Apple iPhone 15 Pro

Apple iPhone 15 Pro ser och känns annorlunda i år. Borta är de blanka rostfria kanterna som nu har ersatts av borstad titan och baksidan av glas har en matt finish med en texturerad känsla. Bakstycket skyddas av Ceramic Shield glas.
Apples senaste flaggskepp är mindre och lättare än sina föregångare.
Displayen har super tunna ramar runt om och ett ovalt, liggande punch hål för selfie kamerorna. Ramarna är faktiskt mycket tunnare än vad de var hos tidigare modeller.
Den nya telefonen erbjuder subtilt rundade kanter vilka är mer bekväma att hålla i och det är en välkommen förändring. iPhone 14 Pro med sina vassa kanter gräver in i handflatan och den känslan slipper man här.
Denna smartphone har fyra kameralinser på baksidan i den kvadratiska kameramodulen i övre vänstra hörnet. 
Apple har ersatt Ring/Tyst knappen med en ny åtgärdsknapp. Detta är en knapp som är användaranpassningsbar med sju olika uppsättningar funktioner.
Den mest förväntade förändringen av alla i år var dock bytet från Apples Lightning laddningsport till den mer universella USB Typ C porten.
Mobiltelefonen har stereo högtalare men saknar hörlursuttag vilket är ganska vanligt när det gäller flaggskepps mobiler.
Telefonen har en IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter. 
iPhone 15 Pro finns i färgerna svart, vit, mörkblå och naturlig titan som ser beige ut.

iPhone 15 Pro har en Super Retina XDR display på 6,1 tum med 1179×2556 pixlar, vilket översätts till en pixeltäthet på 460 ppi (pixlar per tum).
Displayen har en variabel bilduppdaterings frekvens mellan 10Hz och 120Hz. Det  resulterar i jämnare rörelser i videor, mobilspel och bättre flyt när man scrollar igenom webbsidor jämfört med den fasta 60Hz bilduppdaterings frekvens som Apple iPhone 15 fortfarande har.
Displayen är av hög kvalitet och har god skärpa och kontrast samtidigt som den har utmärkt färgåtergivning.
Den processor som driver iPhone 15 Pro har tagit flera steg framåt i år med lanseringen av den sexkärniga A17 Pro Bionic processorn.
Detta är en av de första mobilerna i världen som drivs av nästa generations 3nm processor. Denna flaggskepps mobil drivs av en av de snabbaste, mest effektiva och mest avancerade processorerna som finns.
Den mest överraskande nyheten kom när Apple avslöjade att A17 Pros nya processor låter användaren spela stora konsolspel som Resident Evil Village, Resident Evil 4 Remake, Death Stranding och Assassin's Creed Mirage på iPhone 15 Pro. Apple har också lagt till hårdvaruaccelererad strålspårning för bättre belysning.
Instegs modellen har ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 128 GB men som så ofta är fallet existerar även andra varianter.
Det finns varianter med ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB, ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 512 GB samt en värsting variant med ett RAM minne på 8 GB och ett internminne på 1 TB.
Ingen av varianterna har plats för ett minneskort så minnesmängden är inte möjlig att utöka i efterhand och det innebär att den minneskapacitet man får från början behöver man klara sig med hela telefonens livslängd.
Väldigt många människor missar helt och hållet att kolla upp specifikationerna innan de beställer en ny smartphone och det är naturligtvis inte alls bra. Det är viktigt att veta exakt vad man får för pengarna. Risken är till exempel stor att man beställer basmodellen med mindre mängd internminne när man hade kunnat få en variant med mer internminne istället.
På framsidan sitter två kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) med PDAF, Optisk bildstabilisering och en SL 3D biometrisk djupsensor.
På baksidan sitter som sagt fyra kameralinser. Man får en 48 Megapixel (vidvinkel lins), en 12 Megapixel (ultra vidvinkel lins), en TOF 3D LiDAR scanner (djupsensor)
samt lägger till en 12 Megapixel (telefoto lins) som har en 3×optisk zoom vilket låter fotografen komma närmare sitt motiv. Kamerorna har också PDAF, Optisk bildstabilisering och dubbla LED blixtar.
Detta är en dyr flaggskepps mobil så kameralinserna håller självklart en väldigt hög kvalitet och bilder blir mycket fina. Med gott om detaljer och fantastiska färger.
Som standard förblir den nya, tidigare nämnda åtgärdsknappen en avstängningsknapp som sätter mobiltelefonen i tyst läge. Men med den nya åtgärdsknappsektionen i Inställningar kan du enkelt växla det till fokusläge, kamera, ficklampa, röstmemon, förstoringsglas, genvägar eller en tillgänglighetsfunktion. Med genvägar kan man i princip ställa in en genväg för att starta vilken app som helst på sin iPhone. Detta ger åtgärdsknappen nästan obegränsad flexibilitet.
Operativsystemet är Apples egna system iOS 17 som är ett helt rent operativsystem som endast används av just mobiltillverkaren Apple. Till skillnad från operativsystemet Android som används av ett gigantiskt antal olika mobiltelefoner som nästan var och en lägger till sina egna funktioner. Så kallade skinn. 

Batteriet är enligt obekräftade uppgifter på 3247 mAh och kan laddas femtio procent fullt på trettio minuter. Trådlös laddning via MagSafe på 15W och vanlig trådlös laddning på 7,5W stöds även de av batteriet.
Mobiltillverkaren Apple brukar alltid hemlighålla just batteristorleken hos sina smartphones vilket är en aning irriterande faktiskt. Alla andra mobiltillverkare har inga problem med att avslöja samtliga specifikationer hos sina olika mobiltelefoner. Men iPhone användare är ju kända för att inte alls bry sig om specifikationerna. De bara beställer sina iPhones utan att kolla upp något alls innan beställning. 
Mobiltelefonen kommer med en en blixtsnabb processor, ett byte till mer premiummaterial och en USB Typ C port istället för den vanliga Lightning kontakten.
En iPhone 15 Pro kostar från 14 995 kronor och det är mycket pengar att spendera på en smartphone. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?