Tecno Phantom V Flip

Tecno Phantom V Flip ser ut som din typiska moderna flip mobiltelefonen. Den här en kant till kant vikbar AMOLED display på insidan, en cool design på utsidan med ett elegant metallgångjärn och en liten cirkulär display för att visa aviseringar och widgetar.
Den runda AMOLED displayen omges av en rund svart ram vilken rymmer kameralinserna och LED blixten. Detta är ett sällsynt arrangemang och kommer säkerligen att göra denna smartphone mer unik.
Gångjärnet är välbyggt och kan vikas så att den är vikt i nittio grader och förbli i det läget vilket är väldigt användbart.
Powerknappen och volymknappen finns på telefonens högra långsida medan SIM kortplatsen finns på höger långsida.
Inkompleterad i Powerknappen sitter en fingeravtrycksläsare som låser upp mobiltelefonen snabbt och effektivt.
Längst ner i underkanten sitter USB Typ C porten tillsammans med en högtalare och en mikrofon.
En variant av den här vikbara clamshell mobilen har en baksida med läderfinish. Det är uppenbarligen veganskt läder men det är välgjort med sömmar som ger en påtaglig taktil textur. Det finns också en annan variant som kommer med en baksida täckt av glas.
Den med läddrbaksida känns skön vid beröring och är lätt att greppa.
Tecno Phantom V Flip har stereo högtalare men saknar hörlursuttag.
Mobiltelefonen finns i färgerna Iconic Black och Mystic Dawn.

Den inre displayen är en vikbar AMOLED display på 6,9 tum med 1080×2640 pixlar vilket innebär att pixeltätheten landar på 413 PPI (pixlar per tum). Dess inte display har endast ett mycket svagt synligt veck vid vikningspunkten. Displayen ser livfull ut. Bilduppdaterings frekvensen är på 120 Hz.
Ihopvikt finns det även en cirkulär AMOLED display på 1,32 tum med 466×466 pixlar och den har en pixeltäthet på 352 PPI (pixlar per tum).
Den yttre cirkulära displayen kan inte till motsatt mot de flesta konkurrenter klara av appar. Displayen är alltså i det här fallet begränsad och kan endast visa widgets och notifikationer. Widgetarna ser visuellt tilltalande ut med livfulla färger men jag skulle föredrar att också kunna använda appar på displayen.
Den lilla mini displayen kan användas som sökare så att användaren kan placera mobiltelefonen på ett bord och ta handsfree selfie.
Tecno Phantom V Flip körs på Dimensity 8050 som är en processor som är tänkt att användas i budgetmobiler i övre mellansegmentet. Det är med andra ord en processor som duger för att spela tekniskt krävande mobilspel. 
RAM minnet är på 8 GB och internminnet är på 256 GB men saknar plats för ett minneskort.
Men med så pass mycket minnesmängd från start behöver man knappast heller möjligheten att utöka minnesmängden ytterligare.
Operativsystemet är Android 13 med mobiltillverkarens skinn HIOS 13.5. Det rör sig alltså inte om en ren version av systemet vilket är en mindre nackdel. Bland annat leder det ofta till att man inte får snabba uppdateringar av operativsystemet eftersom mobiltillverkaren först behöver anpassa den nya versionen så att det passar ihop med deras så kallade skinn.
Mobilen har två kameralinser på 
64 Megapixlar (vidvinkel lins) och en Kameralins på 13 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF och LED blixt.
Selfie kameran är på 32 Megapixlar (vidvinkel lins).
Färgerna är korrekta, skärpan är bra och detaljerna är respektabla. Men kameralinserna slår inte de bästa flip telefonkamerorna på marknaden
Batteriet är på 4000mAh och tack och lov finns det stöd för snabbladdning på 45W vilket enligt mobiltillverkaren medför att telefonen på 15 minuters laddning laddas 50 procent fullt.
Tecno Phantom V Flip är relativt smal och lätt att få ner i fickorna. På grund av den långa displayen när den är hopfälld måste man vänja sig vid längden speciellt om det är första gången man använder en modern clamshell mobil.
Detta är en snygg telefon med hyfsat bra kamerauppsättning och en kapabel processor.
Det finns inget pris för den svenska marknaden och jag vet inte om den kommer att lanseras här. Det är nog inte riktigt troligt på grund av att deras mobiltelefoner aldrig tidigare har sålts officiellt i Sverige.
Ute i världen finns ett stort antal mobilmärken som vi i Europa inte ens har hört talas om och som trots detta är mycket populära i andra länder.
En Tecno Phantom V Flip kostar omkring 560 Euro vilket motsvarar ungefär 6460 kronor exklusive moms. Med moms skulle priset landa på runt 8070 kronor och det betyder att den inte riktigt skulle bli särskilt billig om den mot förmodan skulle börja säljas här i Sverige.
Att beställa mobiltelefonen från någon utländsk nätbutik skulle leda till att priset blir ännu dyrare för då får man räkna med att beta postens hanteringsavgift samt eventuella tull avgifter. 
Det har förmodligen skett ett flertal tillfällen genom åren att personer har beställt importerade mobiltelefoner och misstagit säljarens pris som den totala kostnaden. Man har med andra ord tänkt att det fungerar precis på samma sätt som när man beställer en mobiltelefon i en svensk butik. Därför får man en otrevlig överraskning när produkten äntligen kommer och man upptäcker att man blir tvungen att även betala den svenska momsen på tjugofem procent samt andra kostnader.
Läs alltid på innan du väljer en ny smartphone. Var helt enkelt en medveten mobilköpare. Det är nämligen enda sättet att undvika felköp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?