Fairphone 5

Mobiltillverkaren Fairphone har funnits i ett decennium och byggt upp en lojal fanbas av miljömedvetna kunder.
Den är designad för att behållas under mycket lång tid genom att vara lätt att reparera, lätt att uppgradera och hållas uppdaterad med programvara i ambitiösa tio år.
Den är så enkel att reparera att man kan fixa det själv hemma om man råkar krossa displayen.
Mobiltillverkaren ändrade designen från flärp hos den tidigare modellen och använde här istället det mer moderna punch hålet för selfiekameran. Denna är centrerad i mitten av displayens överkant. Ramarna runt displayen är någorlunda tunna men långt ifrån lika tunna som de är hos flaggskepps mobilerna.
Mobiltelefonen är ganska tjock och har en ganska enkel design. Baksidan är av plast, vilket för en del personer kan kännas lite billigt men bakstycket är avtagbart, vilket ger tillgång till batteriet.
Baksidan är tillverkad helt av återvunnen plast och kanterna runt mobiltelefonen är av aluminium.
Den är något böjd vid baksidans kanter och hörnen är avrundade.
Kaneramodulen har formen av en snett liggande triangel och sitter på baksidans övre vänstra hörn. 
När man först tittar på Fairphone 5 kan man få intrycket av att dess design är lite gammaldags och det finns ingenting som gör att mobilen sticker ut i mängden.
Den mest överraskande delen med tanke på att denna smartphone är enkel att ta isär är att Fairphone 5 trots det har en IP-55 Certifiering och det innebär att den lättare regnstänk och damm men inte mer än så.
Den här telefonen har stereo högtalare men saknar hörlursuttag.
Fairphone 5 finns i tre färger vilka är mattsvart, himmelsblå eller den ovanligare transparenta utgåvan.

Fairphone 5 har en AMOLED display på 6,46 tum med en ovanlig upplösning på 1224×2700 pixlar vilket leder till en pixeltäthet på 459 PPI (pixlar per tum). 
Detta är en skarp kontrastrik display med utmärkt färgåtergivning och svärta.
Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 90Hz och skyddas av Gorilla Glas 5.
Den använder sig av en åttakärnig Qualcomm QCM6490 processor som i huvudsak en modifierad version av Snapdragon 782G.
Detta är ett ovanligt val eftersom den processor de har valt mestadels är gjord för att sitta i industriella applikationer men Fairphone säger att det är just denna processor som möjliggör mycket längre programvarustöd än en mer typisk mobil processor.
Den har tillräckligt med kraft för att hantera  surfning internet, sociala medier, YouTube, streaming av film och den klarar att driva mobilspel tillräckligt väl.
Mobiltelefonen finns i en enda variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 256 GB samt minneskapaciteten är dessutom möjlig att utöka ytterligare genom att montera in ett minneskort på upp till 2TB.
Det kommer att hjälpa telefonen att förbli användbar längre eftersom man aldrig får slut på lagringsutrymme. Vi vet ju alla vad som sker när en mobiltelefon börjar få slut på minnesmängd. Den blir nämligen seg, långsam och kommer att låsa sig ofta. Ännu en anledning till att kolla upp specifikationerna innan man beställer en ny smartphone.
På baksidan sitter tre kameralinser på 
50 Megapixlar (vidvinkel lins), 50 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en TOF 3D djupsensor. Selfie kameran är på 50 Megapixlar (vidvinkel lins).
Kameralinserna har PDAF, optisk bildstabilisering och dubbla LED blixtar.
Detta är en bra kamerauppsättning och kommer sannolikt att producera fantastiska bilder under idealiska ljusförhållanden.
De kommer dock knappast tillfredsställa dem som förväntar sig bilder av superhög kvalitet, men de duger utmärkt om man behöver ta ett snabbt foto eller filma en video.
Ifall kameralinserna skulle råka bli skadade  kan man enkelt byta ut kameramodulen själv med bara en skruvmejsel och det tar endast några minuter av din tid.
Programvaran i Fairphone 5 är i huvudsak en ren version av Android. Den kommer med operativsystemet Android 13 från start vilket är den senaste versionen.
Den största fördelen med en ren Android är hur snabb en mobil med en ren version blir med en ren version. Eftersom det inte tyngs ner av alla extra grejer som mobiltillverkare lägger till i sina skinn. Det underlättar även för att få snabba uppdateringar av själva systemet på grund av att mobiltillverkaren inte först behöver anpassa sitt skinn för att fungera med den nya versionen vilket naturligtvis tar tid.
Den här telefonen har ett bakstycke som man kan dra av med en nagel, ett batteri som kan bytas ut precis som en i en mobiltelefon från sent 90 tal. Det sitter bara 11 små skruvar där under vilka behöver tas bort för att kunna montera in en hel hög med ersättnings komponenter.
En mindre nackdel är batteristorleken som ligger på 4200mAh och det är ganska litet med årets standard. Många av dagens smartphones har batteristorlekar på 5000 mAh.
Batteriet har stöd för laddning på 30W och det gör att batteriet laddas femtio procent fullt på trettio minuter.
Mobiltillverkaren samarbetar med organisationer som säkerställer att material som används i produktionen är Fair Trade och samarbetar med fabrikerna som producerar produkterna för att säkerställa att arbetarna behandlas korrekt och får en rimlig levnadslön.
Fairphone 5 har en bättre display, ett  uppgraderat batteri och utökat stöd för mjukvaruuppdateringar jämfört med sin föregångare vilket gör den perfekt för mobiltelefoner i mellanklass kategorin.
Fairphone 5 kommer att lanseras i Sverige från och med 16 Oktober. Den kommer då att vara möjlig att beställa direkt från Fairphones egna webbplats samt hos en del svenska elektronik butiker.
Priset ligger på 700 Euro vilket motsvarar ungefär 8350 kronor exklusive moms och det medför att den här mobiltelefonen inte direkt kommer att ha ett överkomligt pris. Med den prissättningen skulle den kosta lika mycket som en flaggskepps mobil men det man får är en budgetmobil i övre mellansegmentet. Den blir med andra ord allt för dyr i jämförelse med övriga marknaden. 
Men är du en miljömedveten person som tycker att priset inte spelar någon roll så länge du gör en insats för miljön kan den här mobiltelefonen vara ett utmärkt alternativ.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?