Oppo Find N3 Flip

Oppos senaste hopfällbara smartphone Oppo Find N3 Flip har lanserats i Kina men med löftet att den kommer att säljas globalt vid ett senare tillfälle.
Medan den har en liknande clamshell design som Samsung Galaxy Z Flip 5 skiljer sig Oppos erbjudande i sin kamerauppsättning vilket kan ge den en fördel.
När den är ihopvikt består nästan halva fronten av en rektangulär display. På höger sida om denna display sitter en cirkulär kameramodul med tre kameralinser.
På grund av det blanka glaset på baksidan i kombination med den böjda kantdesignen, är den fortfarande väldigt bekväm att hålla i handen, och den drar inte till sig några fingeravtryck vilket är en fördel. Chassit är konstruerat av plast men av hög kvalitet så det gör ingenting för att dra ner intrycket av mobiltelefonen.
Denna clamshell mobil har en Powerknapp på höger långsida som också har en fingeravtryckssensor integrerad i den, en volymknapp på vänster långsida och ett alert reglage i mitten av höger långsida.
Fingeravtrycksläsaren sitter som sagt integrerad i Powerknappen på mobilens högra långsida vilket är en vanlig placering på mobiltelefoner av den här typen.
Telefonen har en kombinerad tjocklek på cirka 16,4 mm som smalnar ner till 7,8 mm när den är i öppet läge.
Denna smartphone har stereo högtalare men saknar hörlursuttag.

Display mässigt finns det en 3,26 tums yttre display med 382×720 pixlar och en 6,8 tums vikbar inre flexibel AMOLED display med 1080×2520 pixlar och en pixeltäthet på 403 PPI (pixlar per tum). Den mindre yttre displayen har 250 PPI (pixlar per tum).
Bilduppdaterings frekvensen går på upp till 120Hz.
Display vecket hos den större displayen är nästan osynligt tack vare OPPO:s nollgap gångjärnsdesign vilket gör att mobiltelefonen fälls ihop nästan helt platt.
Den stora förändringen kommer till den inre displayens mjukvara, som nu kan köra appar som YouTube, TikTok, Gmail, Reddit, X, Spotify, Google Kalender och Google Maps.
Mobiltillverkaren  kommer att lägga till stöd för fler miniappar i framtiden.
Under huven drivs OPPO Find N3 Flip av en åttakärnig MediaTek Dimensity 9200 processorn vilket är en flaggskepps processor som konkurrerar med Snapdragon 8 Gen 2.
Detta är en mindre uppgradering jämfört med den processor som finns i föregångaren Oppo N2 Flip.
Grundmodellen har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB men det finns också en bättre variant med ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 512 GB.
Det saknas plats för ett minneskort så minnesmängden är inte möjlig att utöka ytterligare i efterhand och det innebär att den minneskapacitet man får från början behöver man klara sig med hela telefonens livslängd. Viktigt att tänka på när man ska välja en ny smartphone.
Mjukvarusidan täcks av ColorOS 13.2 ovanpå operativsystemet Android 13. Det rör sig med andra ord inte om en ren version av systemet vilket enligt min mening är en mindre nackdel på grund av att ett så kallat skinn tynger ner operativsystem och möjligheten till snabbare uppdateringar av densamma minskar. Om en mobiltillverkare är tvungen att först anpassa en ny version av operativsystemet så att det fungerar ihop med deras skinn leder det till mer arbete. Det i sin tur försenar ett släpp av den färska versionen. Med en ren Android variant är det möjligt att släppa uppdateringar nästan direkt.
Find N3 Flip har en trio av Hasselblad märkta kameralinser en Kameralins på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), en kameralins på 48 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) ultrawide och en Kameralins på 32 Megapixlar (telefoto lins). Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering, 2×optisk zoom samt LED blixt.
Dessutom även om det egentligen inte behövs hos den här typen av mobiltelefoner finns det också en 32-megapixel selfiekamera (vidvinkel lins).
Kamerorna bör hålla en hyfsat hög kvalitet och lär ge fina, skarpa bilder med gott om detaljer. Detta är trots allt en flaggskepps mobil och därmed kan man förvänta sig hög kvalitet överlag när det gäller det mesta.
Batteriet är på 4300 mAh och har snabbladdning på 44W vilket leder till att batteriet kan laddas femtio procent fullt på tjugotre minuter.
Oppo är en mobiltillverkare som är nästan helt okänd här i Sverige och det är i det här fallet kanske inte så förvånande eftersom de inte säljer sina produkter här. Jag är mer fundersam över hur det är möjligt att folk inte känner till OnePlus och Xiaomi som ju faktiskt är mobilmärken som säljs officiellt här i landet och har gjort så i många år.
Oppo Find N3 Flip är ett utmärkt alternativ till Samsung Galaxy Z5 Flip, det vill säga den vore det ifall den skulle ha lanserats här i Sverige. Det är dessvärre inte särskilt troligt eftersom Oppo aldrig tidigare har lanserat någon mobiltelefon här.
Den här mobiltelefonen kostar från 860 Euro vilket motsvarar ungefär 10 260 kronor exklusive moms.
Tyvärr är smartphones med den här designen fortfarande väldigt dyra och kommer så förbli i flera år framöver.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?