Vivo X100 Ultra

Vivo X100 Ultra kommer inte att lämna sin hemmamarknad vilket medför att den hamnar i gruppen av mobiltelefoner som man vill ha  men inte kan få. Det existerar många olika mobiler och massor av olika märken som alldrig når den svenska marknaden.
Den här mobiltelefonen är utrustad med ovanligt stor utmärkt display med böjda långsidor. Ramarna runt displayen är tunna och i mitten av displayens överkant sitter ett punch hål för selfie kameran.
Under displayens yta sitter en ultrasonisk fingeravtrycksläsare som låser upp telefonen snabbt och effektivt varje gång man använder den.
Kanterna runt mobiltelefonen är fortfarande av aluminium även om den är färgad och därmed kan misstänkas vara av plast. De avrundade hörnen, de platta kanterna, den konkava baksidan samverkar för att skapa intrycket av att mobiltillverkaren Vivo har lagt extra uppmärksamhet på detaljer.
Vivo X100 Ultra är utrustad med separata högtalaröppningar i toppen och botten av telefonen för att skapa ett stereoljudfält och dessa har 24 bitars ljud på 192kHz och kommer med Hi-Res ljud. Denna flaggskepps mobil och har en integrerad infraröd fjärrkontrollsensor upptill och en Type-C port och hörlurar uttag i underkant.
Baksidan i glas har en satinfinish och den är inte särskilt benägen att ta upp fingeravtryck. Det är dock något hal precis som de flesta sådana implementeringar.
Förutom att den gigantiska cirkulära kameramodulen med bland de bästa kamerasensorerna just nu är Vivo X100 Ultra en Android mobil med n ganska standardiserad design. Den har den vanliga böjda AMOLED displayen med en bilduppdaterings frekvens på upp till 120Hz upplösning.
Vivo X100 Ultra har en IP-69/IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på upp till 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Mobiltelefonen finns i färgerna Titanium, White eller Grey. 

Displayen är en böjd AMOLED display på 6,78 tum med 1440×3200 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 517 PPI (pixlar per tum). Bildförhållandet är 20:9 så displayen är mer långsmal.
Vivo X100 Ultra stöder en bilduppdaterings frekvens i intervallet 1Hz till 120H.
Displayen är stor, otroligt skarp och kontrastrik samtidigt som den har bra betraktningsvinkel och det gör den till en väldigt bra multimedia mobil lämpad för att titta på streamade filmer och serier och mobilspelande.
Denna smartphone använder en åttakärnig Snapdragon 8 Gen 3 processor liksom de flesta andra avancerade flaggskepps mobiler lanserade 2024.
Det är bra, och den ligger i linje med den prestanda vi kan förvänta oss av en modern flaggskepps mobil. När allt kommer omkring ska man inte förvänta sig att den här typen av mobiltelefon skulle ha en svag processor eller hur?
Basmodellen har ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 256 GB men det existerar även andra varianter med ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 512 GB och en värsting variant med ett RAM minne på 16 GB och ett inbyggt minne på 1 TB.
Det finns ingen plats för ett minneskort men det behöver man knappast heller när man får så pass mycket inbyggt minne från start.
Mobiltelefonen kommer med operativsystemet Android 14 med Vivos OriginOS skinn som ett lager ovanpå. OriginOS är en avvikelse från de flesta Android operativsystem och kommer att ta lite tid att vänja sig vid för vissa användare. Jag personligen föredrar ett rent system på grund av att man därmed har en ökad möjlighet att få snabba uppdateringar och då får man en mobil som under längre tid har ett operativsystem som arbetar på ett väloptimerat sätt. Det finns nämligen inte något tungt skinn som tynger ner och segar ner systemet. Så är alltså inte fallet här.
På baksidan sitter tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 200 Megapixlar (periskop telefoto lins) och en kameralins på 50 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
Kamerorna har PDAF, laser autofokus, multi directional PDAF, optisk bildstabilisering, 3,7×optisk zoom och LED blixt.
Kameralinserna har Zeiss optik och Zeiss T lins beklädnad.
Selfie kameran är på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) med autofokus.
Den här mobiltelefonen har en fantastiskt hög kvalitet och ligger på ungefär samma nivå som de allra bästa kamera mobiltelefonerna.
Vivo X100 Ultra har ett 5500 mAh batteri med silikonkatod. Detta hjälper till att förbättra energitätheten och hjälper till att hålla mobiltelefonen ganska tunn samtidigt som den erbjuder en stor kapacitet.
Det ovanligt stora batteriet har stöd för snabbladdning på 80W och trådlös laddning på 30W.
Snapdragon 8 Gen 3 processorn i kombination med det stora batteriet håller telefonen igång hela dagen utan problem. 
Vivo X100 Ultra är den senaste flaggskeppsluren med satellitanslutning för nödsituationer i avlägsna områden med dålig cellulär mottagning.
Den här flaggskepps mobilen kostar från 830 Euro vilket motsvarar ungefär 9500 kronor exklusive moms. Om man räknar om priset till svenska pengar landar man på kronor exklusive moms vilket gör den här mobiltelefonen till en väldigt dyr sådan.
Allt för många människor saknar kunskap när det kommer till de här produkterna även fast de oftast faktiskt använder sig av dem dagligen. Det är dags att ändra på det.
Beställ aldrig någonsin en mobiltelefon på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på design, funktioner, specifikationer och pris. Allt för många människor chansar när man letar efter sin nästa smartphone.
Mitt råd är alltid att jämföra flera olika mobiltelefoner inom samma prisklass genom att bland annat gå igenom vilka specifikationer och funktioner du får för dina pengar. Läs recensioner innan du bestämmer dig för att få tillräckligt med information för att kunna göra ett genomtänkt val.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

Doro 8030