Xiaomi 13T Pro

Xiaomi är en av de mest populära mobiltillverkarna i världen men är märkligt nog inte särskilt kända här i Sverige.
En av deras senaste mobiltelefoner är Xiaomi 13T Pro vilket i själva verket en global variant av Xiaomi Redmi K60 Ultra vilken är en smartphone som endast är tänkt för den kinesiska marknaden. 
Den här mobiltelefonen har en stor display med tunna ramar runt om och ett punch hål för selfiekameran i mitten av displayens överkant.
Under displayens yta sitter en optisk fingeravtrycksläsare som låser upp mobiltelefonen snabbt och smidigt varje gång.
Mobilen har böjda kanter och hörn som hjälper den att ligga stadigt och skönt i handflatan.
Bakstycket är mycket benäget att dra till sig fingeravtrycksfläckar och annan smuts, som båda är mycket mer märkbara än på en icke reflekterande baksida.
Vissa modeller har glas på baksidan och andra modeller av den här mobilen har istället en silikon polymer baksida. Kanterna är av aluminum.
Den har precis rätt storlek och vikt för att kännas bekväm i en hand, kameramodulen är tillräckligt långt upp på baksidan för att aldrig komma i vägen. Den här mobiltelefonen har en standard knapp placering med Powerknappen och volymknappen på höger långsida av telefonen och det gör det enkelt att justera volymen och låsa upp mobiltelefonen.
Det finns stereo högtalare med 24 bitars ljud på 192kHz och de sitter i toppen och botten av denna smartphone och det är trevligt att se. Detta i kombination med en stor display medför att den här mobiltelefonen är en bra multimedia mobil.
Man får också en IP-68 Certifiering vilket innebär att den är helt skyddad mot damm och kan överleva i upp till 1,5 meters sötvatten i upp till 30 minuter
Du kan få Xiaomi 13T Pro i tre färger. Alpine Blue, Meadow Green och svart 

Xiaomi 13T Pro kommer med en 6,67 tums AMOLED display med en bilduppdaterings frekvens på otroliga 144Hz så Xiaomi 13T Pro är idealisk för mobilspelande på språng.
Displayen har 1440×3200 pixlar och en pixeltäthet på 446 PPI (pixlar per tum).
Den har till och med Dolby Vision HDR10 Plus
Dolby Vision ger visuella förbättringar med ett större djup, otrolig kontrast och tjusigare färger.
Displayen har bildförhållandet 20:9 så den är mer långsmal än vad mobiltelefoner för flera år sedan var.
Den åttakärniga MediaTek Dimensity 9200 Plus processor som används här är kraftfull nog att konkurrera med Snapdragon 8 Gen 2 vilket är en färsk topp processor. den här enheten erbjuder kraftfull prestanda för alla mobilspelares spelbehov uppbackad av en batteritid som gör flera timmars spelande möjligt utan att behöva koppla in laddaren.
Basmodellen har ett RAM minne på 12 GB och ett internminne på 256 GB men som vanligt existerar flera olika varianter av samma smartphone med ett RAM minne på 12 GB och ett inbyggt minne på 512 GB samt värsting varianten som har ett RAM minne på 16 GB och ett internminne på 1TB.
Med så pass mycket minnesmängd från start blir det naturligt att inte ha plats för ett minneskort eftersom det knappast är nödvändigt.
Tillverkaren har slagit sig ihop med Leica, en av de mest välkända kameratillverkarna i världen, för att erbjuda en uppsättning med tre kameror som täcker alla grunder. Från detaljerade porträttbilder till fantastiska panoramabilder.
På baksidan sitter tre kameralinser på 50 Megapixlar (vidvinkel lins), 50 Megapixlar (telefoto lins ) samt 12 Megapixlar (ultra vidvinkel lins). Kamerorna har PDAF, Optisk bildstabilisering, 2×optisk zoom, Leica lins och LED blixt.
Den främre kameralinsen är på 20 Megapixlar (vidvinkel lins).
I väl upplysta scenarier blir bilderna levande, detaljerade och balanserade med ett fantastiskt resultat som inte ser alltför digitalt förbättrad ut.
Operativsystemet är Android 13 med mobiltillverkarens skinn MIUI 14 och som vanligt med nästan alla Xiaomi mobiler kommer man som användare inte att få något ens i närheten av en ren Android upplevelse. Xiaomis skinn MIUI är verkligen inte för alla.
Det rejäla 5000 mAh batteriet i Xiaomi 13T Pro innebär att man nästan aldrig behöver oroa sig för att batteriet ska bli tomt på kort tid. Det räcker att man laddar upp batteriet minst en gång varannan dag. Detta gäller för standard användning men är man en person som gärna spelar mobilspel i timmar och tittar på streamingtjänster i mobilen töms batteriet naturligtvis snabbare.
Batteriet har stöd för snabbladdning på 120W vilket medför att batteriet laddas hundra procent fullt på endast nitton minuter.
Sedan 2010 har Xiaomi konsekvent lanserat smartphones som kan hålla jämna steg med stora varumärken som Samsung, Apple, Sony och Huawei.
En Xiaomi 13T Pro kostar 7990 kronor och det priset gäller för varianten med ett inbyggt minne på 512 GB. Detta är en flaggskepps mobil  så priset blir därefter. Vill man komma billigare undan men trots det få en snarlik mobiltelefon  bör man istället satsa på exempelvis en flaggskepps dödare  eller en mobiltelefon i övre mellansegmentet.
Var en medveten mobilköpare . Undvik att beställa en ny smartphone på impuls utan fatta alltid ett genomtänkt beslut baserat på specifikationer, funktioner, konstruktion och pris.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Xiaomi Mi 10 Pro

Tips och tricks. Utvecklarläget.

När är det dags att byta mobiltelefon?