iPhone 14 får lägre pris


Väntan på den kommande iPhone 15 serien av mobiltelefoner är över eftersom Apple nu har presenterat årets nya telefonlinje. Men iPhone 14 som den nya mobiltelefonen iPhone 15 ersätter kommer fortsätta att säljas en bra tid framöver.
Alla som är bekanta med Apples historia känner väl till hur mobiltillverkaren vanligtvis hantera äldre modeller. När nya modeller lanseras ser de föregångare som fortfarande är en del av sortimentet sina priser sänkas relativt mycket.
iPhone 14 kommer att få ett lägre pris vilket i sin tur smittar av sig på de andra mobiltelefoner som finns kvar i Apples sortiment.
Ramarna runt den kompakta displayen är tunna och i toppen av displayens siter en stor flärp.
Kanterna runt mobiltelefonen är av aluminium och baksidan täcks av glas. Mobilen är solid och robust konstruerad och har en attraktiv design. Man får samma tuffa keramiska skydd av både fram och baksida av mobiltelefonen.
Displayen har samma storlek som hos den färskare iPhone 15.
Man blir nog lite besviken eftersom man inte får samma Dynamic Island som finns i de nya mobiltelefonerna i iPhone 15 serien. Dynamic Island är en interaktiv utskärning där man ser notifikationer och annan information.
iPhone 15 har en USB Typ C port medan iPhone 14 förlitar sig på den gamla Lightning porten.
Telefonen har en IP-68 Certifiering vilket innebär att den klarar av att vara på 1,5 meter djupt vatten i upp till 30 minuter.
iPhone 14 har färgerna Midnight, Starlight, blå, lila, röd och gul.

Precis som med iPhone 13 har iPhone 14 en Super Retina XDR display med en display storlek på 6,1 tum med samma antal pixlar på 1170×2532 och pixeltäthet på 460 PPI (pixlar per tum).
Displayen skyddas av Ceramic Shield glas och har bildförhållandet 19.5:9.
iPhone 15 har nu Dynamic Island  funktion runt ett liggande ovalt punch hål medan iPhone 14 har en stor flärp i displayen.
iPhone 14 drivs av en sexkärnig A15 Bionic processor vilket är samma processor som sitter i iPhone 13 Pro som är en flaggskepps mobil som lanserades 2021. 
Att spela mobilspel på den här mobiltelefonen är fantastiskt tack vare den kraftfulla topp processorn som gör det möjligt att spela krävande mobilspel titlar som Arena BreakoutNew State Genshin Impact  och Lost Light .
Nu är det här inte den snabbare A17 Bionic processor som finns i de färska iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max. Det kommer förmodligen inte att spela någon roll för de flesta. 
Min uppfattning är att majoriteten av alla iPhone användare helt saknar koll på vilka specifikationer deras mobiltelefoner har. Mer så än Android användare som ju även de har dåliga kunskaper.
Basmodellen har ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 128 GB men som så ofta är fallet existerar även bättre varianter med ett RAM minne på 6 GB och ett internminne på 256 GB och ett RAM minne på 6 GB och ett inbyggt minne på 512 GB. 
Minneskapaciteten är inte möjlig att utöka ytterligare i efterhand på grund av att minneskort plats saknas. Det är dock knappast nödvändigt eftersom mobilen har så gott om utrymme från start.
Hur mycket inbyggt minne en smartphone har är ytterst viktigt att känna till innan man beställer en smartphone. En mobiltelefon med liten mängd inbyggt minne leder oundvikligen till att det tillgängliga minnet fylls på snabbt. Det i sin tur ledet till att man får en smartphone som arbetar långsamt, laggar och låser sig helt och hållet i flera minuter. 
På baksidan sitter två kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) och 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har dual pixel PDAF, sensor shift optisk bildstabilisering samt dubbla LED blixtar.
I fronten sitter två kameralinser på 12 Megapixlar (vidvinkel lins) med PDAF och en SL 3D biometrisk djupsensor.
Bilder tagna med mobilens kameralinser erbjuder bra exponering med vackra färger. Det är definitivt en pålitlig kamera att ta fram och fota bilder på språng.
Denna äldre iPhone är designad för att ta vidare mer detaljerade bilder samtidigt som leder till mycket bättre fotografering i svagt ljus i jämförelse med iPhone 13 serien men de är förstås inte alls lika bra som de som används i den nya 15 serien.
Denna smartphones kommer med operativsystemet iOS 16 samt är planerad till att uppdateras till iOS 17 lite längre fram i tiden.
iPhone 14 har ett 3279 mAh batteri vilket laddas med en hastighet av 20W vilket inte är lika snabbt som vissa av dess Android konkurrenter.
iPhone 14 är nu en bra toppmobil för pengarna som erbjuder bra kamerakvalitet, en snabb sexkärnig processor och gott om utrymme så den är ett bra alternativ. Ännu mer så nu när den får ett lägre pris. 
Den största nackdelen med den här mobiltelefonen är att det visserligen är en mobiltelefon som lanserades 2022 men den har faktiskt en processor från 2021 under chassit och trots det betalar man väldigt mycket pengar.
En iPhone 14 kostar från 10 600 kronor och det är ungefär 1400 kronor billigare än den nyligen presenterade iPhone 15 som har en mer kraftfull processor, bättre kameror och ett större batteri. Priset på denna produkt kommer sannolikt minska ytterligare i och med lanseringen av iPhone 15 så det är nog fördelaktigt att vänta några månader på ett eventuellt köp. Vad är du beredd att betala för din nya mobiltelefon?
Var en medveten mobilköpare. Undvik att beställa en ny smartphone på impuls. Med det menar jag att man när man väljer mobiltelefon i huvudsak endast tittar på design och pris. Utan att ens titta på mobiltelefonens specifikationer.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?