Xiaomi Redmi 9C

Xiaomi lanserade den billiga Xiaomi Redmi 9C I August 2020 och det är en mobiltelefon som ligger i mobil kategorin lågbudget mobiler. Bli alltså inte förvånad eftersom du inte får topp prestanda. 
Displayen är en ganska stor LCD display på 6,53 tum och ramarna runt displayen är knappast  super tunna men de är inte mer tjocka än de brukar vara hos budgetmobiler i mellansegmentet. Den främre kameran är inrymd i en flärp lokaliserad i mitten av mobiltelefonens överkant, så som ofta var fallet för ett eller två år sedan.
Höljet är tillverkat av enkel plast som bara förstärks av ett lätt strukturerat mönster av böjda linjer på bakstycket. Baksidans kanter är avrundade på ett sätt som medför att telefonen ligger skönt och stadigt i handen. 
I övre vänstra hörnet på baksidan sitter en kvadratisk kaneramodul innehållande 3 kamerasensorer. Denna modul sticker ut lite men utan att störa användningen av telefonen.
Det finns en fysisk fingeravtryckssensor på baksidan som låser upp Xiaomi Redmi 9C efter en märkbar fördröjning. Fingeravtrycks igenkänning är någorlunda korrekt och fungerade hyfsat bra.
De tillgängliga färgerna är orange, blå och subtilt mörkgrå.

Displayen är en LCD display på 6,53 tum med
720×1600 pixlar och det gör att pixeltätheten hamnar på 269 PPI (pixlar per tum). Bildförhållandet ligger på 20:9 så displayen är mer långsmal än vad de var förr i tiden
Färgåtergivningen hos denna display är ganska sann mot verkligheten men skärpan är inte den bästa och svarta färger blir inte lika kolsvarta som de skulle ha blivit om man istället hade använt sig av en AMOLED display.
Den åttakärniga Mediatek MT6765G Helio G35 processorn på 2.3 GHzär ansvarig för prestandan i Xiaomi Redmi 9C.
Det blir tydligt när man använder denna smartphone att användaren måste nöja sig med väldigt lite kraft. Man upplever långa fördröjningar när en mer tekniskt krävande app körs. 
Xiaomi Redmi 9C är inte en mobiltelefon designad för mobilspelande så förvänta dig inte att kunna spela PUBG, New State, Lost Light, Arena Breakout eller Call Of Duty Mobile på den här mobiltelefonen.
Enklare och äldre mobilspel är möjliga att spela när grafiknivån är inställd på minimum men trots det blir animationerna inte alltid flytande och ibland var reaktionstiden inte tillräckligt snabb. 
Detta är en typ av mobil som kan passa ett yngre barn som alltså inte spelar särskilt krävande mobilspel, en äldre person som mest använder sin mobiltelefon för att ringa telefonsamtal eller som någons reserv mobil.
Det existerar globalt flera olika varianter av den här mobiltelefonen men den variant som är mest vanligt förekommande i Sverige är den med ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på 64 GB. Det finns också möjlighet att montera in ett minneskort ifall man skulle behöva det men ett sådant kan ofta inte fullt ut kompensera för en liten mängd inbyggt minne.
De övriga varianterna har ett RAM minne på 2 GB och ett internminne på 32 GB, ett RAM minne på 3 GB och ett internminne på 32 GB och slutligen värstingen som har ett RAM minne på 4 GB och ett inbyggt minne på 128 GB.
Se alltid till att ha koll på exakt vilken variant du är på väg att beställa på grund av att det oftast finns flera olika varianter riskerar man i annat fall att beställa en mindre bra variant.
På baksidan sitter tre kameralinser på 13 Megapixlar (vidvinkel lins), en Makrolins på 2 Megapixlar samt en djupsensor på 2 Megapixlar. Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Selfie kameran är på endast 5 Megapixlar (vidvinkel lins) och det är en besvikelse.
Huvudkameran tar bilder med ett lågt dynamiskt omfång men med hyfsad skärpa. Naturligtvis kan den inte hålla jämna steg med riktigt bra telefonkameror när det gäller detaljrepresentation men den gör ett ganska anständigt jobb för sin prisklass.
Batteriet på 5000 mAh erbjuder en anständig drifttid på upp till två dagar vid lättare användning men det tar lång tid att ladda batteriet eftersom den maximala laddningseffekten bara är 10W.
Priset brukar hamna någonstans runt 1500 kronor men ibland kan man hitta den för strax under 1000 kronor. Det är en okej prissättning med tanke på vad man får för pengarna men om den kostar mer hos den butik du hittar den hos blir den knappast värd pengarna. 
Var alltid en medveten och påläst mobilköpare. Läs recensioner. Jämför specifikationer, funktioner, konstruktion och pris för att kunna hitta bästa möjliga smartphone för de pengar du kan/vill spendera. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?