Honor X9

Honor X9 är en omdöpt Honor X30 från Kina men avsedd för den internationella marknaden.
Efter att ha lanserat den globala Honor X8 utökar Honor sitt sortiment för 2022 med Honor X9. Den nya mobiltefonen kommer med en hyfsat bra prestanda och dessutom stöder den numera återigen fullt ut Googles tjänster och appar. Detsamma gäller trist nog inte för Huawei som tidigare ägde mobiltillverkaren Honor.
Mobiltelefonen är relativt tunn med en tjocklek på 8,1 mm, och de tunna ramarna på framsidan hjälper till att behålla en snygg profil. Dess design är väldigt vacker med rundade kanter och hörn sidor som gör den väldigt bekväm att hålla i handen.
Bakstycket är tillverkat av plast som har täckts av flera lager glas. 
Kameramodulen är en enorm ring på baksidan som rymmer dess fyra bakre kameralinser. Den stora runda cirkelmodulen gör att den här nya mobiltefonen ser mer ut som en flaggskepps mobil än en budgetmobil i övre mellansegmentet.
Både volymreglaget och Powerknappen är placerade på höger långsida med vänster långsida helt tom. En fingeravtrycksläsare är integrerad i Powerknappen vilken är tillräckligt känslig för att låsa upp telefonen så fort du placerar fingret på den. 
När mobiltillverkare vill ta fram en budgetmobil blir man tvungen att spara in på vissa områden och ett sådant område är ofta byggmaterialet. Det är av den anledningen som många lite billigare mobiler är tillverkade av plast. Detta gäller även för Honor X9 vars chassi består av plast men av en hög kvalitet. Plast får lätt små repor så det kan vara bra att skaffa sig ett skyddande fodral. 
Honor X9 kommer i de tre färgerna Titanium Silver, Midnight Black och Ocean Blue.
Receptet för en framgångsrik budgetmobil i mellansegmentet är både enkelt och komplext. Mobiltelefonen behöver likna sina flaggskepps motsvarigheter när det gäller design och vara välbalanserad i alla aspekter. Men det är klart att man inte kan kräva topp prestanda och funktioner till budgetpris. Det gäller för tillverkaren att spara in där det är möjligt och samtidigt satsa så mycket som möjligt för att kunna nå upp till en högre sammanlagd nivå. 
Honor X9 finns att tillgå i färger som svart, blått, silver och guld.

Framsidan rymmer den stora LCD displayen på 6,8 tum med 1080×2388 pixlar samt en bilduppdaterings frekvens på 120Hz vilken kan justeras mellan standarden på 60Hz om du vill spara ström och en högre bilduppdaterings frekvens på 120Hz om man spelar mobilspel. Pixeltätheten ligger på 385 PPI (pixlar per tum) så det rör sig om en hyfsat skarp display med bra kontrast och färger.
Under huven på Honor X9 finns en åttakärnig Snapdragon 695 processor som har 5G stöd. Denna ganska kraftfulla budgetprocessor i mellansegmentet stöds av ett RAM minne på 8 GB medan internminnet ligger på 128 GB. Tyvärr nämns det inget om utbyggbar lagring via microSD-kort. Men ett minneskort är knappast absolut nödvändigt när man har en mobil med så här pass mycket inbyggt minne. Det blir betydligt mer fördelaktigt ifall man har en smartphone med mindre mängd internminne.
Det finns en selfie kamera på 16 Megapixlar på framsidan och en huvudkameralins på 48 Megapixlar (vidvinkel lins) tillsammans med en Makrolins på 2 Megapixlar och en djupsensor på 2 Megapixlar på baksidan. Kamerorna har PDAF och LED blixt men saknar optisk bildstabilisator.
Trots att den inte har de bästa kameraspecifikationerna kan telefonen ta ganska anständiga bilder med en hel del detaljer, ljusstyrka och levande färger för en enhet i dess prisklass.
Batteriet på 4800 mAh är ihopkopplat med en 66W snabbladdningsfunktion som laddar batteriet åttio procent fullt på trettio minuter. Paketet kommer med Honor Super Charger och USB Type-C kabel vilket inte längre är en självklarhet när det gäller lite dyrare mobiltefoner.
Honor X9 erbjuder ett övergripande bra utformat paket när det gäller prestanda och design. Den går dock upp mot några väl mottagna konkurrenter från Xiaomi , Motorola , Nokia och OnePlus. Har Honor X9 vad som krävs för att sticka ut i mängden?
En rimlig prislapp gör enheten till ett attraktivt köpalternativ, men innan man köper bör man väga alla fördelar och nackdelar med modellen och jämföra den med andra mobiltefonener inom samma kategori.
En Honor X9 kostar enligt vissa uppgifter 264 dollar vilket motsvarar ungefär 2500 kronor exklusive moms vilket med moms inräknad hamnar på ungefär 3200 kronor. Om priset verkligen landar på den nivån blir den här mobiltelefonen ett mer prisvärt alternativ men allt hänger på den verkliga prissättningen.
Det kan vara intressant att känna till att en OnePlus Nord just när det här blogginlägget skrivs kostar 2990 kronor och den mobilen har en mer kraftfull processor än Honor X9 och den kostar till och med mindre.
Allt för många människor beställer en ny smartphone mer eller mindre på impuls utan att först kolla upp de specifikationer och funktioner man får för sina pengar. Läs recensioner och jämför priser och prestanda hos olika mobiltelefoner inom din budget för målet är att hitta bästa möjliga mobiltelefon för pengarna. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?