POCO M6 Pro 5G

Poco presenterade nyligen sin nya smartphone Poco M6 Pro med specifikationer som ser ganska bekanta ut.
När det gäller specifikationerna är den väldigt lik Xiaomi Redmi 12 5G som även den är en kapabel mobiltelefon och som faktiskt säljs officiellt här i Sverige 
Displayen är ovanligt stor till och med för dagens standard men det är något som är bra. Det sitter ett punch hål för selfie kameran i mitten av displayens överkant. Ramarna runt displayen är relativt tunna men är förstås inte lika super tunna som de är hos flaggskepps mobilerna för detta är inte någon flaggskepps mobil.
Mobiltelefonen har kanter av plast och har en sidomonterad fingeravtrycksläsare vilken sitter integrerad i Powerknappen och med den går snabbt att låsa upp mobilen.  Dessutom finns det ett högtalargaller tillsammans med en USB Typ C-port på underkanten, medan den övre kanten rymmer ett hörlursuttag och en IR-blaster med vilken man exempelvis kan styra en stereo, högtalare och en TV.
Istället för en enkeltonsdesign har POCO M6 Pro en dubbeltonsfinish på baksidan med en rektangulär kameraremsa som sträcker sig över hela bakstyckets övre del. Baksidan är helt platt och är täckt av glas.
Det finns ingen kameramodul utan endast  två kameraringar och en LED blixtring.
Poco M6 Pro 5G har en IP-53 Certifiering och det innebär att mobiltelefonen klarar av lättare regnstänk och damm men inte mer än så. Men ett visst skydd är trots allt bättre än inget skydd alls.

Poco M6 Pro 5G har en LCD display 6,79 tum som stöder en bilduppdaterings frekvens på 90Hz. Displayen har 1080×2460 pixlar vilket leder till en pixeltäthet på 396 PPI (pixlar per tum). 
Displayen är till och med större än vanligt och det är bra om man är en person som faktiskt använder sin mobiltelefon för mer än att bara ringa telefonsamtal och skicka sms.
Ifall man vill veta om en display är skarp och tydlig utan att ha tillgång till mobiltelefonen så att man kan titta på den när man håller den i händerna är det pixeltätheten man ska kolla upp. Min åsikt är att en pixeltäthet på 300 PPI (pixlar per tum) är godkänt.
Under chassit sitter den nya åttakärniga Snapdragon 4 Gen 2 processorn vilket gör POCO M6 Pro till en kapabel budgetmobil i mellansegmentet för dagligt bruk. Denna smartphone anpassar sig till surfning på internet, scrollning i sociala medier, streaming och meddelanden ganska sömlöst. Medan multitasking och spelprestanda kanske inte är enastående men fungerar ändå någorlunda väl. Det ligger dock inte alls på samma höga nivåer som hos flaggskepps mobilerna.
POCO M6 Pro finns i två versioner. Det existerar en budget variant med ett RAM minne på 4GB och ett inbyggt minne på 64 GB och en bättre variant med ett RAM minne på 6 GB samt ett inbyggt minne på 128GB. Jag skulle inte rekommendera att man väljer basmodellen på grund av det något begränsade internminnet. Med den minnesmängden fylls nämligen telefonens internminne på relativt kort tid och det leder till mycket besvär för användaren. Man kan därmed inte installera appar, uppdatera dessa eller ens uppdatera själva operativsystemet. Dessutom blir en mobiltelefon med nästan helt fullt minne seg och den riskerar att låsa sig periodvis. Man kan dra och trycka på displayen så mycket som man vill utan att den reagerar. Det är alltså alltid viktigt att ha koll på specifikationerna hos den smartphone man funderar på att beställa innan man väljer den. En liten detalj som många människor faktiskt missar helt och hållet. 
Framsidan av telefonen har en 8 Megapixlars kameralins (vidvinkel lins) medan baksidan har en dubbellinsuppsättning med en huvudkamera lins på 50 Megapixlar (vidvinkel lins) och en djupsensor på 2 Megapixlar.
Kamerorna har PDAF och en LED blixt.
Kamerasystemet presterar utmärkt när det utsätts för gynnsamma ljusförhållanden, till exempel under dagsljus. Den primära kameran utmärker sig i att fånga intrikata detaljer, tillsammans med en tillfredsställande nivå av dynamiskt omfång och ganska exakta färger.
När det gäller operativsystemet så körs Poco M6 Pro 5G på MIUI 14 baserat på Android 13. Den erbjuder en hel del anpassningar men kommer också med en del bloatware men som är möjlig att avinstallera.
POCO M6 Pro erbjuder en fantastisk batteritid eftersom den har ett stort batteri på 5000 mAh och batteriet kan räcka en hel dag utan att behöva laddas även vid regelbunden användning. Det är naturligtvis så att det töms betydligt fortare ifall man tittar på streamingtjänster, YouTube videor eller spelar mobilspel i timmar.
Vad den här mobiltelefonen kommer att kosta om den längre fram i tiden kommer att lanseras i Sverige är i dagsläget oklart.
Var en medveten mobilköpare. Undvik att beställa en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner, konstruktion och pris.










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?