Xiaomi Redmi Note 12

Xiaomis Redmi Note serien har blivit ett populärt val när det gäller budgetmobiler och budgetmobiler i mellanklass under flera år och det är lätt att förstå varför. Anledningen till detta är att Note serien erbjudit riktigt bra mobiltelefoner till bra priser vilket gör dem till bra alternativ för oss som vill hålla nere kostnaderna.
Displayen  har ett punch hål på toppen av displayen och relativt tjocka ramar runt om med botten som den tjockaste delen.
Xiaomi Redmi Note 12 har Corning Gorilla Glass 3 på framsidan och en baksida av plast. Den har  avfasade plana kanter och rundade hörn.
På höger långsida integrerad i Powerknappen sitter en fingeravtrycksläsare som låser upp mobiltelefonen snabbt och smidigt nästan varje gång.
På baksidan hittar man en matt metallisk finish som ser bra ut i olika ljusscenarier men som lätt drar åt sig fingeravtryck och smuts efter användning.
Den matta ytan låter fortfarande baksidan skimra snyggt när den fångar ljuset.
Xiaomi har lyckats få denna smartphone att se dyrare ut än vad den är. 
Den har en IP-53 Certifiering vilket innebär att den tål lättare regnstänk och damm men inte mer än så. 
Det finns ett hörlursuttag vilket dyrare smartphones ofta saknar men tyvärr saknas stereo högtalare.

Redmi Note 12 har en AMOLED display på 6,67 tum med en upplösning på 1080×2400 pixlar och har en pixeltäthet på 395 PPI (pixlar per tum). Displayen har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz och skyddas av Gorilla Glas 3 vilket dessvärre är en äldre version av Gorilla Glas. Man kunde ha valt Gorilla Glas 5 eller ännu hellre Gorilla Glas Victus men då hade mobiltelefonen också kostat mer.
Bildförhållandet ligger på 20:9 vilket betyder att displayen är långsmal i formen.
Detta är en stor, skarp display så den här mobiltelefonen blir en utmärkt multimedia mobil. 
Mobiltelefonen använder en åttakärnig Snapdragon 685 processor vilket är en överklockad version av Snapdragon 680.  
Spelandet på denna smartphones fungerar bra. Spel som Call of Duty Mobile kan spelas på mellersta grafiska inställningarna som standard. Här var spelet riktigt bra och bildhastigheterna förblev höga. Detsamma kan sägas om mobilspel som Arena Breakout, Lost Light och New State som samtliga kunde spelas utan problem. Man märker inte mycket av avmattningarna som man kan känna när man använder föregångaren Xiaomi Redmi Note 11 så den övergripande användarupplevelsen kändes mycket bättre i det här fallet. Nu är det har ju inte någon flaggskepps mobil så man kan inte förvänta sig samma nivå när det gäller kraft och effektivitet men det är tydligt att den här mobilen klarar av till och med mer krävande arbetsuppgifter.
Det finns olika varianter av den här mobiltelefonen och dessa är en grundmodell med ett RAM minne på 4 GB och ett internminne på 128 GB och en variant med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 128 GB.
Minnesmängden är till och med möjlig att utöka ytterligare genom att montera in ett minneskort så upp till 1 TB.
Den här mobiltelefonen har gott om plats och det är en viktig detalj att tänka på när man ska välja en ny smartphone. En mobil med en liten mängd inbyggt minne fylls nämligen efter kort tids användning även om man inte brukar installera en massa appar. De appar som redan finns i telefonen och själva systemet brukar normalt uppdateras kontinuerligt och då försvinner en liten mängd internminne varje gång så sker. 
Om en mobiltelefons inbyggda minne börjar bli helt full blir den långsam och displayen låser sig ofta.
Operativsystemet är Android 13 med mobiltillverkarens skinn som ett lager ovanpå.
Systemet är med andra ord inte helt rent vilket jag personligen föredrar av flera olika anledningar. Bland annat ökar det chansen att få uppdateringar nästan direkt efter att en ny version har släppts.
Redmi Note 12 har på baksidan en  trippelkamerauppsättning ledd av en huvudkameran på 50 MP (vidvinkel lins), en kameralins på 8 Megapixlar (ultra vidvinkel lins) samt en värdelös Makrolins på 2 Megapixlar.
På framsidan i det runda punch hålet sitter en kameralins på 13 Megapixlar.
Som de flesta budgetmobiler i mellansegmentet  nuförtiden kan den här mobiltelefonen producera bra bilder under väl upplysta förhållanden. Dessa utomhusbilder har bra detaljer och exakta färger.
Xiaomi Redmi Note 12 kommer med ett stort 5000 mAh batteri tillsammans med snabbladdare på 33W. 
Vi gamers kan använda den här telefonen för att spela mobilspel nästan en halv dag. Det är enkelt att ta sig igenom en hel dag med den här mobiltelefonen.
Det är inte en tvådagarstelefon men den kommer att ta användaren igenom en dags användning utan att orsaka mycket batteriångest.
I huvudsak är Xiaom Redmi Note 12 5G ganska lik den här mobiltelefonen med den primära skillnaden att den är en mindre förbättring av prestandaområdet. Med 5G stöd dessutom. Men med dessa uppgraderingar kommer också en högre prislapp. Men bara för prestandauppgraderingen från 4G till 5G modellen finns det en prisskillnad på 1500 kronor vilket jag tycker är en lite stor skillnad.
Grundmodellen av Xiaomi Redmi Note 12 kostar endast 1990 kronor till rabatterat pris när detta blogginlägg skrivs och det är riktigt billigt med tanke på vad man får för pengarna.
Den har faktiskt ett så bra värde i jämförelse med andra mobiltelefoner till samma kostnad att jag har utsett den till en value king.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?