Samsung Galaxy A53 VS Samsung Galaxy A33

Samsung Galaxy A-serien är en av mobiltillverkaren Samsungs mest populära och mest sålda serier. Nyligen har företaget presenterat två nya modeller i A-seriens mellansegment och dessa är Samsung Galaxy A53 och Samsung Galaxy A33.
Dessa två mobiltelefoner är extremt lika varandra. De finns i samma fyra färger, har samma design på bakpsidan samt en generellt lika design och konstruktion.
Storleksmässigt är Samsung Galaxy A53 och Samsung Galaxy A33 praktiskt taget tvillingar. På pappret är Samsung Galaxy A53 lite bredare och tyngre än den senare.
Displayerna är som vanligt stora med relativt tunna ramar men den billigare mobiltefonen Samsung Galaxy A33 har en lite tjockare haka (delen under displayen). De här mobiltelefonerna är konstruerade av plast med rektangulära kameramoduler som sticker ut från chassit gjuter i ett enda stycke.
Selfie kameralinsen är hos Samsung Galaxy A33 på 13 Megapixlar och är inrymd i en droppformad flärp men Samsung Galaxy A53 däremothar ett hål i displayen för den främre kameralinsen på 32 Megapixlar.
Mobiltelefonerna finns i färgerna Svart, Vit, Ljusblå och Orange. Tänk på att olika marknader kan få olika färger.
Båda mobiltefonerna har en IP-67 Certifiering så de klarar av att vara i en meter djupt vatten i upp till trettio minuter utan att ta skada. 
En sak som saknas på båda telefonerna är ett hörlursuttag. Det är tyvärr så nu för tiden och medan budgetmobiler fortfarande brukade ha det, är det inte längre fallet med dessa modeller. Båda har fingeravtrycksläsare under displayens yta och de låser upp mobilen snabbt och korrekt nästan varje gång.


Samsung Galaxy A53 och Samsung Galaxy A33 delar fler likheter än skillnader.
När det gäller displayerna har båda telefonerna displayer med 1080×2400 pixlar men Samsung Galaxy A33 har en pixeltäthet på 411 PPI (pixlar per tum) och Samsung Galaxy A53 har istället en pixeltäthet på 405 PPI (pixlar per tum och det beror på att Samsung Galaxy A33 har en marginellt mindre display på 6,4 tum medans Samsung Galaxy A53 i sin tur har en display på 6,5 tum. Om du endast bryr dig om specifikationer så är skillnaden i display på Galaxy A53 och A33 inte så stor. Båda enheterna har AMOLED displayer, samma upplösning, samma högsta ljusstyrka, samma skydd och en hög uppdateringsfrekvens. Samsung Galaxy A53 har dock en högre bilduppdaterings frekvens på 120 Hz och den andra mobilen har en bilduppdaterings frekvens på 90 Hz. Den högre bilduppdaterings frekvensen innebär smidigare scrollning när man surfar på webben eller bläddrar i telefonens menyer och en mer uppslukande spelupplevelse när man spelar mobilspel som stöder snabbare uppdateringsfrekvenser.
Basvarianten av båda telefonerna har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB men om man är en mer avancerad användare eller mobilspelare kan man skaffa den maxade varianten med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. Båda varianterna har också en microSD-plats vilket är en mindre fördel.
De här budgetmobilerna i mellanklass delar samma processor i form av en åttakärnig Exynos 1280 processor på 2,4 GHz och det betyder att mobiltelefonerna presterar på ungefär samma nivå. Här ligger telefonerna lika. 
Bilduppdaterings frekvensen är en skillnad mellan dessa två smartphones och en annan skillnad mellan de två telefonerna är deras respektive kameror. Galaxy A53 och Galaxy A33 erbjuder samma antal och typ av bakre linser. Men Samsung Galaxy A53 har kameralinser med fler Megapixlar och även om ett högre megapixelantal inte alltid betyder att man kan ta bättre bilder är det ofta en bra tumregel. Samsung Galaxy A53 vinner kamera ronden.
Batteriet är hos båda mobilerna på 5000 mAh och har stöd för snabbladdning på 25W. Det finns inget stöd för trådlös laddning men det är en funktion som traditionellt saknas hos de flesta budgetmobiler.
Samsung Galaxy A33 kan dock ha en liten fördel på grund av displayen på 90Hz vilken mycket väl dra något mindre ström än Samsung Galaxy A53:s 120Hz display så det är möjligt att dess batteri kommer att ha en lite bättre batteritid. Samsung Galaxy A33 vinner knappt batteri jämförelsen.
Basmodellen för Samsung Galaxy A53 kostar 4990 kronor och basmodellen för Samsung Galaxy A33 kostar 4290 kronor.
Det finns bara en liten prisskillnad mellan de två, ändå kommer Samsung Galaxy A53 med en högre uppdateringsfrekvens och bättre kamerakvaliter så den är vinnaren i den här jämförelsen. I slutändan får man bättre kameror och något bättre prestanda ifall man väljer att skaffa en Samsung Galaxy A53 men Samsung Galaxy A33 ser ut att vara tillverkarens största uppgradering bland budgetmodellerna på flera år och det säger en hel del. Om du inte är villig att spendera en förmögenhet på en ny smartphone är Samsungs Galaxy A-serie ett av dina bästa alternativ för en ny mobiltelefon 2022. Men om man istället tittar på alternativen kan man hitta mobiltefoner som ger lika bra prestanda och ibland till och med bättre prestanda till ett lägre pris. Ett utmärkt exempel på det är OnePlus Nord 2 som kostar 3990 kronor men har en mer premium design och en topp processor under chassit.








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?