Apple iPhone 15

Den nya standard iPhone 15 omfattar det som förra året var en iPhone 14 Pro only funktion, nämligen Dynamic Island .
Displayen är lite mer kompakt och i mitten av displayens överkant sitter ett liggande ovalt punch hål för selfiekameran. Ramarna runt displayen är naturligtvis super tunna. Något annat kan man knappast förvänta sig från en dyr flaggskepps mobil.
Den här nya mobiltelefonen har en design som påminner väldigt mycket om iPhone 14, men en närmare granskning avslöjar en nytillverkad aluminiumram som ersätter de vassa kanterna med en något mer avrundad designvilket gör iPhone 15 mer bekväm att hålla i handen.
Oavsett vilken iPhone modell man köper får man böjda kanter, tunnare formfaktorer och bakstycken med matt textur. Den matta baksidan och de rundade sidorna är märkbart trevligare att hålla i än de tidigare modellerna,
Medan den har en mycket liknande design som sin föregångare har iPhone 15 flera viktiga uppgraderingar som för den närmare förra årets iPhone 14 Pro.
Glaset som täcker baksidan är förstärkt genom en unik dubbeljonbytesprocess, vilket gör det mer hållbart och motståndskraftigt.
När det gäller den så viktiga kamerauppsättningen hittar man fortfarande två kameralinser i diagonalt läge i en kvadratisk kaneramodul.
Den största nyheten är utan tvekan att iPhone 15 tillsammans med de andra presenterade modellerna i serien har bytt från Lightning till USB Typ C port.
iPhone 15 har stereo högtalare men saknar hörlursuttag vilket är vanligt att flaggskepps mobiler saknar. 
Den har en IP-68 Certifiering för damm och vattenskydd. Telefonen klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
Mobilens färger inkluderar de fem färgerna svart, blå, grön, gul och rosa.

Med iPhone 15 får man fortfarande en Super Retina XDR AMOLED display på 6,1 tum med 1179×2556 pixlar vilket innebär att pixeltätheten hamnar på 461 PPI (pixlar per tum). Displayen har bildförhållandet 19.5:9 och skyddas av Ceramic Shield glas.
Displayen har nu den Dynamic Island  som var exklusiv för förra årets iPhone 14 Pro och 14 Pro Max istället för en flärp.
Tidigare var den funktionen exklusive för iPhone 14 Pro men är nu tillgänglig på alla iPhone 15 modeller. Denna mjukvaruberöring förvandlar det ovala punch hålet till en egen liten visningsyta för passande information.
Medan iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max kommer med en bilduppdaterings frekvens på  120 Hz, har iPhone 15 dessvärre endast en bilduppdaterings frekvens på 60 Hz.
iPhone 15 får tillgång till förra årets sexkärniga egentillverkade A16 Bionic processor medan årets Pro modeller har den potentiellt mycket mer kraftfulla sexkärniga A17 processorn under chassit.
Detta säkerställer jämn grafikprestanda när man spelar mobilspel eller streamar videor. Det innebär att användare kan njuta av sina favoritspel och videor utan fördröjning eller lagg vilket ger en sömlös och uppslukande upplevelse. Det är självklart att en så pass kraftfull och effektiv processor med lätthet klarar av att användas för att spela tekniskt krävande mobilspel som Call Of Duty Mobile , New State Lost Light  och Arena Breakout även på de högsta grafiska inställningarna.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB men det existerar även andra, bättre varianter med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 256 GB samt en variant med ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 512 GB. Minnesmängden är möjlig att genom att montera in ett minneskort.
Apple har nyligen tillkännagav iOS 17 som har massor av nya funktioner som alla kommer till iPhone 15.
Denna smartphones kamerainställning får också ett uppsving 2023 med samma huvudkamera som förra årets Pro modeller.
Huvudkameran är på 48 Megapixlar (vidvinkel lins) och det finns ännu en kameralins på 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins).
Kamerorna har dubbel pixel PDAF och dubbla LED blixtar.
Den här mobiltelefonen har två kameralinser på framsidan och dessa är på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och en SL 3D biometrisk djupsensor. Kamerorna har PDAF.
Samtliga kameralinser ger bättre fotografering i alla miljöer, inklusive i svagt ljus. Mobiltillverkaren har fokuserat på att göra sensorförbättringar och förbättringar på mjukvarusidan med en förhöjd bildkvalitet som följd av detta.
Batteriet är på 4200 mAh och har stöd för laddning på 33W vilket medför att batteriet kan laddas femtio procent fullt på trettio minuter.
Det har också stöd för MagSafe trådlös laddning på 15W och vanlig trådlös laddning på 7,5W.
Som vanligt informerar Apple inte själva om vilken batteristorlek deras smartphones har men jag har lyckats få reda på det via en kinesisk sida. Uppgiften om batteriet storlek är alltså inte officiell.
De nya mobiltelefoner som ser bra ut, känns bra och presterar som flaggskepps mobiler ska.
Mer återvunnet material finns i iPhone 15 inklusive hundra procent återvunnen kobolt i batteriet och sjuttiofem procent återvunnet aluminium i kanterna runt mobiltelefonen.
Instegs modellen iPhone 15 kostar från cirka 11 995 kronor vilket är mycket pengar. 
Som en jämförelse kan man få fyra stycken Xiaomi Redmi Note 12 för ungefär samma kostnad. Nu är förstås den mobiltelefonen en budgetmobil i övre mellansegmentet och inte en flaggskepps mobil .
Se alltid till att vara en medveten mobilköpare. Läs recensioner och omdömen. Jämför specifikationer, funktioner, konstruktion och pris mellan olika mobiltelefoner som ligger inom din budget för att kunna hitta bästa möjliga smartphone för pengarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?