop telefoto lins) och en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har laser autofokus, PDAF, optisk bildstabilisering, 2×optisk zoom, 5×optisk zoom samt LED blixt.
Kameralinserna är Leica linser.
Den här mobiltelefonen har ovanligt nog hela två selfie kameralinser på 16 Megapixlar (vidvinkel lins) och 16 Megapixlar (vidvinkel lins). Den har alltså en främre kameralins på både den mindre yttre displayen och den stora inre displayen.
Kameralinsernas bild prestanda är i toppskiktet av kameror hos flaggskepps mobiler. Bilderna ser bra ut med fantastiska färger, suverän kontrast och skärpa.
Naturligtvis kommer Xiaomi Mix Fold 4 med olika Leica filter, fotostilar och mer.
Om du är en person som har höga krav på den bildkvalitet du får ut ur din smartphone är den här mobiltelefonen ett bra alternativ.
Xiaomi Mix Fold 4 levereras med operativsystemet Android 14 med Hyper OS som ett skinn över. Den har med andra ord inte direkt ett rent system vilket alltid är att föredra på grund av att systemet därmed blir lättare och att möjligheten till snabba uppdateringar ökar om operativsystem är helt oförändrat. En mobiltillverkare som har ett hårt anpassat skinn kan inte släppa en uppdatering så fort Google har släppt en ny version eftersom de först behöver anpassa sitt skinn för att vara kompatibelt med den färska versionen.
Batteriet är relativt stort med sin storlek på 5100 mAh.
Batteritiden ligger på en ganska bra nivå särskilt när det gäller de mer batteri tömmande arbetsuppgifterns mobilspelande och videouppspelning. Batteriets strömförbrukning hålls fortfarande på en relativt låg nivå och kan klara sig ganska långt på en laddning.
Det stora batteriet klarar dessutom att laddas hundra procent fullt på bara 58 minuter. 
Detta tack vare en snabbladdning på 67W vilket har använts sedan den första generationen av den här mobiltelefon serien.
En Xiaomi Mix Fold 4 kostar från 1140 Euro vilket skulle motsvara 13 400 kronor exklusive moms.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.
Mitt råd är alltid att jämföra flera olika mobiltelefoner inom samma prisklass genom att bland annat gå igenom vilka specifikationer och funktioner du får för dina pengar. Läs recensioner innan du bestämmer dig för att få tillräckligt med information för att kunna göra ett genomtänkt val.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Doro 8030