Xiaomi 11 Lite

Xiaomi 11 Lite är en mobiltefon som ligger i den mer premium änden av mobiltelefoner i övre mellansegmentet.
Displayen är stor och selfiekameran är placerad längst upp till vänster i ett runt hål i displayen.
Kanterna runt mobilen är gjord av plast och likaså baksidan som dock har en mycket hög kvalitetsfinish som många misstar för att vara av glas. Denna smartphone ligger ganska bekvämt i handen under användning.
Ramarna runt den stora displayen är relativt tunna och har en tjocklek är jämnt fördelad åt alla håll vilket är ovanligt hos mobiler som inte är flaggskepp för de brukar vanligtvis komma med en tjockare haka (området längst ner under displayen).
Xiaomi 11 Lite är en mycket tunn och lätt mobiltefon med en tjocklek på endast 6,8 millimeter.
Powerknappen på höger långsida fungerar också som en fingeravtryckssensor som visar sig vara bekvämt placerad, lyhörd och pålitlig.
Här finns stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192 kHz och det ger en fantastisk multimedia upplevelse när man spelar mobilspel, tittar på streamad film eller lyssnar på musik i sin mobiltelefon. Xiaomi 11 Lite har en IP-53 Certifiering vilket medför att den tål lätt spill eller regnstänk men inte mer än så.


Xiaomi 11 Lite har en AMOLED display på 6,5 tum med 1080x2400 vilket innebär att pixeltätheten landar på 402 PPI (pixlar per tum). Displayen är imponerande livfull, med tydliga kontraster, mörkare färger samt en bra färgåtergivning.
Den har en bilduppdaterings frekvens på 90 Hz men man måste dock specifikt aktivera läget i mobilens inställningar. Displayens bildförhållande är 20:9 och den skyddas av Gorilla Glas 5.
Den åttakärniga Snapdragon 732G processorn man har valt att montera in under chassit är en processor som höjer mobiltelefonen nästan till de senaste flaggskeppsmodellernas kraftfulla nivå.  Navigeringen sker snabb och kvickt medans spelande också är en smidig upplevelse. Den här telefonen är blixtsnabb speciellt med tanke på priset. Basmodellen har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 64 GB med möjlighet till att utöka minneskapaciteten ytterligare genom att installera ett minneskort. Det existerar även bättre varianter med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB samt ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB. Det är väldigt vanligt att mobiltelefoner finns i flera olika varianter så håll koll på exakt vilken av dessa varianter du faktiskt beställer. Att en smartphone råkar vara billigare hos en annan butik behöver alltså inte betyda att man gör ett bättre köp. Det finns en uppenbar risk att man råkar beställa en sämre variant av samma modell. 
Xiaomi Mi 11 Lite är utrustad med tre kameror på baksidan. En huvudkameralins på  64 Megapixlar (vidvinkel lins)  en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins)  och en Makrolins på 5 Megapixlar. Det är en anständig trio av sensorer som låter användaren ta intressanta bilder, om än något under genomsnittet inom den kategori mobilen hamnar i. I svagt ljus kämpar mobiltefonen lite mer med att fokusera och bilderna blir inte speciellt skarpa.
Selfie kameran i fronten är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins). Kamerorna har Autofokus, PDAF och LED blixt men saknar optisk bildstabilisator.
De flesta dagar bör batteriet på 4250 mAh klara sig en dag på en laddning. Batteriet kommer med stöd för snabbladdning på 33W vilket är en fördel men det finns massor av andra smartphones som har betydligt snabbare snabbladdning där ute på marknaden och den här mobilen saknar stöd för trådlös laddning. 
Xiaomi 11 Lite fokuserar på att leverera en fantastisk mobiltefon i ett imponerande tunt paket. Den har en tjocklek på bara 6,8 millimeter och det är tunnare än praktiskt taget någon annan smartphone på marknaden.
Xiaomi Mi 11 Lite är en av de bästa telefonerna som finns för pengarna inom sin kategori. Det är en extremt välbalanserad mobil med få av de uppenbara kompromisserna som vanligtvis följer med en så prisvärd mobiltelefon. Trots det står den  inför en hård utmaning från sina närmaste konkurrenter OnePlus Nord och Samsung Galaxy A53.
En Xiaomi 11 Lite NE vilket är en något bättre variant än den jag har informerat om här kostar just nu när detta inlägg postades 2690 kronor. Priset gäller en variant med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 128 GB och det är ett väldigt bra pris med tanke på vad man får för sina pengar. Men för att kunna känna till exakt vad man får för pengarna krävs lite förkunskaper hos konsumenterna. Kunskaper som i chockerande många fall helt enkelt saknas och som följaktligen leder till ökad risk för felköp. Se till att bli en medveten köpare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?