iQOO Z8

iQOO Z serien har alltid gett användarna en mer flaggskeppsupplevelse till ett relativt överkomligt pris. Nu har iQOO Z8 lanserats men endast i vissa delar av världen. 
Displayen har någorlunda tunna ramar runt om och ett punch hål för selfie kameran i mitten av displayens överkant.
Mobiltelefonen har en baksida som är inspirerad av traditionellt porslin och reproducerat med modern teknik, och som slutligen presenterar samma utmärkta struktur som keramik, vilket ger en mjuk och skön känsla när man håller mobiltelefonen i handen.
På grund av att baksidan är polerad med en glasyrkondenseringsprocess ger den nämligen en silkeslen textur.
Kameramodulen som endast sticker ut lite grann från chassit är kvadratisk med avrundade hörn och innehåller två kameralinser.
Volymknappen och Powerknappen på iQOO Z8 är placerade på höger långsida och integrerad i Powerknappen sitter en fingeravtrycksläsare. 
Mobilen har hörlursuttag och en IR Blaster vilka båda är användbara funktioner.
Denna smartphone finns i färgerna svart, blått och silver.

Displayen är en LCD display på 6,4 tum med 1080×2388 pixlar och har en pixeltäthet på 395 PPI (pixlar per tum). Den har en bilduppdaterings frekvens på 120Hz vilket är bra att ha när man spelar mycket mobilspel. Displayen är skarp och kontrastrik med gott om detaljer och nyanser. 
Mobiltelefonen har en åttakärnig Dimensity 8200 processor och det rör sig om en flaggskepps processor så den har mycket uppenbara fördelar. Den ger en kraftfull prestanda och ger en smidig och icke laggande upplevelse. Den här processorn klarar med lätthet av de mest krävande arbetsuppgifter och att spela till och med de mest tekniskt krävande mobilspelen går alldeles utmärkt även på de högsta grafiska inställningarna.
iQOO Z8 finns i tre olika varianter varav grund varianten har ett RAM minne på 8 GB och ett inbyggt minne på 256 GB. De två resterande varianterna har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB och ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 512 GB. Telefonen har plats för ett minneskort så minnesmängden är möjlig att utöka i efterhand vilket inte är nödvändigt hos en mobiltelefon med så här mycket inbyggt minne men det är samtidigt knappast någon nackdel.
Operativsystemet är Android 13 med mobiltillverkarens skinn OriginOS 3. Skinn är extra funktioner och ändringar i menyerna som en del mobiltelefon tillverkare lägger till som ett lager ovanpå Android. För mig personligen är ett rent operativsystem att föredra av flera olika anledningar. Bland annat underlättar det för mobiltillverkarna när det ska släppas en ny Android version eftersom det krävs mindre arbete. Om man har ett skinn behöver det först optimeras och få att passa ihop med den nya versionen.
Den har endast två kameralinser på baksidan. De flesta moderna smartphones brukar ha minst tre kameralinser på baksidan men det är ju inte antalet kameralinser som räknas utan kvaliteten på de kameralinser som finns.Huvudkameran är på 64 Megapixlar (vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar. 
Kamerorna har PDAF, optisk bildstabilisering och LED blixt.
Selfie kameran i fronten är på 16 Megapixlar (vidvinkel lins).
Bilder tagna med huvudkameran är relativt rena och det finns inga uppenbara problem när det gäller att se detaljer i normala miljöer. Deb kan lätt möta användarnas behov att ta bilder i de flesta användningsscenarier och den kan till och med klara att ta okej bilder i mörkare miljöer.
Mobiltelefonen har ett 5000 mAh batteri under chassit med stöd för snabbladdning på 120W 
iQOO Z8 kostar från 230 Euro vilket är ungefär 2650 kronor exklusive moms och med moms inräknat landar man på ungefär 3300 kronor. För den summan får man en budgetmobil i mellansegmentet och definitivt inte en flaggskepps mobil som ju kostar minst tre gånger så mycket. Det gör det extra trist att den här mobiltelefonen sannolikt inte kommer att lanseras i Sverige. Detta är en riktig flaggskepps dödare! Det kan till och med vara värt att importera den trots alla påslag på priset som alltid tillkommer när man beställer dyrare tekniska produkter från utlandet.
Var en medveten mobilköpare. Undvik att beställa mobiltelefonen på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut. Läs recensioner och jämför olika mobilers specifikationer innan du bestämmer dig för vilken du ska beställa.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?